« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

16 april @ 13:20

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

30 juni, 2020 @ 20:00 - 21:15

De afgelopen jaren zijn diverse mensen uit de klimaatbeweging benaderd om informant te worden voor inlichtingendiensten. Nadat Extinction Rebellion vorig jaar het centrum van Amsterdam ontregelde werden actievoerders massaal gearresteerd en aan de uiterste rand van Amsterdam gedropt. Deze zogeheten ‘methode-Koppejan’, ontwikkeld in 1966, werd twee maanden later opnieuw ingezet tegen actievoerders van Greenpeace, tijdens het Protestival op Schiphol.
 
Kick Out Zwarte Piet actievoerders zijn meerdere keren massaal gearresteerd en woordvoerders zijn vervolgd door het O.M. Een grote hoeveelheid demonstraties van KOZP is onrechtmatig verboden of ontbonden, zoals tijdens de intocht in Dordrecht (2011), Gouda (2014), Rotterdam (2016), Dokkum (2017). Zwolle (2018) en Heerhugowaard (2019).
 
In de wetswijziging “ambtsinstructie politie” die door de Tweede Kamer is aangenomen en op dit moment door de Eerste Kamer behandeld wordt mag de politie straks veel meer geweld gebruiken. Rubberkogels, taser en pepperspray mogen makkelijker ingezet worden tijdens demonstraties (en tegen verdachten).
 
Kortom: mensen die zich organiseren om de status quo te veranderen, zoals klimaatactivisten en antiracisten, krijgen te maken met verschillende vormen van tegenstand en repressie. Zoals de Poolse revolutionair Rosa Luxemburg (1871-1919) gezegd zou hebben: “Those who do not move, do not notice their chains.” Repressie wordt door een groot deel van de activistische gemeenschap echter nog weinig besproken.
 
Daarom organiseren we in dit panel een broodnodige reflectie en discussie. Welke ontwikkeling in de vormen van repressie (binnen en buiten de klimaatbeweging) zien wij de afgelopen jaren? Is dat wezenlijk anders dan de decennia daarvoor? Welke ontwikkelingen verwachten we de komende jaren?
 
Is de situatie in Nederland anders dan andere landen? Welke vergelijkbare trends zien we met het buitenland? Welke verschillen? Welke lessen kunnen wij trekken om ons tegen repressie te organiseren? En wat betekent de uitbraak van COVID-19 en de maatregelen ter beheersing van het virus voor ons activisme?
 
Deze vragen en meer zullen we bespreken met de volgende gasten:
Dionne Abdoelhafiezkhan is partner van IZI Solutions Onder meer via Controle Alt Delete bindt Dionne met IZI de strijd tegen etnisch profileren en politiegeweld.
Jelle Klaas is mensenrechtenadvocaat en directeur van Public Interest Litigation Project, dat strategisch procederen van activisten in Nederland ondersteunt. Jelle zal zijn ervaringen van procedures tegen de staat met ons delen en ook zijn analyses geven over het algemene klimaat van repressie in Nederland.
Eveline Lubbers werkt als onderzoekster bij Buro Jansen en Janssen. Sinds de jaren ’80 doet Eveline onderzoek naar repressie, eerst voornamelijk door politie en geheime diensten, later ook steeds meer door het bedrijfsleven.
Cailtin Schaap is onder meer actief bij Kick Out Zwarte Piet, Zwarte Piet is Racisme en mede organisator van het Black Lives Matter protest in Rotterdam.
 

Schrijf je in via deze link: https://act.gp/klimaatstrijd-in-crisistijd

Gegevens

Datum:
30 juni, 2020
Tijd:
20:00 - 21:15
Evenement Categorie:

Gegevens

Datum:
30 juni, 2020
Tijd:
20:00 - 21:15
Evenement Categorie: