In massale burgerlijke ongehoorzaamheidsacties heeft ervaring uit het verleden bewezen dat we vaste affiniteitsgroepen nodig hebben om bij elkaar te blijven en voor elkaar te zorgen. Dat is hoe Code Rood dit jaar ook weer te werk gaat. Ga daarom op zoek naar drie tot dertien andere mensen met wie u samenkomt om een affiniteitsgroep voor de actie te vormen!
Wat is een affiniteitsgroep?
Een affiniteitsgroep is een groepje van 4 tot 12 mensen die elkaar vertrouwen en die samen deelnemen aan directe actie. Deze groepsgrootte maakt het mogelijk dat iedereen voldoende tijd heeft om te praten. Affiniteitsgroepen hebben twee hoofdfuncties:
- Ze zijn de beste manier om het individu te beschermen tijdens een demonstratie, directe actie of soortgelijke gebeurtenis. Affiniteitsgroepen zijn er om op elkaar’s zorgen en behoeftes te letten. Binnen je affiniteitsgroep zorg je voor elkaar, bespreek je ook hoe ver je wilt gaan, hoe je je voelt, en wat je wilt doen. Meestal probeer je met zijn allen terug te komen van de actie.
- Affiniteitsgroepen vormen een belangrijk onderdeel van de autonome organisatie. Enerzijds kunnen door deze structuur grote groepen effectiever functioneren, bijvoorbeeld wanneer besluitvormingsstructuren zijn opgebouwd rond een delegatiesysteem (ook wel spokescouncil). Ze bieden de deelnemers ook de kans om niet alleen te volgen, maar ook bij te dragen aan de directe actie met hun eigen ideeën en plannen.
Buddy’s
Binnen de affiniteitsgroep verdeel je je onder in kleinere eenheden, buddy’s genaamd: 2 personen (een tandem) of 3 personen (een tridem) die onder alle omstandigheden bij elkaar blijven. Als je bijvoorbeeld een groep van vijf bent, dan splits je bijvoorbeeld in een buddy-team of 2 en een buddy-team of 3. Met buddyparen in gedachten is het dus ook aan te raden een affiniteitsgroep te vormen van een even aantal.
Stel dat er iets met een van jullie gebeurt – gewond raken, gearresteerd worden, enz. – kan diens buddy / kunnen diens buddy’s deze persoon ondersteunen. De anderen in de affiniteitsgroep kunnen dan beslissen of ze ook achterblijven of met de actie meegaan. Wanneer je de blokkeerpunten hebt bereikt, kunt u samen nadenken en beslissen: wie blijft hier? Wie wil er ergens anders heen? Wie wil er teruggaan? Wat belangrijk is, is dat niemand er ooit alleen voor zou moeten staan!
Met wie vorm je een affiniteitsgroep?
Vaak zijn affiniteitsgroepen samengesteld of mensen met vergelijkbare actie-ervaring. Maar dit is niet noodzakelijk. Het is veel belangrijker dat je ideeën over de actie vergelijkbaar zijn. Hoe ver ben je bereid te gaan? Hoe lang willen jullie blijven? Hoe gedraag je je tegenover anderen, bijvoorbeeld de politie?
Hoe beter je elkaar als een groep kent, hoe makkelijker het is om beslissingen te maken en hoe beter je het zult hebben. Neem voor het begin van de actie vooral de tijd om elkaar te leren kennen en mogelijke scenario’s bespreken!
Je kunt op meerdere manieren mensen leren kennen met wie je een affiniteitsgroep kunt vormen. Als je zelf mensen kent die je kunt mobiliseren, scheelt het misschien dat je elkaar al kent! Maar zo niet, zijn er tal van opties. Zo kun je mensen ontmoeten op een actietraining die ook met de actie mee willen doen. Maar ook op het kamp zijn er nog momenten waarop affiniteitsgroepen gevormd kunnen worden!
Zie ook deze checklist!