Tientallen mensen herdenken vermoorde Nigeriaanse milieuactivisten bij Shell-hoofdkantoor in Den Haag

Den Haag, 8 november 2019

Rond lunchtijd hebben tientallen mensen zich vandaag verzameld voor het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Met negen doodskisten en gekleed in het zwart herdachten ze negen mensenrechten- en milieuactivisten die in 1995 zijn opgehangen in Nigeria, waar ze streden tegen de oliewinning door Shell in de Ogoni-streek. Op dit moment loopt er een civiele rechtszaak tegen Shell. Weduwen van de vermoorde activisten klagen Shell aan wegens medeplichtigheid. Getuigen hebben verklaard destijds te zijn omgekocht door Shell Nigeria om valse getuigenissen af te leggen.

‘Wij willen de herinnering aan de “Ogoni Negen” levend houden, zolang er geen gerechtigheid is voor de nabestaanden. De mensen in Ogoni zijn hun land en hun veiligheid kwijtgeraakt door Shell.  Shell mag hier niet ongestraft mee wegkomen!’ zegt Hanneke van Houten, woordvoerder van Code Rood die de herdenking mede organiseert. 

In 1995 werden de negen activisten ter dood veroordeeld voor de moord op vier Ogoni-leiders. Het proces dat voorafging aan de veroordeling werd indertijd al gezien als een schijnvertoning. Belangrijke getuigen trokken hun verklaringen later in. Ken Saro-Wiwa, de bekendste van de vermoorde activisten, stelde destijds in de rechtbank: ‘Shell voert sinds 1958 een ecologische oorlog in Ogoni. Een ecologische oorlog is extreem dodelijk, temeer omdat deze onconventioneel en alomvattend is. Menselijk leven, flora, fauna, de lucht sneuvelen eerst en ten slotte sterft het land zelf. Het is de grofste vorm van geweld die wordt ondersteund door alle traditionele instrumenten die bij oorlogvoering horen – propaganda, geld en bedrog. De overwinning wordt bepaald door winst en in die zin is de overwinning van Shell in Ogoni totaal.’

Volgens Taiwo Feyisipo van de Africa Roots Movement is de strijd in Ogoni nog niet steeds niet gestreden: ‘Hoewel Shell in 2009 een schikking trof met de nabestaanden van Saro-Wiwa voor 15,5 miljoen dollar, heeft het bedrijf nooit echt verantwoordelijkheid genomen. Ook faalt Shell jammerlijk in het opruimen van de vele olielekkages in Ogoni. Shell-medewerkers, het bestuur en de aandeelhouders verdienen hun geld over de ruggen van lokale bevolkingen en doen er alles aan om de schone schijn op te houden. Wij staan hier vandaag om Shells ware gezicht te laten zien.’ 

Bij de herdenking voor het Shell-hoofdkantoor waren verschillende sprekers en werd in een lied opgeroepen tot de ontmanteling van Shell: ‘Ogoni people not forgotten, Shell Must Fall’. 

Note voor de redactie:

Woordvoerder Code Rood

Hanneke van Houten

Telefoon: 06 16248201

Email: pers@code-rood.org

Meer informatie over de rechtszaak tegen Shell: 

https://www.amnesty.nl/wat-we-doen/themas/bedrijven-en-mensenrechten/shell-in-nigeria/kiobel