« All Events

 • This event has passed.

17 June @ 05:27

Loading Events

« All Events

 • This event has passed.

5 April, 2020 @ 10:30 - 18:00

Een dag vol discussies, workshops en kruisbestuiving
🌍 In verband met de wereldwijde coronauitbraak annuleren we het fysieke samenkomen bij dit evenement, als onderdeel van de pogingen om verdere verspreiding van dit nieuwe en gevaarlijke virus zoveel mogelijk te vertragen.
Β 
πŸ‘€ Ondertussen onderzoeken we de mogelijkheden voor digitale voortzetting, door bijvoorbeeld de komende weken één discussie per week op te zetten via een platform voor webinar / conference calls. Hierover hopen we volgende week meer duidelijkheid te kunnen geven.
Β 
✊ Want de klimaatcrisis stopt niet nu er een coronacrisis is losgebarsten. Daarom zullen we ook onder deze omstandigheden samen blijven bouwen aan een sterke en strijdvaardige klimaatbeweging!
———————————————-

De klimaatbeweging is nog nooit zo groot geweest als nu. En nog nooit was in het publieke debat de klimaatcrisis zo’n polariserend issue. Maar hoe zet de klimaatbeweging massa’s op de straat en media aandacht om in politieke impact? Welke politieke eisen moeten we als beweging stellen op weg naar klimaatrechtvaardigheid en systeemverandering? Hoe komen we voorbij het neoliberale “Klimaatakkoord” van Rutte III en de “Green Deal” van de EU? Hoe bouwen we een beweging die breed en sterk genoeg is om structurele veranderingen af te dwingen?

Deze dag is een plek om met elkaar het gesprek aan te gaan, de balans op te maken en samen te leren van de verschillen en overeenkomsten binnen de klimaatbeweging. Dus ben je actief bij campagnes en acties van grassroots groepen, bij NGO’s of binnen de vakbond? Ben je op zoek naar input voor strategische en politieke discussies binnen jouw organisatie? Heb je inzichten of vragen die je met de rest van de beweging wil delen? Dan hopen we jou hier te zien en te horen!

⏰ PROGRAMMA ⏰

β˜• 10:30 uur – inloop met koffie en thee
🀝 11:00 uur – algemene opening
πŸ₯ͺ 12:00 uur – veganistische lunch
πŸ€” 12:00 uur – discussies, skillshares & open space (scroll naar beneden voor verdere info)
🚰🍷 17:00 – 18:00 uur – borrel

⚠ Facebook event
πŸ—ΊοΈ Plaats: BAK, Pauwstraat 13A in Utrecht
πŸ’°Kosten: donatie richtprijs van E3 to E5 voor de hele dag inclusief veganistische lunch
πŸ“‹ Aanmelding heel graag via het formulier onderaan deze pagina, zodat we weten wat we moeten verwachten wat betreft de indeling van de ruimtes en inkoop voor de lunch
βš™οΈ Organisatie: Code Rood, Extinction Rebellion NL, FNV Vakbond, Fossielvrij NL, Fridays for Future Nederland, Internationale Socialisten, Greenpeace, Milieudefensie, Transnational Institute, TNI.

πŸ“Œ DISCUSSIES πŸ“Œ

πŸ“Œ Van klimaatstaking tot economische staking voor klimaatrechtvaardigheid: wat is de rol van de vakbond?

Het afgelopen jaar gingen miljoenen scholieren wereldwijd de straat op. Zij populariseerden hiermee de staking als actiemiddel, maar scholieren hebben niet de economische positie om een alternatieve maatschappij vorm te geven. De vakbond heeft dit wel, maar is in de meeste landen nog niet zover om te gaan staken voor klimaatrechtvaardigheid. Waarom is de vakbond belangrijk voor de klimaatbeweging? Wat voor rol kunnen klimaatactivisten op de werkvloer spelen? Wat kunnen we leren van internationale voorbeelden van vakbondsstrijd voor het klimaat?

Met: John van Mullem (campagneleider energietransitie FNV) en Janneke Prins (Internationale Socialisten, Maastrichtse Klimaatcoalitie).

πŸ“Œ Hoe bouwen we een inclusieve en solidaire klimaatbeweging?

Om een sterke, inclusieve en solidaire beweging voor klimaatrechtvaardigheid te bouwen moeten we groeien met oog voor de positie van gemarginaliseerde groepen. Dit is extra belangrijk omdat zij ook de grootste gevolgen van de klimaatcrisis ondervinden. Hoe zorgen we ervoor dat de drempel voor onderdrukte groepen om onderdeel te zijn van de beweging verlaagd wordt? Hoe pakken we onderdrukkend gedrag binnen onze beweging aan? En als wij samen willen vechten tegen de systemen die klimaatverandering en ongelijkheid veroorzaken, op welke manier geven we dan vorm aan solidariteit met andere bewegingen die ook strijden voor een meer rechtvaardige wereld?

Met: Fossil Free Culture NL & Rachel Walker, vrouwenrechten campaigner bij Action Aid NL.

πŸ“Œ Hoe ziet een rechtvaardige transitie eruit? Welke eisen stellen we?

Het antwoord van regeringen wereldwijd op de klimaatcrisis schiet tekort. Het is niet alleen onvoldoende om klimaatverandering te stoppen, maar werkende mensen worden ook nog eens gedwongen de rekening te betalen. Het draagvlak voor klimaatbeleid wordt hierdoor ondermijnd. Als antwoord hierop stelt de klimaatbeweging in de Verenigde Staten bijvoorbeeld een Green New Deal voor. Hoe zien wij rechtvaardig klimaatbeleid voor ons? Hoe breken we uit de neoliberale mal en brengen we stappen richting systeemveranderingen in de praktijk? Wat voor eisen zijn er nodig?

Met: Willem Wiskerke (inhoudelijk medewerker Klimaatrechtvaardigheid Milieudefensie) en Lavinia Steinfort (onderzoeker Public Alternatives, Transnational Institute).

πŸ“Œ Van boerenprotest tegen klimaatbeleid naar boeren als bondgenoot?

De afgelopen maanden zagen we hoe boeren in verzet kwamen tegen de stikstofnormen vanuit de regering. In eerste instantie was er veel steun voor hun radicale acties. Decennialang werden boeren aangezet tot steeds grotere productie, maar het Nederlandse exportgeoriΓ«nteerde landbouwbeleid is niet langer houdbaar. Wat is de achtergrond van deze protesten? Welke uiteenlopende belangen gaan er schuil achter deze protesten? Hoe zou de landbouw er wel uit moeten zien?

πŸ“Œ Skillshare over mobiliseren voor nog grotere demonstraties
πŸ“Œ Skillshare over het smeden van lokale klimaatcoalities
πŸ“Œ Open space x 2

πŸ“’ 16:00 – 17:00 uur – slotpanel: hoe bouwen we de klimaatbeweging?

Wereldwijd gingen afgelopen september zeven miljoen mensen de straat op voor klimaatrechtvaardigheid. In Nederland gingen in 2019 tot tweemaal toe meer dan 30.000 mensen de straat op. De kloof met wat er nodig is om een zelfversterkend proces van klimaatverandering te stoppen is nog gigantisch. Waar staat de klimaatbeweging? Op welke onderwerpen moeten we scherp zijn omdat ze de klimaatbeweging in de wielen kunnen rijden? Wat zijn de belangrijkste momenten de komende periode en hoe werken we hierin samen?

Met: Anna Schoemakers (directeur Greenpeace), Kauthar Bouchallikht (voorzitter Groene Moslims), Kitty Jong (vicevoorzitter FNV) en Nina (Code Rood / Shell Must Fall).Β 

Aanmelding

5 april @ 10:30 - 18:00 @ BAK Utrecht

 • Heel fijn dat je naar de landelijke strategiedag voor de klimaatbeweging wil komen! Meld je hier onder aan om een plaats te reserveren. De aanmeldingen helpen de organisatie ook bij het inrichten van de ruimtes en de inkoop voor de lunch en borrel na afloop.
 • Om de verschillende paneldiscussies zo goed mogelijk over de ruimtes te verdelen, is het voor de organisatie handig om te weten welke programmaonderdelen het meest populair zijn. Vandaar hier de vraag: welke twee discussies zijn voor jou het meest interessant?
 • We zullen een veganistische lunch verzorgen. Heb je een allergie of speciale behoeftes wat betreft dieet? Laat het dan even weten!
 • Er is in het programma ruimte opgenomen voor twee "open space" onderdelen van 60 minuten. Dat betekent dat deze onderdelen door de deelnemers opgezet zullen worden en niet door de organisatie. Heb jij een voorstel voor een open space onderdeel? Wij horen het graag!
 • Kan je een uurtje eerder komen of later weggaan en helpen met de opbouw / afbouw? Kan je veganistisch gebak meenemen of helpen met verslaglegging (foto / video / geschreven verslag)? Of heb je iets anders in gedachten om bij te dragen aan deze dag?
 • Leuk dat je er ook bij zal zijn!

  Deel deze dag in je netwerk en via je sociale media zodat ook anderen zich kunnen laten inspireren. Hier kun je het FB evenement vinden: https://www.facebook.com/events/1040626636307414/
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Details

Date:
5 April, 2020
Time:
10:30 - 18:00
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/1040626636307414/

Venue

BAk basis voor actuele kunst
Pauwstraat 13a
Utrecht, 3512 TG Nederland
+ Google Map

Organizer

Code Rood

Details

Date:
5 April, 2020
Time:
10:30 - 18:00
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/1040626636307414/

Venue

BAk basis voor actuele kunst
Pauwstraat 13a
Utrecht, 3512 TG Nederland
+ Google Map

Organizer

Code Rood