Wat is massale burgerlijke ongehoorzaamheid?
Burgerlijke ongehoorzaamheid is een vorm van actie waarbij deelnemers met opzet een wet breken omdat ze het rechtvaardiger achten die te breken dan om hem te gehoorzamen. Vooral nu legale protesten niet genoeg hebben opgeleverd en de NAM door blijft pompen, en de consequenties van de gaswinning voor Groningen en het klimaat zo onrechtvaardig zijn en het bedrijfsleven en de politiek geen verantwoordelijkheid neemt, moeten we een stapje verder gaan en zelf de gaswinning ontregelen. Dit doen we massaal, om te laten zien dat we solidair zijn met Groningen en samen sterk staan. Samen breken we de macht van de fossiele industrie!
Moet ik dan iets illegaals doen?
Nee. Meedoen aan de burgerlijke ongehoorzaamheidsactie is slechts één van de manieren om bij te dragen aan een fantastische actie en actiekamp. Er zijn verschillende manieren om mee te werken aan de actie. Velen zullen inderdaad de wet overtreden uit noodzaak. Omdat het niet meer kan wachten. Legaal is namelijk niet altijd hetzelfde als legitiem. Maar er zijn ook velen die meewerken zonder de wet te overtreden. Door aan een legale support demonstratie mee te doen bijvoorbeeld, door op het kamp mee te helpen, een donatie te maken, in een werkgroep mee te doen en niet mee te gaan met de burgerlijke ongehoorzaamheidsactie of gewoon een aanwezig te zijn op het kamp. Voor al die verschillende manieren van bijdragen hebben we mensen nodig, en elke rol daarbij is een actieve rol. Of je nou juist mee wilt doen met burgerlijke ongehoorzaamheid, juist niet, voor welke reden dan ook, alle manieren van meewerken zijn waardevol.
Waarom is de actie publiekelijk aangekondigd?
We gaan dan wel niet iets legaals doen, maar wel iets legitiems. Iets waar we achter staan. Daarom hebben we niets te verbergen. Door de actie publiekelijk aan te kondigen, hopen we zo veel mogelijk mensen te bereiken en iedereen de kans te geven om zich aan te sluiten en mee te doen.
Waarom zou ik wel/niet anoniem blijven?
Of je anoniem blijft (ofwel, n.n. gaat, dit staat voor nomen nescio wat “naam onbekend” betekent), is een persoonlijke keuze. Sommigen willen met naam en daad achter de actie staan en willen daarbij hun identiteit niet verbergen. Anderen willen graag meedoen, maar kunnen het eigenlijk niet riskeren geidentificeerd te worden. Dit risico is er natuurlijk altijd, maar hoe meer mensen anoniem blijven, hoe groter de kans dat er niet veel geidentificeerd worden.
Heb je een vraag die hier niet tussen staat? Stuur een mailtje naar code-rood@riseup.net of contacteer een specifieke werkgroep.