Nieuwsbrief 17 Mei 2017

Hallo allen,

Tijd voor een CODE ROOD update! 

In deze nieuwsbrief vindt je info over:

 1. Actieconferentie 5
 2. Het Actieweekend
 3. Aankomende evenementen
 4. Het manifest en de actieconsensus
 5. #VanGogh8

1. ACTIECONFERENTIE 5
Aankomende zaterdag is het alweer tijd voor de vijfde en laatste actieconferentie. Het is belangrijk om je in te schrijven op de website  We beginnen om 09.30u in Nautilus (Eef Kamerbeekstraat 1006, Amsterdam), de routebeschrijving is te vinden op de website. En heb je een mooie banner? Neem die vooral mee, als versiering voor de zaal!

Het programma ziet er als volgt uit:

 • 9.30 – 9.45: Inloop
 • 9.45 – 10.15: Opening
 • 10.15 – 12.30: Werkgroepen sessie
 • 12.30 – 13.30: Lunch
 • 13.30 – 14.00: Korte updates werkgroepen
 • 14.00 – 14.30: Opening voor nieuwe mensen
 • 14.30 – 16.30: Workshops
  • Info: Wat is CODE ROOD?
  • Legal: wat zijn risico’s en hoe gaan we daar mee om?
  • Hoe gaan we verder na 24 juni?
  • Creatief: maak banners, slogans of liedjes!
  • Mobiliseren: hoe krijg je mensen mee?
  • Perswoordvoerder: hoe vertel je onze boodschap?
 • 16.30 – 17.30 Active Game
 • 17.30: Dinner en muziek in het Spinhuis
Aansluitend is er een benefietavond met avondeten en muziek in het Spinhuis (onder de brug over de Singel bij de Torensteeg). De opbrangst van het benefietfeestje is voor de kosten van de Climate Justice Amsterdam actie en Code Rood. Het dinner zal verzorgd worden door Taste Before You Waste.

BELANGRIJK: zit je niet in een werkgroep maar wil je wel graag meer weten over / meedoen aan de actie, dan kan je bij de lunch instromen om deel 2 van de Actieconferentie mee te maken! We kunnen nog steeds alle extra hulp ontzettend goed gebruiken, dus schroom niet!

2. HET ACTIEWEEKEND
Het actieweekend begint steeds concreter vorm te krijgen. Voor ieders inzicht hieronder een ruwe schets van hoe het weekend eruit gaat zien:

 • donderdag 22 juni: om 11.00u verzamelen bij Amsterdam Sloterdijk. Deze dag staat verder in het teken van het opzetten van het kamp, en in de avond is er tijd voor ontspanning 🙂
 • vrijdag 23 juni draait om voorbereidingen op de actie. Denk aan trainingen, een legal-briefing, een affiniteitsgroep vinden en je outfit samenstellen. 
 • zaterdag 24 juni is de actie
 • zondag 25 juni is iedereen hopelijk weer terug in het kamp voor een meer ontspannende dag. 
 • maandag 26 juni wordt er afgebouwd en opgeruimd, dus fijn als je ook dan nog aanwezig bent.

3. AANKOMENDE EVENEMENTEN
Zoals ook in de vorige nieuwsbrief vermeld, worden er in de aanloop naar de actie verschillende trainingen en info-avonden georganiseerd. 
Bij de info-avonden krijg je o.a. te horen wat burgerlijke ongehoorzaamheid inhoudt, hoe een actie eruit ziet en wat de risico’s zijn. Daarnaast kunnen er films vertoont worden en is er uiteraard de gelegenheid om vragen te stellen. 
Het trainerscollectief Stroomversnellers geeft trainingen om ons voor te bereiden op de actie van 24 juni. In deze trainingen komt o.a. aan bod hoe je jezelf en elkaar veilig houdt tijdens de actie en hoe je snel tot beslissingen kunt komen. 
Op de planning staan de volgende: 

ACTIETRAININGEN:

Schrijf je nu in voor de trainingen! Als er niet genoeg aanmeldingen zijn kan de training helaas niet door gaan. De inschrijving voor de workshop in Den Haag sluit al op vrijdag!

INFO-AVONDEN:


4. MANIFEST EN ACTIECONSENSUS
Het manifest en de actieconsensus staan inmiddels op onze website! 
Klik hier voor de actieconsensus. 
En hier voor het manifest.  

5. #VanGogh8
Als deel van de Global Divestment Mobilisation (GDM) heeft Fossilfree Culture NL vrijdag 12 mei een onaangekondigde performance uitgevoerd in het Van Gogh museum. Het onderwerp van de performance was de giftige sponsor-relatie tussen het museum en Shell. Zeven kunstenaars stonden in witte kleding op de trap van het museum en dronken “olie” uit de kenmerkende Shell schelp. De zeven performers en iemand van het support team zijn na het toneelstuk opgepakt en afgevoerd door de politie. Onder de aanklacht ‘lokaalvredebreuk en vernieling’ werden zij vastgehouden. Op zondag is er een wake gehouden bij het Van Gogh Museum uit solidariteit met deze kunstenaars, en inmiddels is gelukkig iedereen weer thuis. Dat de laatsten pas afgelopen maandag werden vrijgelaten laat zien hoe  vreedzaam protest wordt gecriminaliseerd, terwijl Shell rijk wordt met het vernietigen van het milieu.  
Gelukkig is de actie van FossilFree Culture NL hierdoor wel landelijk in de aandacht geweest. 
Wij willen bij dezen de kunstenaars complimenteren met hun actie, jullie zijn echte klimaathelden! En we zijn weer een ervaring rijker op weg naar de actie van 24 juni!

 
TOT SLOT
De actie nadert snel,  dus het wordt steeds belangrijker de actie zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen. Verspreid het onder je eigen netwerk, deel de Facebook-posts, nodig mensen uit voor de Actieconferentie of een training / info-avond en vertel ze natuurlijk over de actie en de mogelijkheden om daaraan deel te nemen!

We zien jullie aanstaande zaterdag bij de Actieconferentie! 

Groet!

MeCom CODE ROOD