Nieuwsbrief 29 Mei 2017

Hallo allemaal! 

Notice: If you do not understand Dutch, we send out an English newsletter as well! Send us an email and we will make sure you will get that one instead: coderood-admin@lists.riseup.net


De spanning stijgt, nog 4 weken tot CODE ROOD!

Op Facebook zijn we inmiddels de 600 likes gepasseerd en meer dan 500 mensen ontvangen deze nieuwsbrief. De komende weken gaat dat ongetwijfeld nog verder oplopen, dus dat belooft wat voor het kamp en de actie.”

In deze nieuwsbrief vind je: 

 • belangrijke momenten om aanwezig te zijn
 • een oproep voor embedded fotografen & videomakers tijdens de actie
 • een oproep voor het Aesthetics-weekend op 10 en 11 juni
 • Standing Rock Tour
 • trainingen en info-avonden (belangrijk: help de training in Deventer!)
 • onze nieuwe crowdfunding pagina!


BELANGRIJKE MOMENTEN


Donderdag 22 juni, de opbouw van het kamp
Om te helpen met het opbouwen van het kamp hebben we een verzamelpunt: Donderdag 22 juni om 11.00u bij station Amsterdam Sloterdijk. Vanaf deze plek krijg je dan informatie over waar het kamp is. Breng als het mogelijk is je fiets! Als je geen fiets kan meenemen kom dan natuurlijk alsnog, voor de wandelaars zal er ander vervoer georganiseerd worden.

Vrijdag 23 juni, de dag voor de actie
Burgerlijke ongehoorzaamheid is niet iets wat je zo maar eventjes doet. Omdat de veiligheid van iedere deelnemer voorop staat hebben we trainingen (zie ook verder in deze mail), maar er moeten ook nog een 
paar andere zaken geregeld worden. Het beste is als je donderdag al aanwezig bent, maar wees niet later dan vrijdag op het kamp!

De voorbereidingen bestaan onder andere uit:

 • juridische workshop volgen: wat zijn de risico’s hoe gaan we daar mee om (als je deze nog niet gevolgd hebt)
 • actie training volgen: hoe bewegen we effectief en veilig met een groep van honderden mensen. Hoe vloei je door een politielinie heen?
 • affiniteitsgroepje vormen: een affiniteitsgroep zijn vier tot acht mensen die afspraken met elkaar hebben gemaakt over wat ze wel en niet prettig vinden tijdens de actie. Deze groepjes vormen de ‘building blocks’ om met honderden mensen effectief en veilig actie te voeren. Dit kan bijvoorbeeld je vriendengroep zijn.
 • outfit en uitrusting samenstellen: onze aesthetics werkgroep is druk bezig om outfits te verzorgen, zodat we eenheid uitstralen in de actie, ieders identiteit beschermd is, en zodat wij voorbereid zijn voor een actie die een langere periode kan duren. Daarom wil je bijvoorbeeld ‘s avonds op het kamp een lunchpakket maken

Dit klinkt misschien eng, maar vrees niet! Hoe beter we voorbereid zijn hoe beter we kunnen handelen. Samen staan we sterk! Als je pas op zaterdagochtend aankomt kun je sommige van deze dingen niet doen. Mail met vragen (naar coderood-admin@lists.riseup.net), kom naar een van onze info-avonden of (het beste) kom naar 1 van de trainingen!


AESTHETICS-WEEKEND
Om het kamp en de actie mooi aan te kleden gaan we op 10 en 11 juni spandoeken en vlaggen schilderen en de pakken klaarmaken. Van twee linkerhanden tot meesterschilder: iedereen is welkom. Er is namelijk een hoop te doen: hoe meer mensen komen helpen, hoe spectaculairder de uitstraling van het kamp en de actie. Kom dus (een deel van) het weekend knutselen!
 
Locatie en tijd: in Amsterdam, meer info volgt deze week via de website en Facebook.

Weet je nu al dat je er bij gaat zijn, of heb je vragen, stuur dan even een berichtje naar coderood-mecom@riseup.net

EMBEDDED FOTOGRAFEN & VIDEOMAKERS CODE ROOD
We zijn nog op zoek naar mensen die tijdens de actie en het weekend als fotograaf of videomaker aan de slag willen. Het is belangrijk dit ruim van te voren kort te sluiten, zodat iedereen weet waar hij/zij aan toe is en er afspraken gemaakt kunnen worden over wie er waar fotografeert en filmt, hoe de beelden bij de juiste mensen terecht komen, etcetera.
 
Is dit iets voor jou, stuur dan even een berichtje aan de MeCom groep, coderood-mecom@riseup.net

STANDING ROCK TOUR
De meesten van jullie zullen bekend zijn met Standing Rock en de oliepijplijn die daar doorheen aangelegd wordt. Op maandag 29 mei zijn een aantal Standing Rock activisten in CREA (Amsterdam), samen met o.a. activisten van Code Rood, TNI en de directeur van Milieudefensie, onder de noemer Standing Rock Tour: De Milieubeweging Daarnaast is er op dinsdag 30 mei een Standing Rock Hiphop Concert & Dinner in Vrankrijk (Amsterdam). Er is een solidarity dinner en er zijn artiesten uit Standing Rock. Bij beide evenementen kan je mensen van Code Rood ontmoeten en info over de actie inwinnen, hoewel misschien iets minder uitgebreid dan bij de echte info-avonden. 

TRAININGEN & INFO-AVOND
De afgelopen weken zijn er al een aantal trainingen geweest en er komen er nog een aantal aan:

 • Actietraining op 3 juni in Appelscha
 • Actietraining op 11 juni in Amsterdam (inschrijven verplicht!)

Ook is er een training in Deventer. Helaas loop het nog niet zo storm met de inschrijvingen. Ga hier heen en help ons mee het te promoten:

 • Actietraining op 10 juni in Deventer (inschrijven verplicht!)


We hebben naast de meer informele Standing Rock avonden ook nog een
informatie-avond gepland in Utrecht:

 • info-avond op 31 mei in Kargadoor Utrecht


CROWDFUNDING
We hebben ook sinds kort ook een 
crowd funding pagina. Het is ook mogelijk direct een donatie over te maken naar de nieuwe CODE ROOD bankrekening

TOT SLOT

Alle extra handen zijn nog altijd meer dan welkom in de aanloop naar de actie, dus kan en wil je je bij ons voegen, kom dan naar een info-avond en/of training of stuur een mail dat je graag wil helpen! 
 
De makkelijkste bijdrage lever je door al je vrienden en kennissen te
vertellen over Code Rood en ze te enthousiasmeren mee te doen aan deze
actie 😊 Heb je het 
nieuwste filmpje al gedeeld, of je vrienden uitgenodigd voor het Facebook evenement

Groet!

De Media & Communicatie werkgroep van Code Rood