Nieuwsbrief 19 juni

Nieuwsbrief CODE ROOD: nog 3 dagen!

Hallo allemaal,
Notice: If you do not understand Dutch, we send out an English newsletter as well! Send us an email at http://coderood-admin at lists.riseup.net and we will make sure you will get that one instead.
Onze actie begint nu echt dichtbij te komen. We zijn druk bezig met de laatste voorbereidingen en we hebben er alle vertrouwen in. De media begint nu al over ons te berichten, bijvoorbeeld in het radioprogramma Vroege Vogels en de kranten Het AD en Het Parool. Ook heeft de gemeente Amsterdam ons een brief gestuurd over ons kamp en actie, daarover verderop meer.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
 • Verzamelen voor klimaatkamp
 • Brief van de gemeente Amsterdam
 • Klimaatkamp
  • Wij zijn samen het kamp
  • Het klimaatkamp
  • Programma
  • Bijdrage
  • Paklijst
  • Paneldiscussie: Climate Justice: Examining Inequalities & New Futures
 • De actiedag
 • Support demonstratie
 • Juridische informatie
 • Vervoer gezocht!
 • Donaties
 • Agenda

VERZAMELEN VOOR KLIMAATKAMP
Donderdag verzamelen we om 11.00u buiten voor de hoofdingang van Amsterdam Sloterdijk. Vanaf daar zullen we samen naar het kamp vertrekken. Je kunt ons herkennen omdat we knalrode overalls aanhebben. Als je niet bekend bent met station Sloterdijk is het misschien lastig om te herkennen wat de hoofdingang is. Daarom hebben we op de site een plaatje gezet wat het hopelijk wat makkelijker maakt het te vinden. Het is belangrijk dat we donderdagochtend al met een grote groep zijn om het kamp op te bouwen!
BRIEF VAN GEMEENTE AMSTERDAM
We hebben een brief van de gemeente Amsterdam gekregen, misschien heb je het wel gelezen in Het Parool. In de brief wordt ons een locatie voor het kamp aangeboden en voorwaardes aan het kamp en de actie gesteld. Een probleem is dat de aangeboden plek wat klein is voor de honderden deelnemers die we verwachten. Het is bijzonder dat de gemeente Amsterdam een handreiking doet om het klimaatkamp mogelijk te maken en daarom gaan wij in gesprek met het college over de locatie en de voorwaarden. Ondertussen gaan de laatste voorbereiding gewoon door als gepland!

KLIMAATKAMP
Het klimaatkamp is van 22 tot 26 juni en op fietsafstand van station Amsterdam Sloterdijk. De exacte locatie zal donderdag 22 juni bekend worden gemaakt op de website, via deze nieuwsbrief, Facebook en Twitter. Het klimaatkamp is een plek voor discussie, ontmoeting en training voor mensen en is open voor iedereen die zich zorgen maakt om klimaatverwoesting.

 • We zijn samen het kamp: Dit is een collectief kamp. Dat betekent dat we samen de verantwoordelijkheid dragen dat het kamp goed functioneert, netjes blijft en iedereen zich prettig voelt. Tijdens de plenaire sessies zullen oproepen gedaan worden om specifieke taken te vervullen. Dit kan van alles zijn, van eten bereiden, de afwas doen, en de info-tent bemensen, tot de WCs schoonmaken, of een shift als bewaker op je nemen. De huisregels voor het kamp vind je hier.
 • Het klimaatkamp: De logistiek werkgroep heeft keihard gewerkt om een mooi klimaatkamp neer te zetten. Op het kamp zal een circustent zijn voor gezamenlijke bijeenkomsten, maaltijden van Rampenplan, een media-bus, toiletten, een bar en voldoende drinkwater.
 • Programma kamp: Het programma van het kamp is bekend. Je kunt onderaan deze mail en op de website vinden.
 • Bijdrage voor het kamp: Voor het kamp vragen we €5 euro per persoon per dag. Hiermee betalen van alles, van de Dixi’s tot de huur van de circustent en de zonnepanelen. Daarnaast verzorgd Rampenplan ontbijt, lunch en avondeten. De richtprijs voor donatie voor het eten is €7,50 per dag. We stellen het op prijs als degenen die meer kunnen betalen een grotere bijdrage doen. Dit scheelt voor mensen die minder geld hebben. Denk er aan dat er misschien geen PIN automaat in de buurt van de kamplocatie is.
 • Paklijst: De paklijst voor het kamp (en de actie) staat op onze website. De meest essentiële spullen zijn natuurlijk je tent, slaapspullen, identificatie, goede schoenen en kleren die vies mogen worden. Omdat de weersvoorspelling 25-30 graden Celsius is, is het ook verstandig om zonnebrand op alcoholbasis mee te nemen.
 • PaneldiscussieClimate Justice: Examining Inequalities & New Futures: Op donderdagavond van 8 tot 9 is er een interessante panel discussie. In samenwerking met de University of Color gaan we het hebben over de ongelijke verdeling van de problemen die ontstaan door klimaatverandering. Dit belooft een zeer interessante discussie te worden en is een goed moment om weer even duidelijk te krijgen hoe belangrijk het is om in actie te komen.
DE ACTIEDAG
Zaterdag 24 juni is de actiedag, exact twee jaar nadat de rechter in de Urgenda-zaak oordeelde dat de Nederlandse overheid haar burgers moet beschermen tegen klimaatverandering. Helaas wordt de uitspraak nauwelijks opgevolgd. Daarom moeten we nu zelf ingrijpen!
Om aan de actie mee te doen is het belangrijk dat je aanwezig bent bij de briefing op vrijdagavond de 23e na het eten (20:30). Ook wordt het aangeraden om zo vroeg mogelijk naar het kamp te komen om je goed voor te bereiden. Zeker als je voor het eerst meedoet aan een burgerlijke ongehoorzaamheidsactie is het goed om op vrijdag een van de actietrainingen te volgen.

SUPPORT DEMONSTRATIE
Tijdens de actie is er op zaterdag 24 juni om 14.00u een support demonstratie voor iedereen die onze actie wil ondersteunen maar niet aan de actie zelf kan of wil deelnemen. Nodig al je vrienden, kennissen en familieleden hiervoor uit, dan wordt niet alleen de actie, maar ook de support demonstratie een succes! Het Facebookevent vind je hier.

JURIDISCHE INFORMATIE
De legal tent op het actiekamp is donderdag en vrijdag open voor vragen en het invullen van arrestantenbriefjes. Gedurende de dag zullen er een aantal maal workshops worden gegeven over de juridische kant van de actie en gearresteerd worden. De tijden van de workshops staan in het programma onderaan deze mail en op de website. Je kunt de legal groep nu al bereiken via 06-44972490 en code-rood at arrestantengroep.org.
Hier de belangrijkste punten: Bij een actie als deze bestaat de kans dat je wordt opgepakt. Dat is natuurlijk nooit leuk, maar we zijn hier goed op voorbereid, dus laat dit je vooral niet afschrikken. We hebben een arrestantengroep die paraat staat om eventueel opgepakte demonstranten bij te staan. Zij hebben advocaat Willem Jebbink van Jebbink Soeteman Advocaten ingelicht, en hij voert indien nodig de verdediging voor de opgepakten. Voorafgaand aan de actie is het belangrijk het nummer van de advocaat en van de arrestantengroep ergens op je lichaam te schrijven, zodat je dat altijd bij je hebt. In het geval dat je wordt opgepakt ben je niet verplicht je naam te geven of een verklaring af te geven, en is het verstandig enkel te zeggen dat je je advocaat wil spreken. Het is goed om vooraf rekening te houden met de mogelijkheid dat je opgepakt wordt: zorg dat je eventueel benodigde medicijnen bij je hebt, dat er iemand is die je huisdier te eten kan geven en – in het geval dat je anoniem wil blijven – dat je niks meeneemt waar je identiteit uit blijkt.
 
VERVOER GEZOCHT
Als je beschikking hebt over een auto tijdens het kamp van de 22e tot de 26e dan kunnen we je heel goed gebruiken! Mail logistiek at lists.riseup.net als je wilt helpen met het vervoeren van personen en materiaal.

DONATIES
Voor het kamp en de actie is geld nodig. Het zou top zijn als je een financiële bijdrage zou kunnen leveren aan Code Rood, en/of deze oproep door zou willen sturen naar vrienden of kennissen die wellicht onze actie financieel kunnen ondersteunen. Een donatie kun je overmaken naar de CODE ROOD bankrekening: NL55TRIO 0338 6023 80 t.n.v. Steungroep NVDA.
AGENDA
Code Rood houdt niet op na de 24e! We zijn bezig een beweging op te bouwen. Daarom hebben we al wat data geprikt voor om het afgelopen jaar te evalueren en de volgende ronde voor te bereiden. Zet deze data dus alvast in je agenda:

 • 2 juli – juridische debriefing: We hebben een juridisch team klaarstaan om je te helpen mocht er iets gebeuren aankomende week. Als je na de actie en het kamp nog vragen hebt over een mogelijke juridische nasleep dan ben je welkom op 2 juli in het sociale en politieke buurtcentrum ‘t Nieuwland van 1-3 uur.
 • 5 augustus – borrel en reünie: Als we allemaal weer een beetje tot rust gekomen zijn en er tijd is geweest om het te laten bezinken hebben we een informele bijeenkomst om een drankje te nuttigen en ervaringen te delen.
 • 16 september – evaluatieconferentie CODE ROOD 2017: We hebben in een jaar tijd een hoop bereikt. Er is veel goed gegaan, maar er zijn natuurlijk ook een hoop dingen die beter kunnen. Deze dag trekken we uit om het hele proces door te spreken. Net zoals de vorige actieconferenties zal dit van ‘s ochtends tot en met het avondeten duren.
 • 21 oktober – actieconferentie CODE ROOD 2018: Wat gaan we volgend jaar doen? Als je een zegje wilt hebben wat we volgend jaar als doel kunnen zetten dan moet je deze dag langskomen.
Tot donderdag!

Strijdbare groet,

CODE ROOD
———
PROGRAMMA
Donderdag:
11.00-18.00u Opbouw kamp
13:00-14:00u legal workshop
16:00-17:00u legal workshop
19.00-20.00u Diner
19:30-20:30u legal workshop
20.00-21.30u Panel discussie
21.30-23.00u Live Muziek
Vrijdag:
07.00-09.00u Ontbijt
09.00-09.30u Ochtendbijeenkomst
09:30-10:30u legal workshop
09.30-12.00u Actietraining sessie 1
12,00-13.00u Lunch
13:00-14:00u legal workshop
13.00-15.30u Actietraining sessie 2
16:00-17:00u legal workshop
15.30-18.00u Actietraining sessie 3
19.00-20.30u Diner
20.30-21.30u Actiebriefing
*** De hele dag is er ook gelegenheid om affiniteitsgroepjes te vormen en je outfit voor te bereiden ***
Zaterdag:
De actiedag! 
Zondag:
08.00-10.00u Ontbijt
10.00-11.00u Bijeenkomst
11.00-13.00u Debriefing affiniteitsgroepjes
13.00-14.00u Lunch
14.00-14.30u Tihange solidariteitsactie
14.30-16.00u G20 meet-up
14.00-17.30u Open Space
17.30-18.30u Bijeenkomst
19.00-20.30u Diner
20.30-??        Open Podium
Maandag:
07.00-08.00u Ontbijt
Daarna Kamp opruimen