Live blog Code Rood (actie dag)

Het is begonnen! Code Rood-deelnemers zijn overal bij het Overslagbedrijf Amsterdam. Volg hier het live blog van de actie dag voor constante updates en nieuwe foto’s. Hier kun je de liveblogs van vrijdag en donderdag zien.

Voor allerlei andere updates, check ook:

Alle grote media berichten over CODE ROOD. Het NOS-journaal van zes uur vertoonde prachtige beelden van de actie. Artikelen over ons staan op de website van NRC, Het Financieele Dagblad, Trouw, Het Parool, AT5, The Post Online, HP/DeTijd en op nu.nl. Eerder waren we al op Radio 1.
Er is ook een mooi filmpje gemaakt van de actiedag:

22:00 uur:
Het succes van de actie is groots gevierd tijdens de General assembly. Onze actie heeft het NOS-journaal van zes en acht uur gehaald! Ook onze eigen video’s en foto’s – er is echt prachtig beeldmateriaal – konden rekenen op luid gejuich. De foto’s van grote groepen mensen in witte pakken tussen de zwarte kolenbergen volgden op die van de rode spandoeken van de supportdemonstratie en het groene gras. Ons werd duidelijk dat we erin zijn geslaagd een brede klimaatbeweging op de been te brengen. Die zal ook in de toekomst van zich laten horen!

We houden natuurlijk ook in de gaten of er nieuws is van de acht mensen die vandaag zijn gearresteerd bij de Nuon-centrale. Onze advocaat is met hen in gesprek.
We zijn trouwens niet de enigen die vandaag succesvol actie hebben gevoerd tegen de fossiele-brandstoffenindustrie. In Tsjechië zijn honderd mensen erin geslaagd drie buinkoolmijnen te blokkeren. Radek Kubala van de protestbeweging Limity jsme my: ‚Meer dan tachtig dorpen zijn al afgegraven voor de bruinkool. Wij trekken een grens tegen deze waanzin en blokkeren de mijn.’ Ook voor de Tsjechische activisten hebben wij natuurlijk luid gejuicht!
Op het terrein van de kolenoverslag zitten waarschijnlijk nog vijf mensen. Ze hebben laten weten dat ze op eigen kracht verder actie voeren. Een groepje van ons kamp is erheen gegaan om vanaf buiten het terrein de situatie in de gaten te houden.
18:15 uur:
De activisten van het overslagterrein zijn aangekomen op het klimaatkamp. Ze zijn verwelkomd met gejuich en slogans: ‘Keept it in the ground!’ Iedereen is moe en opgelucht. Nu is het tijd voor eten van onze fantastische actiekeuken Rampenplan. En daarna feest!

17:30 uur:
De stoet van ruim 350 klimaatactivisten van CODE ROOD verlaat het terrein van het Overslagbedrijf Amsterdam (OBA) door de hoofdingang. ‘We hebben gedaan wat we hadden aangekondigd. We wilden het werk op het overslagterrein en de kolenindustrie verstoren. Daarin zijn we geslaagd’, zegt Florian.

Er was continue goed overleg met de politie over wat er nu stond te gebeuren, stelt Florian.
Vijf strijdbare activisten zijn op het terrein achtergebleven. Zij hebben na goed overleg besloten op eigen kracht verder te gaan.
14:20 uur:
Tijd voor een persoonlijk verhaal. Voor Wolfmann is het de eerste keer dat hij meedoet aan een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. ‘Het voelde heel krachtig en tegelijk heel kwetsbaar’, zegt hij. ‘Je gaat met niets anders dan je eigen lichaam proberen de fossiele-brandstoffenindustrie te blokkeren, dat maakt je kwetsbaar. Tegelijkertijd ben je met al die mensen, daardoor ben je sterk.’
De bezetting ging heel goed, stelt Wolfmann. ‘Nu moeten we ervoor zorgen dat we het goed coördineren. We gaan er nog wel even mee door.’

The ‘Mango’ affinity group groet vanaf de toren.
14:00 uur:
Choi en Fuut hebben een gezellig plekje gevonden op een overslagtoren. Ze zitten op een platform tussen de steile, metalen trappen naar boven. Ze hebben isolatiedekens over hun benen. De koude wind is hier niet zo duidelijk voelbaar. ‘We zitten hier goed. Het uitzicht is mooi’, zegt Fuut.
Choi: ‘Maar we vergeten natuurlijk niet dat we hier voor een goede zaak zitten. We hopen dat we een beweging in gang zetten.’ Fuut: ‘We hopen dat mensen zien dat terreinen als deze de schakel zijn in de fossiele-brandstoffenindustrie.’ Hij pakt zijn boek weer op met de titel: ‘Ik kom in opstand, dus ik ben.’
13:30 uur:
Er is meer politie bij het hek waar de deelnemers van CODE ROOD het terrein van het Overslagbedrijf Amsterdam (OBA) hebben betreden. De mediabus is weggestuurd.

Er is een vredige sfeer op het overslagterrein. Meer kranen zijn bezet door de deelnemers. Sommigen spelen frisbee. The witte pakken met rode strepen – die symbool staan voor de rode lijn die we trekken tegen klimaatverwoesting – vormen een mooi contrast met de zwarte kolenbergen. Aan het einde van de bergketen steekt een windmolen boven de toppen uit.
Een vos loopt over de kolenvlakte.
11.30 uur:
Een politiebusje is langsgekomen bij de mediabus, die voor het hek van het Overslagbedrijf Amsterdam (OBA) staat. Ze wilden weten of de deelnemers op het terrein aanwijzingen hebben gekregen over de veiligheid. We hebben hen verzekerd dat er gisteravond een uitgebreide briefing is geweest over de veiligheid, in drie talen.
De politie is niet van plan het terrein op te gaan, lieten de agenten weten. Ze maken zich zorgen over hun eigen veiligheid.
10.30 uur:

Tenminste vier kranen zijn bezet op het terrein. ‘We zijn overal’, zegt Kira. Ook onder de kranen lopen mensen rond en roepen leuzen: ‘Climate justice. Now!’
‘We zitten hier midden in Mordor’, zegt Kira over het uitzicht. Overal zijn grote bergen kolen te zien. Er zijn maar weinig medewerkers van het overslagbedrijf aanwezig.

Vanaf de Westhavenweg zijn Code Rood-deelnemers en grote banners op de top van een transportband te zien.
Er is geen politie te zien. De beveiligers lieten weten dat de overslag preventief is gesloten. Je hoeft tegenwoordig alleen maar te roepen dat je de fossiele brandstoffenindustrie gaat platleggen en ze doen het al voor je!
10 uur:

Het is zover! Meer dan vijftig deelnemers aan Code Rood zitten bovenop een kraan van Havenoverslagbedrijf Amsterdam. Ze hebben een banner met de tekst: ‘Roofstaat is klimaatkiller.’ Ze zijn van plan een tijdje te blijven. Volgens deelneemster Fleur zijn ze zelfs begonnen met het bouwen van een wc.
Ruim 350 mensen betraden vanochtend rond half tien het terrein van het Overslagbedrijf Amsterdam. ‘Het terrein opkomen was voor mij spannend omdat het voor mij de eerste keer was. Maar het viel erg mee, we moesten allen een slootje over. De bewakers hebben ons zelfs geholpen’, zegt Fleur. Wel werden de deelnemers met water besprooid dat naar modder en mest rook.

Een uur daarvoor vertrok de stoet in witte overalls – die de verbondenheid met de Ende Gelände-acties in de bruinkoolmijnen in Duitsland laten zien – vanaf het kamp aan de Contactweg. De lange stoet draaide nog een ererondje over het veld voor de tenten, onder het schreeuwen van de slogan: ‘Ready to fight for climate justice. We are a peaceful army. Let’s go!’ (Klaar om te vechten voor klimaatgerechtigheid. Wij zijn een vreedzaam leger. Kom op!)
Een livestream vanaf de kraan is op Facebook te zien.