Nieuwsbrief: Reünie, Evaluatie & Ende Gelände

Hoi allemaal!

SYSTEM CHANGE NOT CLIMATE CHANGE!
De allereerste keer CODE ROOD is alweer bijna een maand geleden. Met meer dan 300 mensen blokkeerde we de kolenoverslag, en trokken een duidelijke grens voor de fossiele industrie. System change not climate change!
En CODE ROOD gaat door! De komende tijd zullen we terugkijken en het klimaatkamp en de actie evalueren. Wat ging goed? En wat kan volgende keer beter? Hierna zullen we plannen gaan maken en uitwerken voor een nieuwe actie. Maar eerst natuurlijk het feestje op 4 augustus om nog een keer het succes te vieren!
In deze nieuwsbrief vind je:

 1. Evaluatie-formulier
 2. Borrel & Reünie: 4 augustus, Utrecht
 3. Evaluatie-conferentie: 16 september
 4. Help mee organiseren
 5. Ende Gelände: 18 t/m 29 augustus
 6. Wij zijn overal: Limity Jsme My in Tsjechië
 7. Aankomende evenementen
 8. Donaties
1. ONLINE EVALUATIE-FORMULIER
We zouden het heel erg waarderen als je een minuut of twee van je tijd kunt gebruiken om ons online enqueteformulier in te vullen. Waarschijnlijk heb je wel wat feedback. We hopen dat iedereen die er was even kan meehelpen, ook als je de actie niks vond en volgend jaar niet mee wilt doen horen we graag van je. Hoe kunnen we er anders voor zorgen dat de redenen die je afgeschrikt hebben er volgend jaar niet meer zijn? Of wat vond je juist super goed waardoor je volgend jaar zeker weer mee wilt doen?

2. BORREL & REÜNIE: VRIJDAG 4 AUGUSTUS – ACU (Utrecht)

Het hoeft niet altijd veel actievoeren te zijn. Soms is het fijn om gewoon even ontspannen bij elkaar te komen. Hiervoor organiseren we een borrel & reünie op vrijdag 4 Augustus in het ACU, een politiek cultureel centrum in Utrecht. Een mooi moment om je ervaringen en gevoelens te delen van de eerste CODE ROOD actie, maar ook simpel om te knuffelen, een drankje te delen en te genieten van het gezelschap van mensen die net zo veel als jij dromen van een betere toekomst.
We willen beginnen om 6 uur met gezamenlijk eten (meer informatie hierover volgt!). Als je wilt helpen met het eten voorbereiden laat het even per mail weten.
Tot 11 uur hebben wij de ruimte voor onszelf, hierna begint de Vitamine ACU disco en kunnen we dus een dansje of twee wagen.
Let op: de Borrel & Reünie was eerst aangekondigd voor 5 augustus! We hebben het een dag naar voren verplaatst om het niet samen te laten vallen met de gaypride!

 

3. EVALUATIE-CONFERENTIE: 16 SEPTEMBER
We kunnen een hoop leren van de eerste keer Code Rood. Wat ging er goed? En wat kan er volgende keer beter? We willen iedereen bij deze evaluatie betrekken: alle werkgroepen, deelnemers aan de actie, bezoekers van het kamp en de deelnemers van demonstratie.
Vond je het allemaal fantastisch? Hou dan deze dag vrij om langs te komen en dit te delen. Vond je het super naar en ga je volgend jaar niet mee doen? Hou dan deze dag vrij om langs te komen en ons uit te leggen waarom precies.
4. HELP MEE ORGANISEREN
Zou je het leuk vinden om mee te helpen met CODE ROOD? Voor nu zijn vooral mensen nodig die willen helpen met de logistiek en facilitatie van de komende evenementen. Laat het weten per mail.
Of zou je het leuk vinden om je aan te sluiten bij een werkgroep? Stuur dan nu een mailtje!

5. ENDE GELÄNDE: 18 T/M 29 AUGUSTUS
De Duitse actie Ende Gelände is een inspiratie voor CODE ROOD. In mei 2016 gingen er 150 mensen vanuit Nederland 12 uur in de bus om zich aan te sluiten bij de actie in Oost-Duitsland. Duizenden mensen blokkeerde gezamenlijk een enorme bruinkoolmijn en de nabijgelegen kolencentrale. Dit jaar vindt slechts 40 kilometer van de Nederlands-Duitse grens bij Limburg plaats.
Er is een klimaatkamp zal er zijn van 18 tot en met 29 augustus. In het begin, van 18 t/m 23 augustus, is het klimaatkamp er voor de Degrowth Summer School. Je kunt lezingen en workshops volgen om te leren over klimaatverandering, sociale problemen, politiek, ecologische wijsheden, systeemverandering en heel veel meer. Van 24 t/m 29 augustus is het klimaatkamp ter ondersteuning van de actiedagen die als doel hebben de mijn en de kolencentrales te blokkeren.
Natuurlijk zal ook dit jaar vanuit Nederland een grote groep zich aansluiten. Er wordt op dit moment transport vanuit Roermond opgezet ook zal er vanuit Nederland een bus gaan van 23 tot 30 augustus. Meer informatie vind je in het Facebook-evenement Vanuit NL naar Ende Gelände. Wat ook heel leuk is, is aansluiten bij Time to Cycle, en per fiets naar Ende Gelände gaan.
Om in de stemming te komen voor Ende Gelände zijn er veel mooie filmpjes, bijvoorbeeld deze en deze. Dit geeft je een beter beeld van hoe het kamp er uit ziet en wat de actie wellicht inhoudt!
6. WIJ ZIJN OVERAL: LIMITY JSME MY IN TSJECHIË
Tegelijkertijd met CODE ROOD vond er in Tsjechië een vergelijkbare actie en klimaatkamp plaats: Limity Jsme My. Op zaterdagochtend hebben ongeveer 300 mensen een rode lijn getrokken aan de grens van een bruinkoolmijn. Daarna zijn 144 mensen zonder problemen de mijn in gegaan. Uiteindelijk heeft de politie iedereen gearresteerd bij een blokkade van een graafmachine, waarna ze naar een aantal uur werden vrijgelaten. Limity Jsme My ziet dit eerste klimaatkamp als een groot succes, en hoopt dat volgend jaar nog meer mensen zich aansluiten! Limity Jsme My is via Facebook te volgen.
Zie hier een filmpje van hun actie en een Flickr voor mooie foto’s.
7. AANKOMENDE EVENEMENTEN
 • Borrel & Reünie4 augustus is de reünie, een gezellige borrel en een leuk feestje om ons succes gezamenlijk te vieren!
 • Ende Gelände: van 24 tot 29 augustus in Duitsland, net over de grens bij Limburg
 • Evaluatieconferentie16 september bespreken we wat goed ging en wat beter kan. Ook kan je bij een werkgroep aansluiten.
 • Actieconferentie I21 oktober ontwikkelen we verschillende actieplannen. Samen kunnen we bedenken wat voor actie we volgend jaar willen hebben.
 • Actieconferentie II: 25 november kiezen we onze volgende actie uit de uitgewerkte plannen van actieconferentie 1.
 
8. DONATIES
Het klimaatkamp en de actiedag hebben geld gekost, voor dingen als de toiletten en de witte pakken. Het richtbedrag voor deelname aan het kamp en de actie was €5 euro per persoon per dag. We stellen het op prijs als degenen die meer kunnen betalen een grotere bijdrage doen. Dit scheelt voor mensen die minder geld hebben.
Mocht je nog niet de kans hebben gehad om te doneren, dan kan je jouw bijdrage overmaken op rekeningnummer NL55 TRIO 0338 6023 80 t.n.v. Steungroep NVDA. Stuur daarnaast onze roep voor donaties door naar vrienden, kennissen of familie die misschien een financiële bijdrage kunnen leveren.
Tot bij de reünie op 4 augustus in het ACU!
Groet,
Media en Communicatie werkgroep CODE ROOD