Een brief van onze Tsjechische vrienden

Beste Code Rood mensen,
Klimakemp 2017 is afgelopen. We bedanken iedereen die mee heeft gedaan, ons gesupport heeft of ons gewoon toegejuigt heeft. We zijn blij om deze samenvatting van de belangrijke dingen te delen. Hier is een fotogallerij op onze Flickr.

Foto van workshop deelnemers in een circle in 1 van de programma-tenten. Van woensdag tot zondag waren er meer dan 300 mensen gekomen naar het dorp Horní Jiřetín. Uit Tjechie, Slovenie, Duitsland, Polen, Oostenrijk, Hongarije, Zweden, Romenie, Italie, Belgie, Lithouwen, Belgie, Frankrijk, Rusland en de VS. Samen namen ze deel aan lectures, workshops en andere activiteiten. Ze leefden in het kamp dat gebasseerd was op principes van duurzaamheid. Ons doel was om te leren van elkaar, elkaar te leren kennen, en om te vechten voor klimaat gerechtigheid. Om aandacht te trekken naar het probleem van klimaatverandering hebben we op zaterdag verscheidene grote succesvole legale protesten, massa-acties en burgerlijke ongehoorzaamheid georganiseerd.
Foto van demonstranten in wite overalls die een rode lijn maken tegen de grens van de mijn van ČSA. Op zaterdagochtend waren er ongeveer 300 mensen die marcheerden tegen de fossiele brandstoffenindustrie en voor een schone toekomst. We creeerden een rode lijn met onze lichamen op de grens van de mijn. Hiermee wilden we uitdrukken dat elk individu iets kan doen om klimaatverandering te stoppen.

Foto van directe actie in de Bílina opencast mijn laat zien hoe activisten verder de mijn intrekken. Kort daarna gingen 144 mensen de open lignite mijn in. We bereikten de onderkant van de hoge pit in goede stemming en zonder gestopt te worden door de politie. Toen de ME arriveerde vormden we een zitblokkade onder 1 van de diggers. Deze moest opgeheven worden door de personen individueel los te trekken. Iedereen werd in de handboeien geslagen en naar de politiebureaus gebracht. Aldaar werden ze ondervraagt en na een aantal uur weer vrij gelaten. Meerdere van ons kregen geen water gedurende de 12 uur durende vasthouding. We waren heel blij om ondersteuning te krijgen van de mijnmedewerkers die hun water met ons deelden. 1 buitenlander was voor 2 etmalen vastgehouden (de maximale legale limiet). We ondersteunden onze vrienden door te demonstreren buiten de politie bureaus, en toen ze vrij kwamen, knuffels en eten en drinken te geven.

Hiernaast, hebben 15 andere mensen in de middag een ander gedeelte van de mijn betreden. Daar hebben ze de conveyor belt die de kool transporteert naar de energiecentrale geblokkeert.
Gedurende de actiedag waren er ook twee legale gebeurtenissen – een demonstratie voor de Ledvice kolen-energiecentrale, en een fietsrit rond de grens van de  ČSA mijn. Ondanks dat er maar zes mensen aan het fietsen waren werden zij gevolgt door twee busjes vol met ME en een politiehelikopter.

Photo of demonstrators holding a banner with sign „Limity jsme my!“ (We are the limits!)
Het eerste Tjechische klimaatkamp overtrof al onze verwachtingen. We hebben op drie plekken de mijnbouw gestopt (Bílina, ČSA, Vršany). Ons geweldloos protest was positief ontvangen door de media. We zien onze breedgedragen ondersteuning als een groot succes, zo ook de ondersteuning van de mijnwerkers en de mensen die in de buurt van de mijn leven. Klimaatactivisten hebben een aantal dagen vriendschappen gemaakt, van het moment genoten en gewerkt naar klimaatgerechtigheid. Ze hadden tijd en de mogelijkheid om meer evenementen te plannen die verder de zaak van globale klimaatgerechtigdheid zal helpen. We hopen dat er vorig jaar meer mensen komen en dat we het succes van dit jaar door zetten.
Limity jsme my (we zijn de limiet)