Bonn & Nieuwe Actieplannen!

Lieve mensen,
Bijna twee weken geleden was de eerste actieconferentie. Het was een mooie dag, vol nieuwe ideeën en enthousiasme. En dit weekend zal Ende Gelände plaats vinden, aan de vooravond van de klimaattop in Bonn. De eerste bus is aangekomen, de tweede zojuist vertrokken. In deze nieuwsbrief vind je updates over:

 1. Eerste actieconferentie vol nieuwe plannen
 2. Tweede actieconferentie: welk actieplan kies jij?
 3. Klimaattop Bonn & Ende Gelande
 4. Aankomende evenementen
 5. Rechtszaken
 6. Donaties

1. EERSTE ACTIECONFERENTIE: VOL NIEUWE PLANNEN
De eerste actieconferentie stond in het teken van nieuwe plannen maken. Hoe kunnen we met zo veel mogelijk mensen de fossiele industrie dwarsbomen door middel van een openlijk aangekondigde massale burgerlijke ongehoorzaamheidsactie in 2018? Daar hebben we met een enthousiaste groep een dag over gebrainstormd: van hele creatieve ideeën tot tactische afwegingen. Uiteindelijk kwamen de volgende actieplannen naar voren, die nu door kleine groepjes verder worden uitgewerkt:

 • Luchtvaart: gaat Code Rood de onderbelichtte impact van luchtvaart op het klimaat op de kaart zetten? Een landingsbaan op Schiphol bezetten?
 • Amsterdamse haven: komt Code Rood rood terug naar de Amsterdamse haven om te zorgen dat de haven sluit voor fossiele brandstoffen? Dit keer nog groter en langer?
 • Groningen: gaat Code Rood Groningen steunen in de strijd tegen de gaswinning? Het hoofdkantoor van de NAM bezetten?
 • Rotterdamse haven: gaat Code Rood er voor zorgen dat de Rotterdamse haven geen fossiele brandstoffen meer binnen laat? De grootste kolenhaven van Europa bezetten?
 • Giro de blockadia: gaat Code Rood op de fiets het land door? Met om de dag steeds meer escalerende acties?

Lijkt het je leuk om de komende weken mee te helpen om zo’n idee verder te ontwikkelen? De ontwerpgroepen kunnen jouw hulp vast gebruiken! Stuur even een mailtje!
2. TWEEDE ACTIECONFERENTIE: WELK PLAN KIES JIJ?
Over ongeveer een maand zal de volgende actieconferentie weer plaatsvinden! De actie ideeën uit de eerste actieconferentie zijn verder uitgewerkt en zullen hier gepresenteerd worden. Vervolgens gaan we met elkaar kiezen welk plan Code Rood het best komend jaar kan uitvoeren. Hoe en waar kunnen wij het best onze kracht als beweging inzetten om het grootst mogelijke effect te bereiken? En wanneer precies gaat onze actie plaatsvinden? Het is aan ons! Kom naar de actieconferentie en schrijf je nu in op de website! En deel het facebook evenement!
3. KLIMAATTOP BONN & ENDE GELÄNDE
Volgende week begint de klimaattop in Bonn. Maar terwijl op de top gepraat wordt, zullen wij een dag eerder zelf het heft in eigen hand nemen om klimaatverandering te stoppen. Zondag 5 november is Ende Gelände: Tot hier en niet verder! Ook vindt morgen (4 november) een grote demonstratie plaats in Bonn: Fight for climate justice! End coal! En verder vind van 3 tot 7 november de People’s Climate Summit plaats in Bonn.
Heb je helaas niet meer de kans om naar Bonn te gaan? Volg de Nederlandse deelnemers dan via Facebook en Twitter! Ook kan je hen steunen door aan deze crowdfunding bij te dragen. Sponsor een klimaatheld!
4. AANKOMENDE EVENEMENTEN
Zet deze data in je agenda:

 • Leesgroep Hegemony How-To, Amsterdam 15 november. Het is tijd om over strategie te praten. Hoe veranderen we eigenlijk de wereld? Hoe groeien we in aantallen en spanersiteit? Hoe maken we mensen politiek bewust en actief die dat nu nog niet zijn? Wat moeten onze volgende stappen zijn? We hoeven het niet over alles eens te zijn, maar het is goed om hier over na te denken. Dit is een horizontaal georganiseerde leesgroep. Het boek ‘Hegemony How-To’ van Jonathan Smucker vormt de leidraad in deze discussies. Locatie is De Nieuwland in Amsterdam. Mail naar cja_readinggroup@riseup.net als je mee wilt doen (voertaal Engels!).
 • Actieconferentie 2, Utrecht, 25 november
 • Actieconferentie 3, 27 januari 2018

5. RECHTSZAKEN
Tijdens de blokkade van de kolenoverslag in de Amsterdamse haven op 24 juni 2017 zijn er 13 mensen gearresteerd. Er stonden twee rechtszaken gepland deze maand, maar die zijn uitgesteld. Een nieuwe datum is nog niet bekend. Zodra we die horen zullen we dat laten weten, zodat een grote groep aanwezig kan zijn om de arrestanten te steunen. Het is belangrijk om solidair te zijn met alle mensen die in verzet komen tegen de sociale en ecologische vernietiging van de fossiele brandstoffen industrie. Volg dit evenement voor de laatste updates!
6. DONATIES
Code Rood kan jouw donatie hard gebruiken. Voor de locaties van de actieconferenties tot de WCs op het klimaatkamp tot de flipovers tijdens vergaderingen tot bannermateriaal. Spreek je rijke familieleden of vrienden aan: NL55 TRIO 0338 6023 80 t.n.v. Steungroep NVDA. Hiernaast kan je ook een bijdrage geven aan de juridische kosten voor de 13 kameraden die in verband met de actie op 24 juni voor de rechter moeten verschijnen. Dit kan naar de rekening van Code Rood onder vermelding van “rechtszaak”.
Tot snel, in Bonn of bij de actieconferentie op 25 november!
Groet,
Code Rood