Verzet tegen de NAM groeit – Code Rood gaat Tankenpark Farmsum blokkeren eind augustus

Afgelopen zaterdag is op de vierde actieconferentie van burgerbeweging Code Rood besloten om massaal het NAM tankenpark in Farmsum te blokkeren. De actie zal plaatsvinden rond 28 Augustus, de dag van het Gronings ontzet. Zeker 500 mensen zullen hun lichaam inzetten en tankwagens met giftig aardgascondensaat tegenhouden. Met de massale burgerlijke ongehoorzaamheidsactie nemen zij het heft in eigen hand om de gaskraan dicht te krijgen en vergoeding te eisen voor bevingsschade.
 
Dit is slechts één van de velen acties tegen de gaswinning waar de falende overheid en bedrijfsleven haar burgers toe dwingen. Code Rood heeft zich daarom ook solidair verklaard en geschaard achter de eisen van hongerstakers Jan Holtman en Jannie Knot.

Hongerstaking in Appingedam sinds 12 maart

De gaswinning van de NAM teistert Groningen al lang. Velen hebben al actiegevoerd en zich laten horen tegen dit onrecht. Tot niet toe worden zij niet genoeg gehoord. Als het bedrijfsleven en de overheid geen gas terug nemen, dan moeten we het zelf doen. Daarom verklaart Code Rood zich solidair met hongerstakers Jan Holtman en Janny Knot.
Woordvoerder Maria Rietberg: “Het is bizar dat het zo ver moet komen. Het is een grof schandaal dat de politiek burgers zo tot wanhoop drijft dat ze bereid zijn hun leven te geven. We zijn geschokt. Blijkbaar zijn de banden met de fossiele industrie belangrijker dan mensenlevens voor onze huidige regering. We zijn extra vastberaden in onze strijd tegen de fossiele industrie”.
Jan is sinds 12 maart in staking, Janny heeft zich hier 18 maart bij aangesloten. Ze verblijven in een camper voor het Centrum Veilig Wonen in Appingedam. Janny Knot: “Ik wil de Nederlandse bevolking wakker schudden”.

Code Rood organiseert massale actie tegen gas eind augustus

Code Rood is een burgerinitiatief van individuen en is een horizontaal platform. Beslissingen worden gezamenlijk gemaakt en zijn volkomen transparant. Zoals bij de actieconferentie op 17 maart, waar meer dan zeventig mensen uit Groningen en daarbuiten samen tot de blokkade in Farmsum besloten. Iedereen die ziet dat de overheid haar burgers laat zakken – wat betreft Groningen, en wat betreft klimaatverandering – kan zich aansluiten. Code Rood is anderhalf jaar geleden ontstaan en heeft op 24 juni 2017 succesvol de Amsterdamse kolenoverslag geblokkeerd met meer dan 350 mensen.

Code rood bestaat uit een steeds groter groeiende groep van ongeruste burgers die vinden dat de rechtvaardige transitie naar duurzame energie veel te langzaam gaat. “Omdat de politiek en het bedrijfsleven hun verantwoordelijkheid niet nemen, moeten wij in actie komen”, aldus woordvoerder Maria Rietberg. “Als we samen werken kunnen we de macht van de NAM, Shell en Exxon breken. Samen staan we sterk!”
Naast de massale actie is er een kamp van een week met lezingen, workshops, actietrainingen en een kinderkamp. Van 25 tot en met 31 augustus vind dit actiekamp plaats in het aardbevingsgebied. Iedereen kan meedoen aan de actie, of alleen het kamp, op ieders eigen manier. Ervaring met acties is niet nodig. Alle hulp en ondersteuning zijn welkom – van donaties van geld of materiaal tot het schillen van aardappelen voor de keuken tot het helpen opzetten van het kinderprogramma.