Besluit Wiebes, het actieplan & meer

Beste allemaal,
 

Een nieuwe Code Rood nieuwsbrief! Lees nu over:
  1. Besluit van Wiebes
  2. Het actieplan voor augustus
  3. Plannen voor Groningsdag en 24 juni
  4. Code Rood solidair met hongerstakers
  5. Actieconferentie 6 mei
  6. Aankomende evenementen
  7. Donaties
 
1.    Besluit van Wiebes
Minister Wiebes heeft bekend gemaakt dat de gaswinning in 2022 minder dan 12 miljard kuub moet zijn en in 2030 gestopt. We vieren dit als een overwinning van de mensen die al jarenlang lijden onder en zich verzetten tegen de gaswinning, maar gaan door met de actie. Is er überhaupt nog gas op te boren in 2030? En wat betekent dit voor NAM, Shell, en Groningen? 
 
Gezamenlijk bestuderen en overleggen we wat dit besluit nu betekend voor onze plannen. Bij de volgende actieconferentie op 6 mei zullen we hierover een besluit nemen. Heb je ideeën hierover of wil je meedenken? Stuur dan een mailtje!
 
2.    Het actieplan voor augustus
De actieconferentie in Groningen in maart was een groot succes! We waren met zo’n 80 mensen samen om verder te denken over de actie en het kamp in Groningen. Ook werd het actieplan gepresenteerd: Code Rood gaat het tankenpark in Farmsum blokkeren rondom het Gronings ontzet op 28 augustus. Samen zetten we ons lichaam in om tankwagens met giftig aardgascondensaat tegen te houden. Het plan is geïnspireerd door eerdere succesvolle acties bij het tankenpark, de zwakste schakel in de gaswinning door de NAM.
 
Nodig nu al je vrienden uit om ook naar het kamp en de actie te komen: Massaal Tegen Gas!
 
3.    Plannen voor Groningsdag en 24 juni
Ook is er op de actieconferentie in maart verder nagedacht over de data 27 april en 24 juni. De eerste is Koningsdag, en dit jaar komt de koning op bezoek in Groningen. Een goed moment op hem aan zijn verantwoordelijkheid te herinneren, gezien Shell nog steeds het predicaat koninklijk geniet en het vorstenhuis aandelen van dit destructieve bedrijf bezit. Doe mee om van koningsdag Groningsdag te maken en doe mee aan de strijd tegen gas!
 
24 juni is de verjaardag van de Urgenda rechtzaak tegen de staat, vanwaar de Code Rood actie in de Amsterdamse haven vorig jaar ook op die datum plaatsvond. Het idee bestaat op dit jaar een symbolische actie te doen door het hele land waar iedereen aan mee kan doen. Op de actietrainingen en online zal hier de komende tijd meer over verteld worden.
 
Help je mee met organiseren? Stuur een mailtje, dan brengen we juiste mensen in contact!
 
4.    Code Rood solidair met hongerstakers
Al bijna een maand zijn Groningers in hongerstaking in Appingedam, tegenover het Centrum Veilig Wonen. Ze protesteren tegen de gaswinning en voor een eerlijke afhandeling van de aardbevingsschade door de NAM. Op 12 maart begon Jan Holtman de hongerstaking en al snel sloot Jannie Knot zich aan. Jannie heeft de hongerstaking nu onderbroken om voor haar kind te zorgen, en Jan heeft afgelopen vrijdag na 26 dagen zonder eten het stokje doorgegeven aan Pieter Douma. De strijd gaat door! 
 
Tijdens de actieconferentie in maart heeft Code Rood steun betuigd en hebben sommigen de hongerstakers bezocht. Maar zij kunnen ook nu jouw steun gebruiken! Stuur nu een kaartje naar hongerstaker Pieter of kom op bezoek: p/a CVW, Buxzijlweg 1, 9902SB Appingedam.

5.    Actieconferentie 6 mei
De volgende actieconferentie is al over iets minder dan een maand: op 6 mei in Groningen. Zet ‘em vast in je agenda! Inschrijven kan op de website, en deel ook het Facebook evenement met je vrienden!
 
6.    Aankomende evenementen
Een handig overzichtje met leuke en interessante evenementen, zet ze in je agenda:
 
7.    Donaties
Donaties kunnen we altijd goed gebruiken! Dit bijvoorbeeld voor de kosten van de vorige actieconferentie (zoals uitgaven voor locatie), de drukkosten van de posters en stickers! Mocht je iets kunnen missen, maak dat dan nu over naar NL55 TRIO 0338 6023 80 t.n.v. Steungroep NVDA. En deel deze oproep met familieleden en vrienden!
 
Liefs,


Code Rood