Nieuwsbrief: terugblik actieconferentie, info-avonden & meer

Beste allemaal,
De uitstoot van CO2 is het afgelopen jaar weer met 2,5% gestegen. En alleen al in de afgelopen maand veroorzaakte de gaswinning 6 aardbevingen in Groningen. Dit kan zo niet langer doorgaan. Daarom hebben wij de handen ineen geslagen. Rond 28 augustus komen we massaal in actie tegen de verwoesting door de NAM, Shell en Exxon. De voorbereiding zijn in volle gang!
Lees in deze nieuwsbrief de laatste updates over o.a. de afgelopen actieconferentie, aankomende info-avonden en hoe je kan helpen.
1. TERUGBLIK ACTIECONFERENTIE
Anderhalve week geleden kwamen we bij elkaar op de actieconferentie in Groningen. Met zo’n zeventig mensen hebben we twee belangrijke onderwerpen besproken: ons manifest, met eisen en doel van onze actie en de actieconsensus. De actieconsensus is een document bedoeld om de actie transparant en toegankelijk te maken voor alle deelnemers. De conceptversie van het manifest is aangenomen. Hier kun je de tekst lezen. De resultaten van de discussie over de eisen worden nu verder verwerkt door de media en communicatie werkgroep. Het manifest van vorig jaar, wat ook andere thema’s van klimaatrechtvaardigheid bevat, blijft geldig. Daarnaast is de conceptversie van de actieconsensus grotendeels aangenomen. Hier kun je de tekst lezen. De komende tijd wordt gebruikt om over drie punten verder discussie te voeren. Bij de volgende actieconferentie in juni wordt gekeken of er dan hierover een consensus genomen kan worden.
2. INFO-AVONDEN
Wil je meer weten over de gevolgen van de gaswinning in Groningen en de strijd tegen de fossiele industrie? Kom dan naar een info-avond! Of heb je vrienden en kennissen die je graag kennis laat maken met Code Rood? Nodig ze nu uit voor een info-avond!
Hier vind je een overzicht van de aankomende info-avonden:
  • Nijmegen, 16 mei vanaf 20.00, info-avond en film Beyond the Red Linesfacebook
  • Gent, 20 mei vanaf 14.00, workshop
  • Deventer, 23 mei vanaf 19.30, info-avond en film De stille bevingfacebook
  • Luik, 31 mei vanaf 19.30, info-avond
  • Groningen, 5 juni vanaf 20.00, info-avond
  • Deventer, 6 juni vanaf 19.30, info-avond en film Disobediencefacebook
  • Den Haag, 11 juni vanaf 19.00, info-avond en film Gaslandfacebook
  • Amsterdam, 15 juni
Is er nog geen info-avond gepland bij jou in de buurt? Kijk hier hoe je kan helpen met organiseren van een info-avond!
3. DOE MEE
Doe mee! Help je ook om Code Rood 2018 tot een succes te maken? Dat kan op verschillende manieren: ga bij een werkgroep, help een info-avond te organiseren, doe een specifieke taak of verspreid promotiemateriaal. Weet je niet direct hoe je het best kan bijdragen? Vul dan dit contactformulier in op de website, dan neemt iemand contact met je op om je te introduceren.
4. BREEK MET SHELL
Shell is verantwoordelijkheid voor de verwoestende gaswinning in Groningen, maar probeert daar onderuit te komen. Shell wist al sinds de jaren 80 dat olie en gas rampzalig zijn voor het klimaat, maar blijft steeds meer olie en gas oppompen. Het is duidelijk: winst voor aandeelhouders staat boven het belang van mens en planeet. En juist die aandeelhouders van Shell komen 22 mei in het Circustheater in Den Haag bij elkaar. Een brede coalitie komt daarom in actie en eist van Shell rechtvaardigheid, verantwoording en daadkrachtige actie.
Sluit je aan bij de Breek met Shell actie in Den Haag of deel de thunderclap People vs Shell op social media!
5. DANCE FOR CLIMATE JUSTICE
Code Rood en het Beats Against Coal collectief hebben de handen ineen geslagen. Aanstaande vrijdag is een feest in Amsterdam om geld op te halen voor het kamp en de actie tegen gas in Groningen. Muziek heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in protest bewegingen en zo zetten we dat door. Van Reclaim the Street raves in London tot Nazis Wegbassen acties in Berlijn – de tech/house scene is politiek. Zo nemen we stelling voor klimaatrechtvaardigheid en tegen de fossiele industrie die levens blijft verwoesten!
6. DONEER
Jouw financiële steun is hard nodig om actieconferenties, het kamp en de actie te organiseren! In totaal hebben we €29.700 nodig voor flyers en posters, actiemateriaal, bijeenkomsten, actietrainingen en de infrastructuur van een mega actiekamp – alles wat nodig is om Shell, Exxon en de NAM op de knieën te dwingen!
Strijdbare groet,
Code Rood
P.S. Heb je de promo voor de actie al gezien? Deel deze video op FacebookYoutube of Twitter!