Code Rood oefent zitblokkade in Delfzijl

Delfzijl, 7 juli 2018 – Vandaag hebben twintig mensen een actietraining gevolgd in Delfzijl. De training is een oefening voor de Code Rood actie deze zomer. Vanaf 28 augustus zullen honderden mensen met een zitblokkade het NAM tankenpark bij Delfzijl blokkeren. Zo ontregelen zij de gaswinning in Groningen. De groep eist dat de gaskraan dicht gaat en wil een rechtvaardige compensatie voor iedereen die lijdt onder de gevolgen van de gaswinning.
De training vandaag was de tweede in de provincie Groningen. De deelnemers hebben samen besproken waarom zij een toekomst voor Groningen belangrijk vinden en wat zij daarvoor willen doen. Samen hebben ze met oefeningen voorbereid op een effectieve en veilige blokkade. “Het was een mooie en inspirerende dag. Samen staan we sterk!”, zegt een van de deelnemers, Marcel Drenth uit Farmsum.

Het grootste deel van de groep van twintig is zelf getroffen door de gevolgen van de gaswinning. Ook vond de training plaats in een gymzaal in Delfzijl met bevingsschade. Dit maakte het extra duidelijk waarom burgerlijke ongehoorzaamheid niet alleen noodzakelijk, maar ook legitiem is:

"Shell en Exxon maken Groningen kapot. Als de regering dat laat gebeuren, dan moeten wij zelf de gaswinning stoppen.", aldus Marcel.

De actietraining is een oefening voor de massale zitblokkade tegen de gaswinning die begint op 28 augustus, Gronings ontzet. Honderden mensen zullen hun lichaam inzetten en tankwagens met giftig aardgascondensaat stoppen bij het tankenpark in Delfzijl. Omdat deze locatie een belangrijk knooppunt is, kan de gaswinning door de NAM, Shell en Exxon sterk ontregeld worden.
Ook organiseert Code Rood van 24 tot 31 augustus een actiekamp in Groningen. Hier zullen ook actietrainingen plaatsvinden. Daarnaast is er een inhoudelijk programma met 16 onderdelen over de gevolgen van gaswinning, inspirerende oplossingen en verschillende tactieken voor verandering. Het Code Rood actiekamp zal een plek zijn waar mensen met verschillende achtergronden bij elkaar kunnen komen.

"Veel Groningers vechten al jaren voor schadeherstel, compensatie en het dichtdraaien van de gaskraan. Wij willen laten zien dat ze er niet alleen voor staan. Mensen uit de rest van Nederland en zelfs daarbuiten steunen hun strijd.", aldus Maarten, woordvoerder van Code Rood.


Over Code Rood
Code Rood is een burgerinitiatief van individuen en is een horizontaal platform. Beslissingen worden gezamenlijk genomen. Code Rood is anderhalf jaar geleden ontstaan en heeft op 24 juni 2017 succesvol de Amsterdamse kolenoverslag geblokkeerd met meer dan 350 mensen. Iedereen die ziet dat de overheid, de NAM, Shell en Exxon geen verantwoordelijkheid nemen voor Groningen en het klimaat kan zich aansluiten. Kijk op de website voor meer informatie over Code Rood.