PERSUITNODIGING – Massale zitblokkade tegen de gaswinning in Groningen vanaf 28 augustus

Groningen, 13 augustus 2018 – Code Rood roept op tot een massale zitblokkade bij het NAM tankenpark in Farmsum (bij Delfzijl). Vanaf 28 augustus zullen honderden mensen met hun lichaam tankwagens met aardgascondensaat stoppen om zo de gaswinning te ontregelen. De deelnemers komen in actie voor de toekomst van Groningen en het klimaat. Zij eisen een snelle en onvoorwaardelijke stopzetting van de gaswinning en een rechtvaardige schade-afhandeling.
“De gaswinning door de NAM, Shell en Exxon richt enorme schade aan in Groningen en is verwoestend voor het klimaat. En de overheid laat het gebeuren dat Shell en Exxon weg komen met de winst, zonder op te draaien voor alle schade,” zegt Maarten, woordvoerder van Code Rood. “Dit onrecht staan wij niet langer toe en daarom komen wij in actie.”
Ook organiseert Code Rood van 24 tot 31 augustus een actiekamp met een inhoudelijk programma over de gevolgen van de gaswinning, inspirerende sprekers en verschillende actietactieken. Hier zullen honderden mensen uit binnen- en buitenland samen komen met mensen uit Groningen om zo het bestaande verzet te versterken. 
‘Alleen al in de afgelopen twee weken hebben er weer 8 aardbevingen plaatsgevonden in Groningen. En de hittegolven deze zomer zijn slechts het begin van de steeds verder escalerende klimaatcrisis,” zegt Hanneke, woordvoerder van Code Rood. “Als de industrie en overheid geen verantwoordelijkheid neemt voor de veiligheid van Groningen en het klimaat, dan doen wij het zelf. Gas moet in de grond blijven!”
Code Rood is een beweging die burgerlijke ongehoorzaamheidsacties inzet tegen fossiele industrie en voor klimaatrechtvaardigheid. In juni 2017 heeft Code Rood met ruim 350 mensen de OBA kolenoverslag in de Amsterdamse haven bezet.

Mededeling voor redacties – niet voor publicatie
U bent van harte welkom op het kamp en bij de zitblokkade om verslag te leggen. Wij kunnen ervoor zorgen dat u deelnemers kunt interviewen over de actie en hun motivatie om mee te doen. Het is ook mogelijk om deelnemers te volgen tijdens de actie.
In deze briefing vindt u alle noodzakelijke informatie voor journalisten die bij de actie en/of het kamp aanwezig willen zijn.
Op maandag 27 augustus zal om 14.30 uur een publieke actietraining in het kamp plaatsvinden waar pers aanwezig bij kan zijn. Hier kunt u zien hoe deelnemers zich voorbereiden op de massale zitblokkade. Mocht u hierbij aanwezig willen zijn, stuur dan een mail naar coderood-mecom@riseup.net.
De foto met banner “Solidair met Groningen” is hier beschikbaar, en kan gebruikt worden onder vermelding van fotograaf Alex Reuter.
Voor vragen of interviewverzoeken kunt u contact opnemen met Maarten (06 475 94 636) of Hanneke (06 162 48 201) en per email: coderood-mecom@riseup.net.