Code Rood kamp in minder dan twee weken!

Beste mensen,
Het Code Rood actiekamp begint over minder dan twee weken! In deze nieuwsbrief meer over wat je moet weten voor de actie en het kamp. Zo is er inmiddels meer juridische info, veiligheidsinformatie en informatie over wanneer je waar moet zijn om nog mee te kunnen doen aan de massale zitblokkade. En lees verder o.a. over transport naar het kamp, het kampporgramma, de legal steun demonstratie ne zie ook hoe je mee kunt helpen!
1.     DE ACTIE: VEILIGHEID, PRAKTISCHE INFO
Voordat je aan de actie begint is het een goed idee om van een aantal dingen kennis te nemen. De actieconsensus is hierbij een belangrijk document en we hebben ook een aantal puntjes voor de veiligheid. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten dat we geen open vuur kunnen gebruiken bij de actielocatie en dat niks mee moet nemen dat als wapen kan worden gezien. Omdat er in het tankenpark zelf giftige en explosieve materialen zijn, betreden we het terrein niet en blijven we op de weg om de toegang tot het terrein voor de tankwagens te blokkeren, zo hoeven we zelf niet over de hekken naar binnen. Het is ook goed om van te voren even te kijken naar de juridische informatie en de informatie over ondersteuning en herstel. Ook op het kamp krijg je nog de kans meer over deze verschillende onderwerpen te weten te komen, vooral op de dag voor de actie (maandag 27 Augustus). Maandagavond zal de laatste plenaire actiebriefing plaatsvinden (de eerste is zondagavond). Dit is ook het laatste moment om je nog aan te sluiten bij een van de groepen (‘vingers’) die op dinsdag vanaf het kamp naar het NAM tankenpark in Farmsum vertrekken.
2.     DE LEGALE STEUN DEMONSTRATIE
Naast de Code Rood burgerlijke ongehoorzaamheidsactie zal er door lokale groepen ook een volledig legale demonstratie tegen de gaswinning worden georganiseerd op 28 augustus. Deze demonstratie is uiteraard voor iedereen toegankelijk. Voor deze demonstratie verzamelen deelnemers zich op het Commandementsplein op vijf minuten loopafstand van station Delfzijl. Op het plein zullen verschillende genodigden de menigte toespreken. Hierna wordt er gelopen naar het NAM tankenpark om de mensen die meedoen aan de blokkade een hart onder de riem te steken. Daarna keert men terug. De tocht zal ongeveer een uur duren.
3.     TRANSPORT
Over een paar dagen vertrekken twee groepen om zich aan te sluiten aan de Code Rood fietstocht! Er is een groep die al vanaf Londen vertrekt om naar het actiekamp te fietsen. In Utrecht en in Nijmegen kun je je ook aansluiten! Kijk op de website om je aan te melden!
Daarnaast gaan er bussen vanuit Den Haag, Utrecht en Amsterdam naar het Code Rood kamp. Ze gaan beiden ook op 31 augustus weer terug. Zie hiervoor ook de website.
Onze vrienden van Ende Gelände hebben ook nog een Börse opgezet. Dit is een platform waarop je nog lege plekken in je auto kan aanbieden of op zoek kan gaan naar iemand die een plekje aanbiedt met wie je mee kan rijden.
4.     KAMP PROGRAMMA
Het programma voor de gehele actieweek staat inmiddels vast! Mensen zoals Andreas Malm, Sandra Beckerman en Patricia Kaersenhout gaan er spreken en er is volop ruimte voor actievoorbereidingen: vorm een affiniteitsgroep, doe mee aan de laatste actietraining, versier je actieoutfit en word wijzer over de juridische details, je eigen weerbaarheid en de gasproblematiek op lokale en globale niveaus. Het programma wordt zsm op deze webpagina ge-upload.
5.     CLIMATE GAMES BASEL
Dit weekend hebben onze vrienden van de Climate Games in Zwitserland urenlang de oliehaven in Basel stopgezet. Zij hebben zich solidair uitgesproken met Code Rood, dus we hebben iets te bewijzen deze zomer! Dit laat zien dat we onderdeel zijn van een groeiende beweging van mensen die de macht van de fossiele industrie samen breken. Over twee weken zijn Shell, Exxon en de NAM aan de beurt!
6.     LIVE-STREAM
Tijdens het kamp en de actie zullen we onze eigen Code Rood live-stream hebben. Op het kamp zal twee keer per dag een uitzending zijn van 20 minuten, en tijdens de massale actie zal elke twee uur een update gegeven worden. Zo kan iedereen die (nog) niet op het kamp is of niet met de actie mee kan doen alles op de voet volgen! Ook zal er in de live-stream ruimte zijn voor interviews, zodat als je het wilt je verhaal, motivatie en enthousiasme kan delen. Want samen zijn we Code Rood! Mocht je nog suggesties of ideeën hebben over de invulling van de live-stream, stuur dan een mailtje naar de media en communicatiewerkgroep.
7.     HELP MEE!
Op- en afbouw: Heb je al zin in het Code Rood kamp en kun je helpen om het tot leven te laten komen? Er zijn mensen nodig die de paar dagen voor de actieweek mee willen helpen om het kamp op te bouwen en in de paar dagen na de actieweek zijn er mensen nodig die mee willen helpen het kamp af te breken. Heb je interesse? Stuur even een mailtje naar logistiek@lists.riseup.net . Tip: het is nog leuker als je je vrienden meeneemt!
Solidariteitssymbool: Met of zonder Code Rood, voor of na Code Rood. In Groningen is het duidelijk, het is genoeg met de gaswinning! Ben je het daar mee eens? Plak dan deze poster achter je raam en laat zien dat Groningen zich verzet tegen de gaswinning. Als je wil, kan je ook een boodschap toevoegen door bijvoorbeeld “wij steunen de actie” of “demonstranten welkom voor een glaasje water” op de poster schrijven. Vooral voor mensen die in de actieomgeving (bijvoorbeeld gemeente Farmsum) wonen is dit een ontzettend behulpzame manier om de actie te steunen zonder zelf aan burgerlijke ongehoorzaamheid mee te doen. Je kunt de poster downloaden op deze webpagina (het laatste linkje).
Donaties: Een kamp van een week en een massale actie, dat kan nog wel eens wat kosten! Heb je al een bijdrage overgemaakt? Dat kan naar NL55 TRIO 0338 6023 80 t.n.v. Steungroep NVDA, of je nou zelf meedoet of de actie gewoon steunt! Ook is het handig om contant geld mee te nemen naar het actiekamp voor zowel donaties voor het eten als voor Code Rood. Voor het kamp wordt een bijdrage van 5 euro (of meer) per dag zeer op prijs gesteld en de actiekeuken Le Sabot biedt drie heerlijke maaltijden per dag voor een richtprijs van 7,50 euro.
Strijdbare groet,
Code Rood