Vrijdag is het zo ver – alles wat je moet weten voor Code Rood!

Beste Mensen,

Vrijdag is zo ver! Het Code Rood kamp gaat van start. Het beloofd een historische actie te worden. Inmiddels is de fietstocht uit Engeland vertrokken naar Groningen. Ook zijn er sterke geruchten dat alle politieverloven in Noord-Nederland zijn ingetrokken rond 28 augustus. En wij zijn klaar om ons plan tot een succes te maken. Samen blokkeren we vanaf 28 augustus het NAM tankenpark in Farmsum!
In deze nieuwsbrief hebben we alles op een rijtje gezet wat je moet weten voor je naar het Code Rood kamp komt! In deze mail staat veel belangrijk informatie over:
  1. Route naar het kamp
  2. Updates op je telefoon
  3. Het programma op het kamp
  4. Voorbereidingen voor de zitblokkade
  5. Actieconsensus & veiligheid
  6. Juridische informatie
  7. Wat neem je mee?
  8. Donaties
1. ROUTE NAAR HET KAMP
De locatie van het Code Rood kamp is bekend. Het kamp is vlakbij Leermens, op 4 km loopafstand van het treinstation in Loppersum. Doordeweeks gaat er vier keer per dag een bus vanaf het station. Mocht het je niet lukken om eigen vervoer te regelen naar het actiekamp, dan is shuttle-vervoer mogelijk. Ook kan je je nog aanmelden voor de bus vanuit Utrecht (vertrek vrijdag om 17.00 uur) en vanuit Amsterdam (vertrek zaterdag om 11.00 uur).
2. UPDATES OP JE TELEFOON
Naast onze twitter updates kunnen we mensen in de actieweek berichten door geven over het verloop van de actie en het actiekamp via de app Telegram. Iedereen met een smartphone kan die app hier downloaden. Telegram zorgt er ook voor dat je veilig met elkaar kan communiceren en is vergelijkbaar met Whatsapp.
3. HET PROGRAMMA OP HET KAMP
Vanaf zaterdag staat er een indrukwekkend programma voor je klaar op het kamp. Naast films en muziek staan de zaterdag en zondag in het teken van discussie en verdieping. De maandag is specifiek ingericht voor het voorbereiden van de actie. Donderdag vindt er een evaluatie plaats, wordt er gesproken over hoe we niet alleen de wereld, maar ook het activisme duurzaam kunnen houden, en kijken we naar wat er in de toekomst te gebeuren staat. Vrijdag breken we gezamenlijk het kamp weer af. Als je kan, help dan vooral mee op het kamp. Bijvoorbeeld, in de keuken, met schoonmaken en met de afbouw van het kamp. Samen zijn we het kamp!
4. VOORBEREIDINGEN VOOR DE ZITBLOKKADE
Op dinsdag 28 augustus, de dag van het Gronings Ontzet, komen we massaal in actie. Vanuit het actiekamp gaan we naar het NAM tankenpark in Farmsum, een belangrijk knooppunt in de gaswinning door de NAM. Hier zullen we met onze lichamen tankwagens met giftig aardgascondensaat stoppen. Onze zitblokkade kan meer dan één dag duren en is op fietsafstand van het kamp.
Een groot deel van de collectieve organisatie en voorbereiding van de actie zal op het kamp plaats vinden. Het zwaartepunt ligt op maandag. Dan zullen er de hele dag actietrainingen plaats vinden die als warming-up voor de actie gelden. Ook zijn er verschillende sessies voor het vormen van ‘affiniteitsgroepen’ en kan je informatie krijgen over juridische aspecten. Daarnaast kunnen er spandoeken en andere attributen gemaakt worden en zullen er workshops zijn over o.a. politieverhoor, EHBO tijdens acties en omgaan met gebeurtenissen met hoog stressniveau.
Maandagavond in het kamp zal de laatste plenaire actiebriefing plaats vinden (de eerste is op zondagavond). Dit is ook het laatste moment om je nog aan te sluiten bij een van groepen (‘vingers’) die op maandag vanaf het kamp naar het NAM tankenpark in Farmsum vertrekken. Hoe meer je van deze uitgebreide collectieve voorbereiding op het kamp mee kan krijgen hoe beter.
5.  ACTIECONSENSUS & VEILIGHEID
De actieconsensus is een collectief raamwerk waar alle deelnemers aan de Code Rood actie in Groningen eind augustus zich aan verbinden. De actieconsensus draagt uit dat we voorzichtig met elkaar omgaan en elkaar ondersteunen, ook in een grote actie als Code Rood. “Wij zeggen wat wij doen, en we doen wat we zeggen.” Alle mensen die de consensus aanvaarden zijn welkom om zich aan te sluiten bij de actie. Vanwege het uitgebreide en zorgvuldige proces en met het oog op de doelen die ermee worden nagestreefd is de actieconsensus erg belangrijk voor ons.
Belangrijk: lees de actieconsensus en veiligheidsvoorschriften!
7. JURIDISCHE INFORMATIE
Er is kans dat je opgepakt wordt als je demonstreert of op een andere manier actievoert voor je idealen. De arrestantengroep is in het leven geroepen om mensen die gearresteerd zijn (en eventueel langer vastgehouden kunnen worden) ondersteuning te bieden. Zij geven workshops tijdens het kamp voor uitgebreide informatie over je rechten tijdens een demonstratie en bij een eventuele arrestatie.
8. WAT NEEM JE MEE?
Is je tas al gepakt voor het kamp en de actie? Vergeet niet dat de zitblokkade ook ’s nachts door kan gaan, dus neem een slaapzak en eventueel een matje mee. En kom als het kan met de fiets. Heb je een oude fiets over? Breng die dan ook naar het kamp.
9. DONATIES
Vele hebben al een donatie overgemaakt, ontzettend bedankt daarvoor! Om de begroting van het kamp rond te krijgen hebben we nog 10.000 euro nodig.
Voor het kamp wordt een bijdrage van 5 euro (of meer) per dag zeer op prijs gesteld. De actiekeuken biedt drie heerlijke maaltijden per dag voor een richtprijs van 7,50 euro per dag. We stellen het op prijs als degenen die meer kunnen betalen een grotere bijdrage doen, zodat mensen die minder besteden hebben wat minder kunnen betalen.
Er is in de buurt van het kamp geen pinautomaat, dus neem contant geld mee of maak het over naar NL55 TRIO 0338 6023 80 t.n.v. Steungroep NVDA.
Tot vrijdag in het actiekamp!
Strijdbare groet,
Code Rood