Vierhonderd mensen op het kamp & ID surveillance door de politie

De sfeer zit er goed in op het kamp! Vandaag was een inspirerende dag vol workshops, panel discussies en lezingen. En nog altijd arriveren nieuwe mensen op het kamp. Vanavond zijn er naar schatting maar liefst 400 mensen op het kamp. WOW!

Ondertussen is vandaag gebleken dat waar de autoriteiten enkele dagen gelden nog lieten weten ons democratisch recht op protest te respecteren, ze er in de praktijk een andere strategie op los te laten. Het is ons duidelijk geworden dat de politie een enorme surveillance operatie gestart is rondom het actiekamp. Er is enorm veel politie aanwezig in de regio, ook van buiten Groningen.
Ook worden mensen gefilmd en om ID bewijzen gevraagd die per fiets of trein onderweg zijn naar het actiekamp. Tot in Belgiƫ toe. Wij willen iedereen er op wijzen dat de politie om ID kan vragen, en dat mag je weigeren. Het sommeren van een ID kan alleen bij verdenking van een misdrijf. De politie heeft niet het recht om dat te doen voor mensen die gewoon naar het kamp gaan.
We hebben vernomen dat er tweemaal twee mensen zijn aangehouden voor het niet tonen van hun ID. We vragen mensen ons juridisch team te melden als ze last hebben van de politie, en we roepen de autoriteiten op om met deze operatie te stoppen.