PERSBERICHT – Honderden mensen bij actiekamp tegen gas in Groningen

Leermens, 25 augustus 2018  
In Leermens (Groningen) is gisteren het actiekamp van Code Rood begonnen. Op dit moment zijn er al meer dan 250 bezoekers op het kamp en het is daarmee het grootste actiekamp tegen gas ooit in Nederland. Terwijl steeds meer mensen aankomen, is op het kamp een levendig en inhoudelijk programma begonnen. Ook bereiden deelnemers zich voor op de massale actie van burgerlijke ongehoorzaamheid die dinsdag 28 augustus zal beginnen. Honderden mensen zullen het NAM tankenpark bij Farmsum (bij Delfzijl) blokkeren. Met de zitblokkade roept Code Rood op de gaswinning in Groningen per direct af te bouwen naar een veilig niveau en schade ruimhartig te vergoeden. 
“Gisteren heeft Wiebes het gasbesluit gepubliceerd, waarin staat dat er komend jaar 19,4 miljard kuub gewonnen mag worden, terwijl alle experts aangeven dat meer dan 12 miljard kuub onaanvaardbare risico’s met zich meebrengt. De kans op aardbevingen in de regio neemt toe in plaats van af. Dat is onacceptabel en daarom komen we dinsdag in actie.” zegt Hanneke, woordvoerder van Code Rood.
Code Rood is een samenwerking van mensen die strijden tegen de macht van de fossiele industrie en voor klimaatrechtvaardigheid. De organisatie gebruikt massale burgerlijke ongehoorzaamheid om fossiele industrie te stoppen. In juni 2017, legde de beweging met 350 mensen de OBA kolenoverslag in de Amsterdamse haven stil. Vanaf dinsdag zullen de actievoerders de ingang van het tankenpark in Farmsum blokkeren, zodat vrachtwagens met giftig aardgascondensaat niet verder kunnen rijden. Code Rood is onderdeel van een wereldwijde beweging van mensen die in verzet komen tegen fossiele brandstoffen.
“De sfeer op het kamp is goed en we verwachten dit weekend nog meer mensen. De komende dagen zijn er veel interessante workshops, lezingen en paneldiscussies over gaswinning en verschillende tactieken om in verzet te komen. De grote opkomst geeft niet alleen de urgentie aan van de gaswinnings-problematiek in Groningen, maar laat ook de enorme solidariteit zien tussen mensen die zich zorgen maken over klimaatverandering en de desastreuze rol van de fossiele industrie.” voegt Maarten toe.
Donderdag hebben de gemeenten Delfzijl en Loppersum per brief gereageerd op de openlijk aangekondigde plannen van Code Rood. In deze brief staan een aantal ‘spelregels’ voor de burgerlijk ongehoorzaamheidsactie.
“Het is duidelijk: honderden mensen zijn niet te stoppen. Wij laten ons geen spelregels opleggen. Laat ze de NAM, Shell en Exxon eerst maar eens harde spelregels opleggen!” zegt Maarten.

Mededeling voor redacties – niet voor publicatie
U bent van harte welkom op het kamp en bij de zitblokkade om verslag te leggen. Graag verzoeken wij u om vooraf telefonisch of per email contact op te nemen met de woordvoerders. Zij kunnen ervoor zorgen dat u deelnemers kunt interviewen over de actie en hun motivatie om mee te doen. Het is ook mogelijk om deelnemers te volgen tijdens de actie.
In deze briefing vindt u alle noodzakelijke informatie voor journalisten die bij de actie en/of het kamp aanwezig willen zijn.
Op maandag 27 augustus zal om 14.30 uur een publieke actietraining plaatsvinden ter voorbereiding op de zitblokkade vanaf 28 augustus. Pers kan hierbij aanwezig zijn of deelnemen. Mocht u hierbij aanwezig willen zijn, stuur dan een mail naar coderood-mecom@riseup.net.
Voor vragen of interviewverzoeken kunt u contact opnemen met Maarten (06 475 94 636) of Hanneke (06 162 48 201) en per email: coderood-mecom@riseup.net.
Volg Code Rood op Twitter voor de laatste updates.