PERSBERICHT – 700 mensen onderweg naar NAM-tankenpark voor massale zitblokkade

Leermens, 28 augustus 2018 – In Groningen is vanmorgen om 7.30 een massaal protest tegen de gaswinning gestart. Actievoerders zijn onderweg vanuit Leermens, waar een speciaal actiekamp is opgericht, naar Delfzijl. Lopend, fietsend en met andere vervoersmiddelen, bewegen ze zich in groepen door het hart van het aardbevingsgebied om te eindigen met een massale zitblokkade voor de ingang van het NAM tankenpark in Farmsum (bij Delfzijl). In totaal zijn er ruim 700 mensen betrokken bij de actie en de blokkade. Het is daarmee de grootste burgerlijke ongehoorzaamheidsactie tegen de gaswinning in Groningen ooit.
De actievoerders komen uit alle windstreken en vormen een kleurrijk geheel. Code Rood gebruikt actietactieken die zijn geïnspireerd op succesvolle bewegingen uit het heden en verleden en is niet uit op confrontatie met de politie.

‘Onze actie is gericht tegen de fossiele industrie, Shell en Exxon, die hele gebieden opoffert aan de winning van fossiele brandstoffen en geen enkele verantwoordelijkheid neemt voor de gevolgen. Ook niet voor klimaatverandering. Wij laten zien dat verzet mogelijk is als mensen de handen ineen slaan en samen een front vormt. Actievoerders uit binnen- en buitenland zijn gekomen om het lokale verzet in Groningen te steunen, en we laten ons niet tegenhouden’, zegt woordvoerder Maarten.  
De eerste groep van ongeveer 150 actievoerders is vanmorgen in alle vroegte te voet op pad gegaan. Ze zullen ruim 12 kilometer moeten lopen naar de zitblokkade. Andere groepen staan klaar om per fiets te vertrekken. Het is een strak gecoördineerde actie. De afgelopen dagen zijn de deelnemers getraind en voorbereid op de blokkade. Code Rood verwacht dat de zitblokkade rond het begin van de middag gerealiseerd zal zijn.
‘We zijn van plan om de zitblokkade zo lang mogelijk vol te houden en kunnen ook ’s nachts blijven. In het tankenpark wordt aardgascondensaat opgeslagen, een giftig bijproduct van de gaswinning. Het is een cruciaal onderdeel van de gas-infrastructuur. Als de toegang afgesloten wordt, zal dat de gaswinning door de NAM ontregelen en dat is precies onze bedoeling’ zegt Hanneke, woordvoerder van Code Rood, die de actie organiseert.
De politie is massaal aanwezig bij de actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. De vertrokken groep wordt momenteel gevolgd door de politie. De deelnemers aan de Code Rood actie zijn niet van plan zich tegen te laten houden.

Foto: Roman Kutzowitz

Foto’s en liveverslag

  • Foto’s van het actiekamp zijn rechtenvrij beschikbaar op de Flickr pagina van Code Rood. Bij gebruik graag de naam van de fotograaf vermelden. Foto’s en video beelden van de zitblokkade zullen vanmiddag beschikbaar komen.
  • Volg Code Rood op Twitter voor de laatste updates met #CodeRood
  • Volg ook de liveblog op onze website