De mensen achter de NAM-zitblokkade

Wie zijn de mensen achter de NAM-zitblokkade in Farmsum? Interviewtjes en meer. Ook te vinden op YouTube.

 Onderweg in de bus (vrijdag)

In de bus naar het actiekamp

Vorige week zaten we in de bus naar het actiekamp: "Groningers: kom ook! We staan met jullie en willen gerechtigdheid!"De komende week zullen we video-interviewtjes delen van deelnemers en andere betrokkenen die bij de actie waren bij het NAM-tankenpark in Farmsum.

Geplaatst door Code Rood op Vrijdag 31 augustus 2018

In de bus naar het actiekamp: “Groningers: kom ook! We staan met jullie en willen gerechtigdheid!”

Op het kamp: workshops (zaterdag)

Op het kamp: workshops (zondag)

Op het kamp (maandag)

Oproep voor Code Rood. Een geweldloze actie voor ons Groninger land. Kom ook en laat zien wat je waard bent. https://code-rood.org/index.php/nl/

Geplaatst door Jan Dales op Maandag 27 augustus 2018

Dag 1 van de zitblokkade (dinsdag)

"Code Rood schudt Groningers wakker"

"Code Rood schudt Groningers wakker die moedeloos zijn geworden van strijd zonder resultaat," Pieter Douma, op de eerste dag van de actie.

Geplaatst door Code Rood op Zaterdag 8 september 2018

“Code Rood schudt Groningers wakker die moedeloos zijn geworden van strijd zonder resultaat,” Pieter Douma.


Florian over zijn motivatie en de sfeer bij de blokkade

"Ik ben hier omdat ik het zat ben dat een klein clubje profiteert van onze natuurlijke bronnen, terwijl een grote groep mensen daar de dupe van is." Florian over zijn motivatie en over de sfeer bij de zitblokkade, kort nadat alle groepen zijn aangekomen.Alle interviewtjes terugkijken: https://code-rood.org/nl/2018/08/29/de-mensen-achter-de-nam-zitblokkade-van-code-rood/

Geplaatst door Code Rood op Maandag 10 september 2018

Dag 2 van zitblokkade (woensdag)

Marcel Drenth: "Blij, trots deel uit te mogen maken van Code Rood"

"Blij, trots deel uit te mogen maken van Code Rood. Weemoedig dat het straks voorbij is," Marcel Drenth, vorige week bij de zitblokkade. Vandaag demonstreerde Marcel verder, samen met Bram Reinders: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/198461/Opnieuw-zitactie-bij-NAM-demonstranten-gearresteerd-update. Inmiddels zijn ze weer vrij.Donaties voor de juridische kosten van Bram en Marcel kunnen worden overgemaakt op de rekening van Code Rood (IBAN: NL55 TRIO 0338 6023 80 Naam: Steungroep NVDA), o.v.v. "Bram en Marcel".

Geplaatst door Code Rood op Woensdag 5 september 2018

“Blij, trots deel uit te mogen maken van Code Rood. Weemoedig dat het straks voorbij is,” Marcel Drenth, vorige week bij de zitblokkade. Een week later, 5 september, demonstreerde Marcel verder, samen met Bram Reinders: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/198461/Opnieuw-zitactie-bij-NAM-demonstranten-gearresteerd-update. Later die dag waren ze weer vrij.
Donaties voor de juridische kosten van Bram en Marcel kunnen worden overgemaakt op de rekening van Code Rood (IBAN: NL55 TRIO 0338 6023 80 Naam: Steungroep NVDA), o.v.v. “Bram en Marcel”.

Druktemaker Kees van Amstel hervindt zijn idealisme bij Code Rood

"Waar hebben we koekenbakkers als Wiebes aan verdiend? Langzamerhand zijn de nette manieren op: ik hoop dat jullie succes hebben." Druktemaker Kees van Amstel (De Nieuws BV) hervindt zijn idealisme en was bijna blijven slapen, vorige week bij de zitblokkade tegen de NAM.Wat gesproken columns van Kees over de situatie in Groningen:https://www.facebook.com/denieuwsbv/videos/676264112744137/https://www.facebook.com/NPORadio1/videos/1898753987028515/https://www.youtube.com/watch?v=sDgZSoYUeD0

Geplaatst door Code Rood op Vrijdag 7 september 2018

“Waar hebben we koekenbakkers als Wiebes aan verdiend? Langzamerhand zijn de nette manieren op: ik hoop dat jullie succes hebben.” Druktemaker Kees van Amstel (De Nieuws BV) hervindt zijn idealisme en was bijna blijven slapen, vorige week bij de zitblokkade tegen de NAM.
Wat gesproken columns van Kees over de situatie in Groningen:
https://www.facebook.com/denieuwsbv/videos/676264112744137/
https://www.facebook.com/NPORadio1/videos/1898753987028515/
https://www.youtube.com/watch?v=sDgZSoYUeD0

Bart Plaatje: "People get shit done"

(English below)"Partijen krijgen ruzie, mensen lossen shit op. Code Rood inspireert tot actie die tot de overwinning zal leiden." Speech bij de zitblokkade van Bart Plaatje, vakbondsbestuurder bij de FNV. Over politieprioriteiten: "Als mijn fiets gestolen wordt, is er niemand om mijn aangifte te noteren. Maar als je een hek van de NAM aanraakt, dan hebben ze een leger."(English)"Parties fight, people get shit done. Code Red inspires the action that will lead us to victory." Speech at the blockade by Bart Plaatje, community organizer at the FNV labour union.On police priorities: "When my bike gets stolen, there's no one to take my statement. When you touch a fence of the NAM, they've got an army."

Geplaatst door Code Rood op Zondag 2 september 2018

“Partijen krijgen ruzie, mensen lossen shit op. Code Rood inspireert tot actie die tot de overwinning zal leiden.” Bart Plaatje, vakbondsbestuurder bij de FNV.

Inez Witjes: "This is the beginning of the revolution in Groningen"

"Our government is our biggest threat right now. They took everything out of the ground. We lost our jobs, our houses and our health. They misused our way of living." Inez Witjes, one of the founders of 'Mothers against gas' (Moeders tegen-GAS) and part of 'Kamp 'Ons laand, ons lu' Groningen', last week at the blockade. "They are trying to set us up against each other. But even the Groningers have their limits. We are strong and we go on. This is the beginning of the revolution in Groningen." ✊

Geplaatst door Code Rood op Dinsdag 4 september 2018

“Our government is our biggest threat right now. They took everything out of the ground. We lost our jobs, our houses and our health. They misused our way of living.” Inez Witjes, one of the founders of ‘Mothers against gas’ (Moeders tegen-GAS) and part of ‘Kamp ‘Ons laand, ons lu’ Groningen’, last week at the blockade.
“They are trying to set us up against each other. But even the Groningers have their limits. We are strong and we go on. This is the beginning of the revolution in Groningen.”

"Kom van dat gas af!"

"Kom van dat gas af!", uitgevoerd door Jacob en Florian, bij de blokkade 🎺🎸Zing mee:Muziek: Peter KoelewijnTekst: KlimaatkoorIn het Groninger landLeeft een ernstig probleemVan stad tot aan wadHet schokt en het beeftDe gaskraan moet dicht Maar het pompen gaat doorDus zingen wij in koorrefr.Kom van dat gas af!‘k Waarschuw niet meerNeh neh neh neh neh nehVan dat gas af! ‘k Waarschuw niet meerKom van dat gas af!Dit was de laatste keerProvincie verscheurdVertrouwen geschaadNAM geeft geen f*ckOm Grunn en het klimaatDe fakkels gebrand De noodklok geluidNu schreeuwen wij het uitrefr.Exxon en ShellVerroeren geen vinZe denken alleenAan hun eigen gewinGenoeg is genoegDe grens is bereiktDus zingen wij ons vrijrefr.

Geplaatst door Code Rood op Donderdag 6 september 2018

 Dag 3 van de zitblokkade (donderdag)

Terug op het actiekamp (vrijdag)

Job: "Snel er weer vol tegenaan"

"Heel goed wat we hier met zijn allen gedaan hebben. Veel om op voort te zetten. Dat moet met herstel gepaard gaan, maar dan wil ik er weer vol tegenaan." Job uit Groningen is actief in de Nederlandse Klimaatbeweging, "dus ook bij Code Rood," en in het Groninger gasverzet.Kijk hier alle interviewtjes van de actieweek terug: https://code-rood.org/nl/2018/08/29/de-mensen-achter-de-nam-zitblokkade-van-code-rood/Meld je ook aan bij de besloten Facebookgroep van de Nederlandse Klimaatbeweging: https://www.facebook.com/groups/1588580754718719/

Geplaatst door Code Rood op Zondag 9 september 2018

“Heel goed wat we hier met zijn allen gedaan hebben. Veel om op voort te zetten. Dat moet met herstel gepaard gaan, maar dan wil ik er weer vol tegenaan.” Job uit Groningen is actief in de Nederlandse Klimaatbeweging, “dus ook bij Code Rood,” en in het Groninger gasverzet.