Code Rood 2018 was een groot succes!

De actieweek van Code Rood in Groningen was een groot succes! Met dank aan honderden actiedeelnemers, vrijwilligers, donateurs, een mensen die onze boodschap hebben verspreid hebben we een sterk signaal laten horen: het gebruik van fossiele brandstoffen moet nu stoppen en plaats maken voor een rechtvaardig herstel voor Groningen en het klimaat! Met zo’n 700 mensen hebben we door middel van een massale burgerlijk ongehoorzame zitblokkade de gaswinning door de NAM ontregeld. Om de actiedagen heen hebben we vele sterke bruggen geslagen tussen bewegingen door middel van een rijk en inspirerend programma op het kamp in Leermens. In deze nieuwsbrief blikken we terug, bieden we informatie over ondersteuning bij herstel en blikken we vooruit!
1.   BEELDMATERIAAL EN NIEUWS
Het actiekamp is inmiddels weer afgebroken en de beelden zijn binnen. De video van de actie vind je hier en op onze flickr vind je verschillende foto’s die tijdens de actieweek zijn gemaakt. En we hebben op verschillende manieren het nieuws gehaald! Van het noordelijke nieuws tot het landelijke en internationaal! Ook op de Code Rood YouTube pagina kun je veel interviews, speeches en een opname van een kampprogrammaonderdeel terugkijken.
2.   GOED HERSTEL
Actie is zowel noodzakelijk als goed, maar er kunnen ook stressvolle gebeurtenissen plaats hebben. Als we een actie ingaan plaatsen we onszelf willens en wetens in een mogelijk kwetsbare situatie; er kan (een vorm van) geweld of intimidatie tegen jou of je kameraden worden ingezet. Dit kan een impact op je hebben. Soms merk je het meteen, soms pas terug in ‘de buitenwereld’. Het Support & Recovery team dat je misschien op het kamp of tijdens de actie hebt gezien staat ook in de weken na de actie voor je klaar voor ondersteuning bij herstel. Mocht je reacties ondervinden door actiesituaties met een hoog stressniveau of meer informatie over impact en tips voor herstel willen hebben, kun je hun bereiken op 0682604069 of via email: coderood-supportrecovery@riseup.net. Zie ook de Support & Recovery website voor meer informatie over reacties en herstel: https://supportrecoveryteam.wordpress.com
3.   VERSLAGEN VOOR HET LEGAL TEAM
Namens het legal team hartelijk dank voor alle al afgelegde verklaringen en ingestuurd beeldmateriaal! Helaas zijn er mensen gewond geraakt door politiegeweld, van wie enkelen overwegen een klacht in te dienen. Heb jij politiegeweld ervaren of gezien en denk je dat jouw verslag ervan kan bijdragen aan een juridische procedure, dan kun je die ook nu nog delen met het legal team. Het gaat hierbij vooral om eigen waarnemingen, dus niet om wat je van anderen hebt gehoord. Als je dit wilt doen, is het voor het legal team handig als je er zorgvuldig tijd en locatie bij meldt. Je mag ook melden over agenten die niet agressief waren, het gaat om het totale ‘plaatje.
Denk er wel om dat je – net als tijdens de actie – geen namen gebruikt of andere persoonlijke gegevens van anderen deelt over een onbeveiligde verbinding! Als je beschikt over met PGP beveiligde mail, kun je ons mailen via agcoderood2018@riseup.net (key in bijlage) Als je niet weet wat dat is of heb je het niet, dan kun je contact met ons opnemen op hetzelfde adres om te overleggen en eventueel een afspraak te maken als je denkt dat het gevoelige informatie betreft. Tot slot: als we je verhaal of beeldmateriaal willen gebruiken bij een klacht, vragen we eerst je toestemming dus zorg ervoor dat we je daarvoor kunnen contacteren.
4.   DE BLOKKADE GAAT DOOR! BRAM EN MARCEL BLOKKEREN OPNIEUW
Nog geen week na de beëindiging van de blokkade van het tankerpark in Farmsum door Code Rood, zijn Bram en Marcel opnieuw op locatie om de wagens met aardgascondensaat tegen te houden. Met zijn tweeën lieten ze zien dat dit verzet nog niet voorbij is. Until we win! Ze zijn inmiddels gearresteerd en weer vrijgelaten en je kunt ze steunen door donaties voor de juridische kosten over te maken op de rekening van Code Rood (IBAN: NL55 TRIO 0338 6023 80, tnv Steungroep NVDA) onder vermelding van “Bram en Marcel.” Aan het einde van de zitblokkade zijn de laatste actiedeelnemers van Code Rood bij “Ons laand ons luu” langsgegaan om hun spandoeken af te leveren en zo symbolisch het stokje door te geven. Zij hadden toen geen idee dat dit zo snel vervolg zou krijgen.
Power to you Bram en Marcel!
5.   AANKOMEND: DE EVALUATIECONFERENTIE EN AANKOMENDE ACTIES
Actie voor rechtvaardigheid smaakt ook naar meer. Check hieronder een aantal mogelijkheden de komen- de tijd waar je lokaal of internationaal kan aansluiten voor collectieve strijd voor klimaatrechtvaardigheid.
Hier alvast een paar momenten om in de agenda te zetten:
Vervolg Code Rood:
29 september: EVALUATIE CONFERENTIE CODE ROOD
7 december: CODE ROOD BENEFIET FEEST @ OT301 Amsterdam
Klimaat socials:
22-23 september: Klimaatfestival Milieudefensie
19-21 oktober: Local Conference of Youth Netherlands
Grensverleggende acties:
08 september: Mondiale actiedag: Rise for climate
22-30 september: Skillshare in Hambi /Hambach Forest occupation
13 oktober: Global Gasdown/Frackdown
13 & 14 oktober: Free the Soil mass action meeting @ Hamburg
25-29 oktober: Ende Gelände Actie
13-17 november: Hannover Climate & Justice Games
16-18 november: Climate Justice Action network meeting (Czech Republic)
6.   SLUIT JE AAN
Code Rood is een grassroots organisatie. Dat betekent dat alles helemaal door vrijwilligers wordt geregeld. Iedereen die dat wilt heeft een zegje in de besluitvorming. Dus als je wilt meedenken over wat we doen, hoe we dat doen, wat onze doelen zijn of bijvoorbeeld wat er in het manifest moet komen, dan kun je je bij ons aansluiten. Er zijn 11 verschillende werkgroepen. Vele handen en hoofden maken licht werk. Zo verzorgt de werkgroep kamp alles voor het kamp, is MeCom onder andere bezig met sociale media en pers, houdt IT & Webteam de website draaiende, en zo nog veel meer (facilitatie, mobilisatie, intersectionaliteit, programma, EARS, Legal, …). Mocht je geïnteresseerd zijn om een info-avond te organiseren, promotiemateriaal te verspreiden, programma’s te ontwikkelen of acties en strategieën te verzinnen: zie voor emailadressen van de diverse werkgroepen www.code-rood.org
7.   DONATIES
Actie smaakt naar meer! Om people power door te zetten en de beweging te laten blijven groeien komen er natuurlijk meer evaluatieconferenties, actieconferenties en massale burgerlijke ongehoorzaamheidsacties aan. Wil je hieraan bijdragen? Maak een donatie over naar NL55 TRIO 0338 6023 80 t.n.v. Steungroep NVDA. Dit account kan ook worden gebruikt voor kampdonaties voor mensen die nog wilden bijdragen voor het actiekamp maar geen contact bij zich hadden tijdens de actieweek.
Strijdbare groet, goed herstel, en tot snel,
Code Rood