PERSUITNODIGING – Opnieuw massale protesten tegen Duitse bruinkoolmijnen

Amsterdam, 22 oktober 2018 – Van 25 tot 29 oktober zullen duizenden mensen in actie komen tegen de bruinkoolwinning in het Duitse Rheinland, niet ver over de Limburgse grens. Met hun aanwezigheid zullen de actievoerders de dagbouwmijnen tot stilstand dwingen. Onder hen zijn ook meer dan honderd Nederlanders. ‘Bruinkool is de meest vervuilende fossiele brandstof die er is. Als we de doelen van het Parijsakkoord omtrent klimaatverandering serieus nemen, moeten we hier direct mee stoppen’ aldus Hanneke, woordvoerder van het Nederlandse Code Rood. ‘In heel Europa groeit het verzet tegen fossiele industrie en werken burgerbewegingen nauw samen. Dit jaar is er zelfs een speciale trein met deelnemers onderweg vanuit Praag’.

De afgelopen maanden is de bruinkoolwinning in het Rheinland een symbool geworden voor internationaal verzet tegen vernietiging van ecosystemen en klimaatverandering. De eigenaar van de mijnen, energieproducent RWE, wil het laatste deel van het Hambacher bos kappen om de mijnbouw verder uit te breiden. Dit stuitte op grootschalig verzet, waarbij tienduizenden mensen waren betrokken. Door tussenkomst van de rechter is er nu een tijdelijk kapverbod. Deze voorlopige overwinning heeft het Hambacher bos en de mijnen in het gebied wereldwijd op de kaart gezet.

De nieuwe aangekondigde acties richten zich op het blokkeren van de mijn die grenst aan het Hambacher bos. Ende Gelände, die het protest organiseert, is er al meerdere keren in geslaagd de mijnbouw stil te leggen en ieder jaar nemen er meer mensen deel aan de acties. ´Het is een enorm succes dat de kap van het Hambacher bos is uitgesteld´ zegt Karolina Drzewo, woordvoerder van Ende Gelände,´maar door de oprukkende graafmachines worden het klimaat, dorpen en ecosystemen nog steeds bedreigd. Het is allang wetenschappelijk aangetoont dat we moeten stoppen met fossiele brandstoffen. Als regeringen en bedrijven niet doen wat nodig is, nemen wij het heft in eigen hand.’

Behalve demonstranten wordt ook de Duitse oproerpolitie in grote getale verwacht. ‘Bij de ontruiming van het Hambacher bos en eerdere protesten tegen de bruinkoolmijnen was de politie massaal op de been en werden pepperspray en wapenstokken niet geschuwd tegen vreedzame demonstranten. Dit optreden maakt pijnlijk duidelijk dat de belangen van de industrie beter beschermd worden dan de belangen van mensen’, zegt Hanneke. ‘We hebben nog een lange weg te gaan.’

Note voor de redactie, niet ter publicatie:
Wij willen u van harte uitnodigen om verslag te doen van deze actie. Wij kunnen interviews geven en bieden u de mogelijkheid om met de activisten mee te gaan naar de mijnen. Van 25 tot 29 oktober is er een klimaatkamp in de omgeving van de mijn. De acties zullen met name plaatsvinden tussen 26 en 28 oktober. De exacte locatie van het kamp wordt nog bekendgemaakt, maar het zal in de omgeving van Düren zijn. Een aankondigingsvideo is hier te zien.

Op vrijdag 26 oktober 11.30 uur is er een publieke actietraining die op film of foto mag worden vastgelegd. Om 12.15 uur nodigen we u uit voor een briefing voor journalisten die met de activisten meegaan.

Nederlandse perswoordvoerders:
Hanneke (Code Rood) +31 (0)6 16248201
Egbert (Wij Stoppen Steenkool) +31 (0)6 54973723

Contact Ende Gelände:

presse@ende-gelaende.org
Selma Richter: +49 157 87414171
Karolina Drzewo: +49 152 04560800
Aanvullende praktische informatie voor pers is hier te vinden.
Ende Gelände was ook betrokken bij de protesten voor het behoud van het Hambacher bos. Foto’s daarvan zijn te vinden op Flickr.