Ende Gelände, Verzet in Groningen en Feest voor Code Rood!

Beste mensen,
Afgelopen week was het Ende Gelände! Opnieuw hebben duizenden mensen willens en wetens de wet overgetreden voor het direct en rechtvaardig uitfaseren van bruinkool. Gedurende een dag en een nacht hebben de actiedeelnemers de spoorlijnen, waarmee fossiele brandstofgigant RWE de kolen vervoert, met hun lichamen geblokkeerd. Daarnaast groeit er steeds meer verzet tegen de NAM, Shell en Exxon in Groningen, nu aan het licht is gekomen dat er regelmatig giftig aardgascondensaat van het tankenpark weglekt. De schandalige handelswijze van fossiele bedrijven moet gestopt worden!
Lees verder in deze nieuwsbrief over deze acties en wat er volgt voor Code Rood.
1.   AUF GEHT‘S, AB GEHT‘S, ENDE GELÄNDE!
Zo’n 6500 mensen hebben meegedaan aan de massale burgerlijke ongehoorzaamheidsactie in Duitsland om te strijden voor klimaatrechtvaardigheid. Dit was degrootste burgerlijke ongehoorzaamheidsactie tegen de fossiele industrie in de Europese geschiedenis! Dit laat weer eens zien dat we onderdeel zijn van een groeiende beweging en doorgaan tot een fossielvrije wereld daar is.
140 mensen hebben vanuit Nederland afgereisd om mee te doen, waarvan een groot deel zich via Code Rood heeft georganiseerd voor vervoer. Kijk hier de video terug (er komt licht politiegeweld in voor) en lees hier een uitgebreider verslag van een van ons.
Deze actie staat in het vervolg van een langer durende strijd voor het behoud van het Hambacher woud, welke onder bedreiging staat door uitbereidingsplannen van het kolenbedrijf RWE. In het eerder genoemde verslag kun je hier ook meer over lezen. De actie heeft ook kosten gebaard. Op de website van Ende Gelände vind je meer informatie over de actie en ook over hoe je financieel kunt steunen.
2.   LEKKAGES GIFTIG AARDGASCONDENSAAT TANKENPARK FARMSUM
Recentelijk werd duidelijk dat een giftig lek is ontstaan bij de opslaglocatie van het aardgascondensaat in Farmsum, waardoor de gezondheid van mensen in Farmsum op het spel staat. Terwijl de levensbedreigende gevolgen van de aardgaswinning in Groningen toeneemt, nemen duidelijkheid en zekerheid af. Verder onderzoek naar aanleiding van de lekkage toonde aan dat het geen incident betreft, maar dat lekkages vaker voorkomen. Zo ook tijdens de zitactie van Code Rood. In EenVandaagspreekt onder andere Bram Reinders over de schandalige manier van werken van de NAM.
Naar aanleiding van de lekkages is opnieuw de toegang tot het Tankenpark geblokkeerd. De ingang van het tankenpark is vaker bezet, onder meer door de deelnemers van de afgelopen Code Rood actie en andere lokale actiegroepen.
3.   PROSTEST BIJ CENTRUM VEILIG WONEN
Schande na schande voor de NAM. Naast het nieuws over de lekkages, is naar buiten gekomen dat het Centrum Veilig Wonen, dat is ingesteld om gedupeerden van mijnbouwschade te helpen, 2,5 miljoen euro winst heeft gemaakt afgelopen jaar! Weer wordt door het bedrijfsleven en de staat winst boven mensen gesteld.
Gelukkig waren er ook mensen op locatie om daar een stokje voor te steken, meer nog dan vorig jaar! Until we win!
4.   VIVE LA RÉSISTANCE, FEEST IN AMSTERDAM
Het verzet verenigt zich op de dansvloer om de succesvolle massale burgerlijke ongehoorzaamheidsactie van Code Rood voor klimaatrechtvaardigheid in Groningen te vieren, en om nieuwe vrienden te ontmoeten om volgend jaar weer geschiedenis mee te schrijven! Het feest in OT301 vrijdag 7 december biedt een mooie gelegenheid voor het uitnodigen van vrienden die misschien op andere manieren actief zijn voor sociale gerechtigheid om Code Rood te leren kennen. Kom vroeg voor een speelse introductie van het verzet.
We hebben nog steeds hulp nodig met promotie vooraf en aankleding van de locatie op de avond zelf. Om promotie gezamelijk ding te maken willen we iedereen uitnodigen 2 vrienden die wellicht in het verzet geintereseerd zijn en die persoonlijk uit te nodigen.
Meehelpen met feest? email coderood-party@lists.riseup.net
5.   DONATIES
Na de succesvolle actie in augustus gaan we natuurlijk door! Om de beweging te laten blijven groeien komen er natuurlijk meer acties, actieconferenties, actiekampen enzovoorts. Wil je hieraan bijdragen? Maak een donatie over naar NL55 TRIO 0338 6023 80 t.n.v. Steungroep NVDA.
Strijdbare groet,
Code Rood