Onze reactie op evaluatie politie optreden tijdens Code Rood actie in Farmsum

Op 15 februari 2019 heeft de Groningse politie de uitkomsten van hun evaluatie over het politie optreden tijdens de Code Rood actie in Groningen naar buiten gebracht. De politie stelt dat het gebruik van de wapenstok tegen zittende demonstranten en het gebruik van bluswater onrechtmatig was. Ook het geweld in Amsweer  had niet gehoeven, maar was het gevolg van een communicatiefout. Daarnaast geeft de politie toe dat de grootschaligheid van de politie aanwezigheid buitenproportioneel was.
Tegelijkertijd stelt de politie tevreden terug te kijken: ‘Als we terugkijken, hebben we wel alle doelstellingen bereikt’, zegt Susanne Huijing, sectorhoofd Groningen Ommelanden, ‘De mensen hebben een kans gehad om te demonstreren en we hebben de veiligheid en het bedrijfsbelang kunnen waarborgen. Maar dus wel met die eerdere kanttekeningen.’
Onze reactie op de evaluatie is:
Goed dat de politie fouten erkent. Want dit was niet onze laatste actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. De strijd tegen de fossiele industrie gaat door! ✊
Alleen. Hoe is het mogelijk dat de politie tevreden terugkijkt?
👉 Er is met wapenstok op zittende mensen geslagen: buitenproportioneel volgens de politie.
👉 Er is nevelspray gebruikt: een onrechtmatig middel volgens de politie.
Bovendien. De politie is tevreden dat ze het “bedrijfsbelang hebben kunnen waarborgen”. Terwijl meerdere mensen gewond zijn geraakt.
Dit laat zien dat de veiligheid van mensen ondergeschikt is aan de belangen van de NAM. Net zoals het geweld dat de Groningers al decennia lang ervaren door de gaswinning niet serieus genomen wordt.
Daarom strijden wij door. Voor een wereld waarin mensen NIET ondergeschikt zijn aan bedrijfsbelangen. Waarin de NAM, Shell en Exxon afgerekend worden op hun structurele geweld tegen mensen, dieren en de planeet.