Klimaatstaking 27 september

Op 27 september 2019 vonden overal in de wereld klimaatstakingen plaats. Ook in Nederland was de staking was een overweldigend succes: De opkomst was massaal! Maar liefst 35.000 mensen kwamen naar Den Haag om mee te staken en tijdens een mars door de stad luid en duidelijk te laten zien en horen dat het anders moet: Schoner, rechtvaardiger, duurzamer en socialer.

Vijf jonge stakers arriveerden vrijdag in Den Haag na hun March for Future van maar liefst honderdtwintig kilometer, om een rechtvaardig klimaatbeleid te eisen. De landelijk staking startte met krachtige toespraken en muziek op de Koekamp waarna onze massale stakingstocht door het centrum van Den Haag aanving. Vanwege de grootse opkomst, begonnen de eerste stakers al met lopen voordat het podiumprogramma was afgerond en moesten we na de tocht uitwijken naar het Malieveld om voldoende ruimte te hebben voor alle stakers. Duidelijker dan Greta kunnen we het niet zeggen: Change is Coming, whether you like it or not!

Wij willen iedereen die erbij was in Den Haag en iedereen die heeft helpen organiseren heel erg bedanken!┬áZonder jullie inzet was deze staking niet zo’n succes geworden! We rekenen erop dat we jullie snel weer zien bij volgende acties, want zolang bedrijven en politici geen drastische maatregelen nemen, gaat de strijd verder: Voor Klimaatrechtvaardigheid & Systeemverandering.

De Nederlandse klimaatstaking werd georganiseerd door Fridays for Future NederlandEarth Strike NederlandTeachers for Climate NLFossielvrij NL en Code Rood.

Alle grote media deden verslag van de staking. Hier een selectie van de beste items: RTLNieuws, Omroep West en een fotoverslag van VICE.