Solidair met Kick Out Zwarte Piet & antiracisme strijd

Net als afgelopen jaren worden de mensen en groepen die zich uitspreken tegen het gebruik van de racistische karikatuur Zwarte Piet in deze periode hard aangevallen in de media en op social media. De leugens, stigmatiseringen en bedreigingen met (zelfs dodelijk) geweld zijn helaas niet nieuw. 

Vanuit de overheid is de beweging stelselmatig gecriminaliseerd. Vanaf de onrechtmatige arrestatie van Quinsy Gario en Jerry Afriyie in Dordrecht in 2011, de onrechtmatige arrestatie van 90 personen tijdens de intocht in Gouda in 2014 gevolgd door een langdurig showproces tegen Afriyie, tot de onrechtmatige arrestatie van 200 mensen tijdens de intocht in Maassluis/Rotterdam in 2016 . 

Eerder dit jaar moest de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) na een klacht toegeven dat de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP; Zwarte Piet is Racisme) ten onrechte is genoemd in het “Dreigingsbeeld Terrorisme” uit 2017.

Sinds de snelwegblokkade voor de intocht in Dokkum (2017) gaat het verbale geweld op social media en de opruiing door journalisten bij bijvoorbeeld de Telegraaf en Powned nu steeds meer samen met fysiek geweld vanuit extreemrechtse hoek. Afgelopen jaar werden demonstranten van Eindhoven tot Groningen belaagd door radicale voetbalhooligans en extreemrechtse groepen. KOZP demonstrant Elvin Rigters werd op de Erasmusbrug fysiek aangevallen door rechts-extremisten en vervolgens zelf in de cel gegooid.

Voorlopig dieptepunt was de bestorming van het Landelijke KOZP Congres in Den Haag anderhalve week geleden. Nota bene op Kristallnacht werd het gebouw overvallen door tientallen gemaskerde mensen gewapend met stokken en vuurwerk. De Haagse burgemeester Remkes liet vervolgens slechts via een woordvoerder weten dat “de openbare veiligheid niet in het geding was geweest”. Premier Mark Rutte heeft zelfs helemaal niks van zich laten horen.

Het is belangrijk voor de klimaatbeweging om zij aan zij te staan met KOZP en iedereen die zich al jaren met aanzienlijk persoonlijk risico inzet voor een Sinterklaastraditie zonder racistische elementen. Ten eerste omdat zij uit principe onze steun verdienen. En omdat klimaatrechtvaardigheid alleen gerealiseerd kan worden als we onderliggende patronen van racisme, onderdrukking en uitbuiting herkennen, erkennen en aanpakken.

Maar ook omdat het groeiende extreemrechtse geweld zich in de toekomst ongetwijfeld ook tegen de klimaatbeweging zal gaan keren, als we het geen halt toe roepen. De aanvallen op Pukkelpop tegen de Belgische klimaatactiviste Anuna de Wever afgelopen zomer waren wat dat betreft een teken aan de wand 👉 https://www.dewereldmorgen.be/…/extreemrechts-geweld-op-pu…/

Afgelopen weekend werden weer overal in het land intochten van Sinterklaas georganiseerd. Op zeven plaatsen werd door KOZP gedemonstreerd. Extreemrechtse groepen riepen opnieuw op om de demonstraties te verstoren. In Groningen dreigden hooligans met “een veldslag”. Maar in plaats de mensen achter de (letterlijk!) duizenden (doods)bedreigingen aan het adres van KOZP te vervolgen, werden twee antiracisme activisten ‘preventief gearresteerd’. 
👉 https://www.ad.nl/…/utrechtse-anti-piet-activisten-rogier…/…

Code Rood was aanwezig in Den Haag, de grootste intocht van Nederland waar nog Zwarte Piet ingezet wordt. Een krachtig protest, waar ondanks de ernstige intimidaties, circa 900 mensen op af waren gekomen. Het was triest dat er door de dreigingen op de Koekamp gedemonstreerd moest worden in plaats van langs de route. Gelukkig verliep het protest verder zonder incidenten.

Naast aanwezigheid bij deze demonstraties is het als intersectionele beweging voor klimaatrechtvaardigheid belangrijk dat we ons ook publiek uitspreken. Vorig jaar heeft Code Rood daarom een statement gepubliceerd, deze is hier te vinden: https://code-rood.org/…/code-rood-is-solidair-met-kick-out…/ Dit jaar hebben ook Fossil Free Culture, Fossielvrij NL en Extinction Rebellion statements gepubliceerd. Deze solidariteit tussen bewegingen zal ons de komende jaren allen helpen om sterk te staan, tegen het opkomende rechtspopulisme, nationalisme en fascisme, beschermd door een repressieve staat.

Onder andere Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en de NPO, die de nationale intocht organiseert, hebben nu afscheid genomen van Zwarte Piet. Hoewel gezegd moet worden dat de ‘roetveegpiet’ soms nog verdacht veel op een traditionele blackface-Piet lijkt. In winkels en op verpakkingen is de karikatuur ook steeds minder te vinden. Na jaren van strijd is een onmiskenbaar kantelpunt bereikt. Want zelfs op die plaatsen waar Zwarte Piet nog wel gebruikt wordt is de vanzelfsprekendheid en onschuld verdwenen.

Wij danken iedereen voor hun dappere inzet en doorzettingsvermogen, met name de activisten van kleur die zich als eerste en met de grootste persoonlijke risico’s hebben uitgesproken. Voor vrijheid van meningsuiting en een racismevrije samenleving in Nederland, en overal ter wereld! ✊

👉 Toon je solidair en steun de KOZP crowdfunding hier, voor alle rechtszaken en acties: https://apura.org/pro…/…/kozp_solidariteitsfonds_2019_-_2020

👉 Teken de petitie: https://www.change.org/p/nederlandse-regering-bescherm-de-d…