PERSBERICHT: Shell Must Fall actieweek van start

Amsterdam, 27 januari 2020 – De laatste week van januari staat voor verschillende klimaatactiegroepen in het teken van de Shell Must Fall actieweek. Deze week zijn er demonstraties en acties gepland waarin wordt opgeroepen Shell te ontmantelen en een wereld zonder Shell te realiseren.  De actieweek is een voorproefje voor een massale burgerlijke ongehoorzaamheidsactie rondom de aandeelhoudersvergadering van Shell in mei van dit jaar. Komende week zijn er vier acties aangekondigd: de bekendmaking van de ware kosten van Shell op woensdag 29 januari; een actie om de Universiteit van Amsterdam te stimuleren de banden met Shell te breken op donderdag; en twee acties in Groningen om aandacht te vragen voor de aardbevingsschade op vrijdag de 31ste en maandag 3 februari.

Onder de noemer Shell Must Fall werken verschillende groepen, waaronder Code Rood, Climate Liberation Bloc (CLuB), Gastivists, Fossil Free Culture NL, Extinction Rebellion, samen aan een toekomst zonder Shell. Ook vanuit het buitenland hebben groepen aangegeven actief bij te zullen dragen aan de campagne en de geplande massale actie in mei bij de aandeelhoudersvergadering van Shell. Die actie zal vooraf worden gegaan met een ‘alternatieve aandeelhoudersvergadering’, waarin burgers, wetenschappers, opiniemakers en afgevaardigden van lokale gemeenschappen die direct te maken hebben met Shell, bespreken wat er nodig is om een multinational als Shell te stoppen en hoe een toekomst zonder Shell er uit kan zien.   

In mei 2019 kondigden Code Rood, de Gastivists, en het Climate Liberation Bloc tijdens de Shell aandeelhoudersvergadering aan dat het einde van Shell in zicht was. “Het is aan ons om Shell te ontmantelen. Het is simpelweg het meest verantwoordelijke wat we kunnen doen.”  zei een van de sprekers tijdens haar speech. De groepen gaven aan dat ontmanteling van Shell noodzakelijk is om verdere klimaatverandering te stoppen, gezien Shell’s lange geschiedenis van ontkennen, greenwashing, corruptie, belastingontduiking en mensenrechtenschendingen.  

Komende week zijn er 4 publiek aangekondigde acties gepland, twee in Amsterdam en twee in Groningen. In Amsterdam zal Code Rood op woensdag de 29ste, de dag voor Shell haar kwartaalcijfers bekend maakt, de werkelijke kosten van Shell centraal stellen door structureel winst boven mensen, dieren en milieu te plaatsen. Op donderdag de 30ste roepen studenten de Universiteit van Amsterdam op alle samenwerkingen met Shell te stoppen. Op vrijdag de 31ste en maandag 3 februari zijn er acties in Groningen, waar mensen nog altijd lijden onder de gaswinning. Op vrijdag is er een fietsdemonstratie door het gaswinningsgebied en op maandag werken Code Rood Groningen en Extinction Rebellion Groningen samen aan een actie op de Universiteit, om de banden met Shell te breken.

Note voor de redactie – niet ter publicatie

Contact Code Rood

pers@code-rood.org

06 16291643 (Hanneke)

Volg onze sociale media voor updates gedurende de week: 

Facebook: 

Code Rood

Shell Must Fall

Twitter: @klimaatactie @ShellMustFall

Instagram: @klimaatactie @ShellMustFall

Meer informatie op onze websites:

www.shellmustfall.org

www.code-rood.org

Beeldmateriaal van onze interventie tijdens de Shell aandeelhoudersvergadering van 2019 is hier te vinden: 

Historic day: “You are witnessing the last ever Shell AGM!”

Shell Must Fall: “It is simply the only responsible thing to do”