Save Sandra! – Rechtszaak actie hoofdkantoor Shell

Vandaag was de rechtszaak van Sandra, die op 31 januari werd opgepakt bij de gezamenlijke Extinction Rebellion en Shell Must Fall actie bij het Shell hoofdkantoor in Den Haag.

Sandra moest voorkomen omdat Shell aangifte heeft gedaan van ‘vernieling’ van de trap, waar zij een geheel ongevaarlijke olie-achtige substantie over had ‘gelekt’. Een nogal ironische aanklacht, als je bedenkt dat Shell meer dan 2 miljoen vaten olie lekte in Ogoniland (Nigeria), waardoor minstens 16.000(!) babies zijn overleden. De eis van de Officier van Justitie was 350 euro boete (of 7 dagen cel).

De raadsvrouw van Sandra beriep zich op het demonstratierecht, waarbinnen deze symbolische actie te begrijpen en te rechtvaardigen is en kaartte het buitenproportioneel hardhandige optreden van de politie aan. De rechter zal over twee weken uitspraak doen.

Twee highlights:

Rechter: ‘Zou je het opkomen voor het klimaat als je missie in het leven omschrijven?’
Sandra: ‘Nee, ik zou het eerder als mijn plicht omschrijven.’

Uit Sandra’s slotpleidooi:

‘Ik wil graag ook nog even benoemen dat het hele feit dat we hier vandaag zitten met 5 vrouwen (red: rechter, officier van justitie, griffier, raadsvrouw, verdachte) alleen maar mogelijk is omdat mensen wetten hebben gebroken en burgerlijk ongehoorzaam zijn geweest.’

Go Sandra! We staat 200% achter je!

______________________________________________________________________________

Kijk ons interview met rebel Cor, “Het politieoptreden bij het hoofdkantoor van Shell was buitenproportioneel: meisjes die op de grond werden gegooid, geslagen werden met wapenstokken en geschopt werden.”

Cor is voormalig Nederlands kampioen Taekwondo en leraar zelfverdediging, óók aan de politie.

Cor: “De politie zou meer begrip tonen. We zetten ons in voor de aarde en het klimaat. Eigenlijk zouden ze óns moeten beschermen, tegen de regering die er zo’n bende van maakt.”

👉 De Lenterebellie van Extinction Rebellion.