Corona en wij

14 maart 2020

UPDATE: We stellen alle geplande evenementen in maart uit of houden deze, indien mogelijk, online. We houden goed in de gaten hoe de situatie zich ontwikkelt voor de evenementen die we in april op de agenda hebben staan. Onze interne vergaderingen en werkmiddagen zullen we online doen.

De rengroep zal vooralsnog wel doorgaan.

12 maart 2020

Vandaag neemt de Nederlandse overheid eindelijk landelijke maatregelen om de snelle verspreiding van Corona tegen te gaan. De komende weken zal moeten blijken of het genoeg is. Of ons toch al overbelaste zorgpersoneel de ziektegevallen aan zal kunnen en of de kwetsbaarsten in onze samenleving de zorg krijgen die ze nodig hebben. 

Code Rood

Wij zetten ons uiteraard ook in om verdere verspreiding zoveel mogelijk te vertragen. Tot eind maart gaan grote events niet door. Kleinere bijeenkomsten (minder dan 50 mensen) gaan vooralsnog wel door; we verzoeken mensen die ziek zijn om het zekere voor het onzekere te nemen en thuis te blijven. Tegelijkertijd gaan wij onderzoeken of we sommige evenementen of trainingen kunnen omzetten in online bijeenkomsten. 

Ons activisme gaat natuurlijk verder. Ook als we voorlopig meer vanuit huis doen, blijven we bouwen aan een sterke klimaatbeweging en aan Shell Must Fall. De klimaatcrisis stopt niet nu er een Corona crisis is losgebarsten. Wat dit betekent voor onze geplande acties in mei is nu nog niet te overzien; we zullen verschillende scenario’s gaan uitwerken en houden jullie op de hoogte via de website, social media en de nieuwsbrief. 

Solidariteit

Solidariteit is een belangrijke waarde voor ons. Laten we er samen voor zorgen dat angst en paniek niet de boventoon gaan voeren. Laten we voor elkaar zorgen. Laten we dit moment aangrijpen om onze buren te leren kennen. Extra te koken voor mensen die ziek zijn. Aandacht te hebben voor mensen die eenzaam zijn. Op te komen voor degenen die (ook financieel!) het hardst geraakt worden. Laten we ons realiseren dat dat juist de mensen zijn wiens stem toch al het minst gehoord wordt. En laten we er ook samen voor zorgen dat de rechtse groepen in de samenleving Corona niet misbruiken om een racistische en anti-immigratie agenda te voeden. Let’s go!

Meer interessant leesvoer:

Coronavirus and Community Activism The Ecologist

Climate strikes in the time of Corona virus 350.org