Actie in tijden van Corona: Decentraal!

Op 19 mei 2020 vond in Den Haag de aandeelhoudersvergadering van Shell plaats en dat hebben we niet ongemerkt voorbij laten gaan! Naast een actie bij het Shell hoofdkantoor, op het Plein en op het Spui hebben er vandaag en gisteravond acties plaatsgevonden op negen plekken in Nederland en vijf landen in Europa! Wij zijn supertrots en blij dat de groepen die van plan waren om naar Den Haag te komen, maar dat vanwege COVID-19 niet konden doen, het initiatief hebben genomen om zelf lokaal in actie te komen! Wij zijn een internationale beweging voor klimaatrechtvaardigheid! ✊✊🏾✊🏿✊🏻

Een (incompleet) overzicht van wat er buiten Den Haag gebeurde: 

De Tsjechische klimaat actiegroep Limity jsme my bezette in Praag met een twintigtal mensen drie tankstations van Shell. Er hingen banners met de tekst ‘End oil, end Shell,’ ‘Climate justice,’ ‘Energy democracy.’ In Hamburg vond een banner drop plaats bij een Shell tankstation. In Berlijn eiste Ende Gelände met een fietsdemo de ontmanteling van Shell. Ook is er actie gevoerd in Aachen en Keulen #fridaysforfuture. In België sloegen mensen van Climaxi, Act For Climate Justice en Extinction Rebellion Belgium de handen ineen om Shell’s destructieve beleid met krijt zichtbaar te maken. In Hengelo vonden twee banner drops plaats op een drukbezochte plek met de tekst ‘Shell Must Fall‘ (Extinction Rebellion Enschede). Nog een bannerdrop hebben we voorbij zien komen in toegezonden foto’s vanuit Maastricht en in muren met Shell Must Fall erop geschreven in Utrecht. In Groningen en Kopenhagen ketenden actievoerders van Code Rood Groningen , Extinction Rebellion Groningen en Klima Aktion DK de benzineslangen bij meerdere tankstations vast. Extinction Rebellion LeidenEarth Strike Nederland en Fridays For Future Leiden hebben bij Museum Boerhaave en op de Beestenmarkt gekrijt. Museum Boerhaave maakt vuile handen door oliegeld van Shell te accepteren – dit zogenaamde artwashing van Shell is een manier om zijn imago op te vijzelen. In Amsterdam organiseerde de Shell Must Fall coalitie een protest vanaf het water. Personificaties van Ben van Beurden (CEO Shell) en Charles Holliday (Voorzitter Bestuur Shell) zaten in een bootje dat door de grachten voer, met een aardbol langzaam zinkend erachter aan. Meer dan honderd mensen hebben online gedemonstreerd via Manif.app Dit online protest was opgezet door Climáximo in Portugal.

Wij willen iedereen heel erg bedanken voor de support, online en offline! We zijn trots dat we ondanks Corona onze stem hebben laten horen en dat we sterk genoeg zijn om ook nu samen te werken! 

Dat smaakt naar meer! 💚💚

#ShellMustFall Let’s go!

Lees hier ons afsluitende persbericht

Foto’s van de acties in De Haag vind je hier. 

Meer foto’s van de lokale acties vind je hier.