“Antwoord op haat, verdeling en angst is altijd solidariteit geweest” – Nina, bij de Klimaatstaking

“Een virus bestrijd je niet door te zeggen dat je niet meer mee doet, ook niet als je een miljoen volgers op Instagram hebt. Klimaatverandering lossen we niet op door stil aan de kant te blijven staan.”

Bij de Klimaatstaking van 25 september gaf Nina, van Shell Must Fall, de volgende speech. De Klimaatstaking vond op verschillende plaatsen in het land plaats. In Utrecht werd hij georganiseerd door Fridays For Future Utrecht, de Utrechtse Klimaatcoalitie en Extinction Rebellion Utrecht.

“Het enige antwoord op haat, verdeling en angst is altijd solidariteit geweest.”

“Voor velen kwam het misschien als een verrassing maar de wetenschap waarschuwt niet alleen al decennia voor de klimaatcrisis, er wordt ook al jaren gewaarschuwd voor virusuitbraken zoals corona. Het verwoesten van wilde natuur voor grondstoffen, voor palmolie-en soya-plantages, de grootschalige bio-industrie, mens en dier die gedwongen steeds dichter op elkaar moeten leven; onze manier van leven is het perfecte recept voor een pandemie als deze.
 
“Maar waar waren wij de afgelopen tijd? Terwijl het overduidelijk is dat de corona- en klimaatcrisis niet los te zien zijn van elkaar lijkt het wel alsof wij de afgelopen maanden hebben geslapen. Ondertussen winnen complottheoriën in combinatie met extreemsrechts gedachtegoed rap aan terrein. Hoe is het mogelijk dat de miljardensteun aan Shiphol ten midden van een klimaat- en ecologische crisis gewoon kan door gaan? Hoe kan het dan dat het kabinet Rutte nog steeds op haar plek zit? Dit is een kabinet dat elke klimaatambitie naast zich neer legt; een kabinet dat schaamteloos met Shell om tafel zit; een kabinet dat medeplichtig is aan klimaatrampen. En dan hebben we het nog niet eens over de jarenlange bezuinigingen van dit kabinet. Bezuinigingen op de zorg, het onderwijs, wonen, de arbeidsmarkt en andere sociale voorzieningen– waardoor velen van ons onder steeds onzekerdere omstandigheden moeten leven.

“Een virus bestrijd je niet door te zeggen dat je niet meer mee doet, ook niet als je een miljoen volgers op instagram hebt. Klimaatverandering lossen we niet op door stil aan de kant te blijven staan. De overheid is schuldig en dat zouden we keihard moeten zeggen. Het is aan ons om samen een vuist te maken en te strijden voor verandering en solidariteit. Solidariteit met de leraren die de volgende generaties moeten voorbereiden op een andere wereld en solidariteit met de verpleegkundigen die dag en nacht klaar staan. Solidariteit met deze mensen die een onmisbare rol in onze samenleving vervullen – werk wat ook nog eens zo goed als CO2 neutraal is. Het enige antwoord op haat, verdeling en angst is altijd solidariteit geweest. En dit is ook het enige antwoord op klimaatchaos: gezamenlijk verdelen wat er is in plaats van het roekeloos oppompen van alle reserves; handelen vanuit de belangen van ons allemaal in plaats van de belangen van een handjevol superrijken; het gezamenlijk opeisen van een gedeelde en rechtvaardige toekomst. 

“En om eerlijk te zijn hebben we geen tijd meer te verliezen. Dus ik ben heel blij dat we de afgelopen week met Extinction Rebellion de Zuidas hebben geblokkeerd en ik ben heel erg trots op alle scholieren die doorgaan met hun schoolstakingen. Vandaag staan we weer wereldwijd op straat met Fridays For Future — laten we niet opgeven en onze strijd doorzetten. 

“Dankjewel.”