Samenwerking met Shell laat sporen achter op glazen pui ministerie van EZK

Foto: Romy Fernandez

Extinction Rebellion en Code Rood protesteren tegen de samenwerking Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Shell

Den Haag, 12 Oktober 2020. Op de Nationale Klimaatdag van het Ministerie van Economische Zaken (EZK) hebben actievoerders van Extinction Rebellion en Code Rood een olie-achtige substantie op het gebouw van EZK achtergelaten. Ze protesteren hiermee tegen de opening van de Klimaatdag door Marjan van Loon, directeur van Shell Nederland. Met de actie laten ze op symbolische wijze zien dat het Ministerie en de oliegigant nauwe banden hebben die gedegen klimaatbeleid in de weg staan. Shell is de grootste uitstoter van broeikasgassen in Nederland en investeert de komende jaren miljarden extra in het oppompen van fossiele brandstoffen.

Woordvoerder Jelle de Graaf: “Het is absurd om Shell, één van de grootste vervuilers ter wereld zo’n prominente rol te geven bij het bestrijden van de klimaatcrisis. Je vraagt een pyromaan ook niet om een brand te blussen. Door mee te werken aan deze greenwashing gedraagt het ministerie zich als een dochteronderneming van Shell en de minister zich als één van haar managers.”

De actievoerders, verkleed als ambtenaren, lieten zich voor de deur van het ministerie ondergieten met biologisch afbreekbare plantaardige nep-olie. Vervolgens maakten ze zwarte handafdrukken op de glazen gevel van het ministerie. Deze afdrukken staan symbool voor de invloed die de fossiele industrie heeft op het ministerie. Bij de actie werden 5 personen opgepakt.

“Deze arrestaties staan in schril contrast met de ecologische en humanitaire rampen die door Shell worden veroorzaakt. In Niger Delta alleen al zijn 11 miljoen vaten ruwe olie weggelekt, wat leidt tot ernstige gezondheidsschade voor bewoners en extreem hoge kindersterfte. Shell weet al 30 jaar wat hun bedrijfsvoering betekent voor het klimaat en heeft die informatie willens en wetens gebagatelliseerd en verdraaid. Ondanks dat er wereldwijd verschillende rechtszaken lopen tegen Shell, mogen ze nog steeds gewoon meepraten op het hoogste politieke niveau. Dat is de èchte schande!”

Update 13-10: de arrestanten (#de5vanWiebes) zijn na 34 uur vrijgelaten. 24 november moeten ze voor de rechter verschijnen.