Solidariteitsacties Ogoni 9 – 10 november 2020

Foto’s van alle acties zijn te vinden op Flickr

17.30 uur

“Dance your anger and your joys
Dance the military guns to silence
Dance oppression and injustice to death
Dance my people
For we have seen tomorrow
And there is an Ogoni star in the sky”
Ken Saro-Wiwa

Kunstenaarscollectief Fossil Free Culture NL organiseerde vandaag een herdenking bij het NEMO Science Museum om de Ogoni 9 te herdenken. Na de succesvolle campagnes om het Museumplein te bevrijden van de giftige invloed van de fossiele brandstofindustrie, richt het kunstenaarscollectief zich nu op NEMO.

De negen Ogoni mannen worden vertegenwoordigd door negen fakkels, gedragen door negen hoeders bij het NEMO. Op de achterkant van het NEMO is een gedicht van Saro-Wiwa, ‘Dance’, geprojecteerd. Frida van FFC-NL legt uit: “Net als Ken Saro-Wiwa, vechten wij geweldloos maar gepassioneerd. We zullen alle culturele instellingen aanpakken die zich inlaten met Shell. Je kan strijders het zwijgen opleggen, maar de strijd zelf gaat door.”

FFC-NL heeft een duidelijke boodschap voor het NEMO-wetenschapsmuseum: Breek de banden met Shell. NEMO poetst het vuile imago van Shell schoon door het oliebedrijf een invloedrijke plaats te geven in hun ambitieuze en breed verspreide educatieve programma’s voor basisscholen. FFC-NL zal NEMO en andere culturele instellingen blijven aanspreken zo lang zij geld aannemen van de fossiele industrie.

16.30 uur

Fossielvrij Reclame vertelt het verhaal van Barinem Kiobel en zijn weduwe Esther Kiobel. En roept NRC op om te stoppen met branded content van Shell. Geef Shell geen podium, neem je verantwoordelijkheid en stop hiermee!

15.30 uur

Acht jonge actievoerders van Extinction Rebellion Rotterdam zitten op een olietank van Shell in Pernis. De actievoerders willen dat Shell verantwoordelijkheid neemt voor de vervuiling in Nigeria en medeplichtigheid aan de moord op de Ogoni 9. De actievoerders zijn met veiligheidshelmen, overalls en mondkapjes op de olietank geklommen, en hebben een groot spandoek met de tekst: ‘Shell 50 jaar ecocide’. Marjolein, woordvoerder van XR Rotterdam: “Tot op de dag van vandaag gaat de olievervuiling in Ogoni door. Hoewel Shell verplicht is om de olie op te ruimen, blijken ze hun beloftes zoals altijd niet waar te maken. Daarom staan wij vandaag bij Europa’s grootste olieraffinaderij: om te laten zien dat Shell hier niet mee weg mag komen, en om de mensen in het Ogoni gebied een hart onder de riem te steken.”

15.00 uur

Klimaat- en mensenrechtenverdedigers organiseerden een herdenking voor de “Ogoni 9” bij Rijksmuseum Boerhaave in Leiden, waarvan Shell de hoofdsponsor is. De Ogoni 9 waren negen Nigerianen die 25 jaar geleden ter dood zijn gebracht vanwege hun verzet tegen Shell’s nalatigheid en vervuiling in de Ogoni-regio in Nigeria.

De activisten eisen dat Museum Boerhaave onmiddellijk alle banden met Shell verbreekt, vanwege diens rol in het financieren van oppressie, en het weigeren verantwoordelijkheid te nemen voor het opruimen van vervuiling. Ook op acht andere plekken in Nederland vinden solidariteitsacties plaats.

14.30 uur

Persbericht 

Klimaatbeschermers plaatsen galg bij Shell Research Center om aandacht te vragen voor ‘Ogoni 9’

Amsterdam, 10 november – Een drietal klimaatbeschermers heeft vanmiddag het kunstwerk voor de deur van het Shell Research Center in Amsterdam Noord beklommen als protest tegen vervuiling en mensenrechtenschendingen in Nigeria. Ook hebben zij een galg op de stoep bij Shell neergezet. Deze galg refereert aan negen Nigeriaanse activisten, de Ogoni 9, die vandaag precies 25 jaar geleden in Nigeria zijn opgehangen voor hun verzet tegen Shell. De klimaatbeschermers eisen dat Shell verantwoordelijkheid neemt voor zijn bijdrage aan de dood van de Ogoni 9 en de nabestaanden compenseert. Tevens willen ze dat Shell alle vervuiling door olielekkages in Ogoni (Nigeria), en op alle andere  plekken waar Shell opereert, opruimt. Shell heeft 25 jaar geleden het militaire regime in Nigeria gesteund en onder druk gezet om activisten, waaronder de Ogoni 9, desnoods met geweld de mond te snoeren.

‘Wij willen dat de Ogoni 9 en de misdaden van Shell niet worden vergeten. Na 25 jaar is er nog steeds geen gerechtigheid, terwijl 9 onschuldige mannen zijn gemarteld en vermoord, enkel omdat ze eisten dat Shell de vervuiling van hun land zou stoppen en opruimen’, zegt Hanneke van Houten, woordvoerder van Shell Must Fall, die de acties mede organiseert. 

Tot op de dag van vandaag gaat de olievervuiling in Ogoni door. Hoewel Shell verplicht is om de olie op te ruimen, gebeurt dat in praktijk nauwelijks. Armoede, ziekte en babysterfte zijn extreem hoog in het gebied. Met de galg willen de klimaatbeschermers laten zien dat Shell in Nigeria niet alleen een rol heeft gespeeld bij de executie van de Ogoni 9, maar ook dat de oliewinning duizenden doden en ecocide tot gevolg heeft. Woordvoerder Sanne: ‘Een galg is een zeer luguber beeld, en dat is precies wat de praktijken van Shell zijn’.  

13.00 uur

Ook in Amersfoort wordt actiegevoerd! Code Rood Wageningen roept Staatsbosbeheer op de samenwerking met Shell te stoppen. ‘Een bedrijf dat verantwoordelijk is voor ecocide heeft niks te zoeken bij Staatsbosbeheer’.

12.00 uur

Zojuist is naast het hoofdkantoor van Shell een banner opgehangen met de tekst “Justice for the Ogoni 9”. De klimmers van klimaatactiegroep Extinction Rebellion Den Haag vervingen de Shell-vlaggen naast het hoofdkantoor met de banner. Ook zetten ze op de grond twee vlaggen neer met de tekst Shell Must Fall. Emma van Extinction Rebellion Den Haag: ‘Vandaag 25 jaar geleden, in 1995, zijn negen Nigerianen opgehangen omdat zij zich hadden verzet tegen de vervuiling van hun leefomgeving door de oliewinning van Shell. Shell is verantwoordelijk voor grootschalige vervuiling van Ogoniland en speelde een belangrijke rol in de onderdrukking van het verzet en de onwettelijke arrestatie, gevangenschap en executie van negen leden van de Movement for the Survival of the Ogoni People (MOSOP). Wij laten deze dag niet ongemerkt voorbij gaan, en daarom staan we vandaag hier bij het hoofdkantoor van Shell.’

11.30 uur

Extinction Rebellion Enschede en Extinction Rebellion Deventer hebben een rouwcirkel georganiseerd bij het Oyfo Techniekmuseum in Hengelo, om de in 1995 vermoorde Ogoni 9 te herdenken. De klimaatactiegroep protesteert zo tegen de sponsorrelatie die het museum met oliebedrijf Shell heeft: “We roepen het museum op de samenwerking met Shell te stoppen!”

9.30 uur

Als één van de 9 acties die vandaag verspreid door het land plaatsvinden, heeft een Groninger actiegroep de centrale ingang van het hoofdkantoor van de NAM in Assen opgetuigd met twee banners om aandacht te vragen voor de straffeloosheid van Shell en de ecocide die zij in Nigeria heeft begaan.

Actievoerders klommen in de hoge palen voor de ingang en wisten daar een banner van 12 meter breed te spannen. Ook staken zij rookfakkels aan. Op de grond werd de boodschap kracht bijgezet door een tiental mensen met een grote banner met daarop de eis dat Shell gaat betalen voor haar misdaden.

De woede jegens Shell heeft in Groningen ook diepere wortels, en daarom is de NAM gekozen als symbolische locatie voor deze actie. “Dit verhaal doet ook denken aan de uitbuiting van het gasveld in Groningen en zijn bewoners. Groningers zien weinig terug van de 177 miljoen winst die de NAM jaarlijks boekt, terwijl ze veelal moeten leven met onzekerheid over hun lichamelijke veiligheid, psychische klachten, en economische gevolgen.”