PERSBERICHT Golf van acties voor ontmanteling Shell op de dag van Shell’s aandeelhoudersvergadering

18 mei 2021

Op de dag van Shell’s jaarlijkse aandeelhoudersvergadering is op meer dan tien plekken in Nederland en in het buitenland gedemonstreerd onder de slogan Shell Must Fall. De groepen stellen dat Shell nooit een groen en eerlijk bedrijf gaat worden aangezien de directie en aandeelhouders kortetermijnwinst boven een leefbare wereld blijven plaatsen. Op de aandeelhoudersvergadering drong het bestuur aan om voor Shell’s energietransitieplan te stemmen in plaats van de ambitieuzere resolutie van de groene aandeelhouders van Follow This. Shell’s energietransitieplan kreeg bijna 90% van de stemmen, terwijl het niet in overeenstemming is met Shell’s eigen klimaatdoel en met wat volgens klimaatwetenschappers nodig is. 

‘Vandaag bleek weer dat Shell en de aandeelhouders ondanks alle groene propaganda geen enkele bereidheid hebben om echte stappen te zetten richting verduurzaming. Kritische vragen in de aandeelhoudersvergadering werden systematisch weggewuifd. Het is tijd om aan een toekomst zonder Shell te gaan werken en het bedrijf te ontmantelen: de boorputten moeten worden gesloten, getroffen gemeenschappen en ecosystemen moeten worden hersteld en gecompenseerd, en werkers omgeschoold naar groene banen. Dat is de enige manier om de energietransitie rechtvaardig vorm te geven.’ Zegt Hanneke van Houten, woordvoerder van Code Rood en Shell Must Fall.

De acties in binnen- en buitenland richtten zich zowel op de Shell directie als op de aandeelhouders van het bedrijf. In Lagos, Nigeria, was een demonstratie georganiseerd door CAPPA Africa waarin Shell werd opgeroepen te betalen voor de schade die is aangericht. In Amsterdam, Utrecht en Heerlen riepen activisten pensioenfonds ABP op om te stoppen met investeren in de fossiele industrie. In Arnhem en Hengelo waren tankstations en een benzinedepot van Shell het doelwit. In Leiden werd de Universiteit Leiden opgeroepen om de samenwerking met Shell te stoppen. In het centrum van Zweden overgoten activisten zich met een olie-achtige substantie om zichtbaar te maken dat Shell niet van plan is olie in de grond te houden.

Rond het middaguur vond een symbolische actie plaats voor de deur van het Shell hoofdkantoor in Den Haag. Milieuactivisten, verkleed als bouwvakkers, stonden klaar met een kraan en een sloopkogel om het Shell kantoor af te breken en te vervangen door een Internationaal Tribunaal voor Klimaatrechtvaardigheid. ‘Den Haag, de stad van Recht en Vrede, is de ideale plaats voor een Tribunaal waar we klimaatmisdaden en ecologische destructie kunnen erkennen, herstellen en herinneren. Shell is een misdadig bedrijf dat willens en wetens de klimaatcrisis heeft veroorzaakt en verergert en talloze gebieden onleefbaar heeft gemaakt zonder ook maar enige verantwoordelijkheid te nemen. In plaats van beloond te worden met subsidies en belastingvoordelen, zouden de bazen zich moeten verantwoorden voor de rechter’, aldus van Houten.       

Foto: Alex Bleu