Wereldwijde acties tegen gas 29 – 31 juli 2021

Persbericht op 27.7.2021

++ Wereldwijde actiedag tegen gas, fracking en kolonialisme ++ Duizenden actievoerders verwacht bij Ende Gelände protest tegen een fracked gas terminal in Brunsbüttel dit weekend ++ Alliantie van migranten en mensen van kleur wil tegelijkertijd imperialistische instellingen in Hamburg blokkeren ++ Panel op donderdag in Hamburg ++

Voor het komende weekend kondigen Ende Gelände en de Migrant and Black Alliance Anti-Colonial Attack acties van burgerlijke ongehoorzaamheid aan in Brunsbüttel en Hamburg. Als onderdeel van een wereldwijde actiedag tegen gas, fracking en kolonialisme, roepen zij op tot een onmiddellijke uitfasering van gas en een einde aan neokoloniale uitbuiting. Tegelijkertijd zijn er protesten gepland in tal van landen, waaronder Argentinië, Colombia, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen, Canada en de VS, als onderdeel van de campagne Shale Must Fall.

Elia Nejem, woordvoerder van Ende Gelände, zegt: “De klimaatcrisis en neokoloniale uitbuiting gaan hand in hand. Dat blijkt duidelijk uit de plannen voor een fracking-gasterminal hier in Brunsbüttel. Gas is een versneller van de klimaatcrisis omdat er naast CO2 ook methaan vrijkomt, wat nog schadelijker is. Tegelijkertijd vergiftigt fracking de bodem en het drinkwater. Dit alles treft vooral mensen in het globale Zuiden en inheemse gemeenschappen. In plaats van meer infrastructuur voor fossiele brandstoffen hebben we een onmiddellijke stopzetting van het gebruik van aardgas nodig”.

Rokaya Hamid, woordvoerder van Anti-Colonial Attack, zegt: “Duitsland oefent de hele tijd neokoloniaal geweld uit. Duitse wetten en structuren maken koloniale en racistische exploitatie van grondstoffen mogelijk. Daarom eisen wij een diepgaande analyse van het systeem en een daar uit voort vloeiende vernietiging van dit koloniale erfgoed. In de strijd voor bevrijding is het noodzakelijk om alle koloniale en imperialistische instellingen te sluiten. Wij zullen ons niet neerleggen bij de huidige omstandigheden!”

Esteban Servat uit Argentinië is ook naar de protesten afgereisd: “Fracking vernietigt mijn thuisland, Argentinië, waar Duitslands grootste olie- en gasbedrijf Wintershall DEA een van de grootste spelers is. De hypocrisie en het klimaatkolonialisme van deze en andere EU-multinationals die in het buitenland doen wat ze in eigen land niet mogen doen, is verantwoordelijk voor schendingen van de mensenrechten, ontheemding van inheemse gemeenschappen zoals de Mapuche in Vaca Muerta, vervolging, bedreiging en ziekten. Op plaatsen waar fracking-bronnen zijn geïnstalleerd, sterven drie keer zoveel kinderen aan leukemie als het nationale gemiddelde. De rol van de Duitse regering in het bevorderen en subsidiëren van deze uitbuiting door de bouw van LNG-importterminals zoals deze, betekent de ondergang van de planeet. Hiermee legt Duitsland zich vast op een decennialang verbruik van de vuilste fossiele brandstof van allemaal, gefrackt gas, en stelt deze ten onrechte voor als schoon.”

Donderdag vindt in Hamburg een panel plaats met internationale activisten. Verschillende activisten uit Argentinië en de VS zullen het hebben over de koloniale verhoudingen van fracking tussen landen in het Noorden en het Zuiden van de wereld. Het evenement vindt plaats in het Engels, een vertaling in het Duits zal worden verzorgd.

Panel met internationale activisten in Hamburg:

Donderdag, 29.7.2021 | 19.00 uur.

Locatie: Fabrique Hamburg – Valentinskamp 34A, 20355 Hamburg

Titel: “Van Vaca Muerta en Texas naar Brunsbüttel – De vuile weg van fracked gas naar onze voordeur”

Sprekers:

Dr. Christopher Basaldú (Esto’k Gna, Carrizo Comecrudo Tribe of Texas)

Josette Hinojosa (community activist from Somi Se’k, Brownsville, Texas)

Elida Castillo (community activist from the Coastal Bend region, Texas)

Esteban Servat (activist and founder of EcoLeaks from Vaca Muerta, Argentina)

Llanquiray Painemal Morales (Mapuche activist)

Elia Nejem (Spokesperson from Ende Gelände)

Moderation: Katja George (350.org)