HET EINDE VAN ROYAL DUTCH SHELL (zoals we het kennen)

Shell vlucht weg uit Nederland, maar op deze planeet kun je nergens vluchten voor klimaatrechtvaardigheid. 

Shell’s CEO Ben van Beurden kondigde vandaag aan dat Shell Nederland zal ontvluchten en naar het Verenigd Koninkrijk zal verhuizen. Gepresenteerd als een “vereenvoudiging” van de structuur, zal deze verhuizing de directeuren vooral helpen om belastingen te ontduiken. Verhuizing van het bedrijf zal niet leiden tot minder uitstoot, niet tot de sanering van de Nigerdelta of herstel van de schade die in Groningen en talloze andere plaatsen is aangericht. Daarom moet Shell, “Royal Dutch” of niet, worden ontmanteld. 

Shell Must Fall gaat zoals gepland door met het organiseren van een Shell Must Fall Actie Conferentie op 27 november in Nederland. Waar Shell zich ook schuilhoudt, wij zullen het bedrijf bestrijden. Zorg dat je je aanmeldt voor de Actie Conferentie, als je mee wilt doen in deze strijd! https://forms.code-rood.org/actionconferencesmf

Een week geleden is onze podcast Future Beyond Shell gelanceerd, waarin we met vooraanstaande onderzoekers verschillende wegen bespreken om de supervervuiler te ontmantelen. De hoogtepunten voor ons waren de afleveringen over Faillisement en Nationalisatie, maar we raden iedereen ten zeerste aan om alle afleveringen te bekijken. Waar je ook bent op deze planeet.   

De aflevering waarin we (kort) ingaan op een mogelijke verhuizing naar het VK en wat daarvan de gevolgen zouden zijn is aflevering 4 met Nine de Pater van Milieudefensie: https://futurebeyondshell.org/see-you-in-court-part-1/

Shell zal waarschijnlijk proberen, en erin slagen, om een ‘exit tax’ voor bedrijven te ontwijken en op deze manier een precedent te scheppen voor andere malafide bedrijven die juridische consequenties willen ontlopen. Op dit moment, in een vrije wereldmarkt, kan een bedrijf zich vestigen waar het wil natuurlijk. Vooral als je door een grote identiteitscrisis gaat, zou het veranderen van je naam en je omgeving je goed moeten doen. Maar je vraagt je af: na alles wat de Nederlandse staat voor het bedrijf heeft gedaan, na decennia van gunsten en verwennerij, is dit hoe Shell zijn waardering laat blijken? Andere staten zouden hier nota van moeten nemen: te intiem worden met de fossiele industrie is een eenzijdige liefdesgeschiedenis, nooit wederkerig, altijd extractivistisch.

#ShellMustFall #Climatecriminals #RoyalDutchShell #Climatejustice #Klimaatzaak #FossilCriminals #RoyalDutch