Een update over onze solidariteitsinzamelingsactie

In juli hebben we een inzamelingsactie georganiseerd, samen met onze vrienden in Nigeria, ter ondersteuning van milieubeschermers in de Owukpa-gemeenschap in Benue State, Nigeria, die zich verzetten tegen illegale steenkoolwinning door de Dangote Group. De Dangote Group is eigendom van Afrika’s rijkste man en is herhaaldelijk in verband gebracht met schendingen van de mensenrechten. Dangote is ook een van de zakenpartners van Shell in Nigeria. Vorig jaar werd milieuactivist Okwori Onaji gearresteerd en gemarteld nadat hij had geprotesteerd tegen Dangote’s kolenmijnbouwactiviteiten, wat de vrees voor vergelding aanwakkerde in andere gemeenschappen die zich hadden georganiseerd tegen Dangote’s illegale kolenmijnen.

Hoewel we niet het volledige streefbedrag hebben bereikt, heeft de inzamelingsactie geholpen om de juridische kosten te dekken voor een van de activisten die gedwongen werd zijn gemeenschap tijdelijk te verlaten na het organiseren van een protest tegen een Dangote mijn in zijn gebied en andere gerelateerde kosten. Hier is een bericht van onze vriend en kameraad Friday Nbani Barilule van de Lekeh Development Foundation:

“Uw steun heeft echt geholpen om bedreigde milieuactivisten in veiligheid te brengen door te zorgen voor onderdak, voedsel en heeft bijgedragen aan juridische en transportsteun die nodig is om de vrede te herstellen en de relatie op te bouwen tussen de activisten van de gemeenschap Jerome Idoko en de politiebeveiliging. De commissaris van politie van de staat Benue heeft ermee ingestemd zijn goede diensten te gebruiken om de mensenrechtenverdedigers in de staat te beschermen en te bevorderen. De heer Jerome Idoko waardeerde de solidariteit en de financiĆ«le steun om hem veilig en vrij te krijgen. Hij zei verder dat het goed zal zijn om de hele Owukpa-gemeenschap toe te spreken om de angst voor arrestatie weg te nemen en de campagnebeweging tegen de steenkoolwinning in het gebied te versterken. De resterende middelen zullen worden gebruikt om de campagnebeweging te ondersteunen en om een bijeenkomst te organiseren met de milieuactivisten om iedereen op de hoogte te brengen van de tot nu toe geboekte vooruitgang en om de angst voor arrestaties in het gebied weg te nemen.”

De strijd is natuurlijk nog lang niet voorbij! Maar in de strijd tegen bedrijven als Shell of de Dangote Group is solidariteit ons belangrijkste wapen!