« All Events

  • This event has passed.

18 May @ 12:32

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

27 May, 2019

Woensdagochtend schrokken de provincie Groningen en delen van de stad wakker door een aardbeving met een kracht van 3.4, met Westerwijtwerd als epicentrum. De beving behoort tot de top 3 zwaarste bevingen in de provincie, en komt nog geen 1.5 jaar na de beving in Zeerijp, die tevens een magnitude van 3.4 had.

Tegen de gevolgen van gaswinning werd woensdagmiddag nabij het epicentrum geprotesteerd door landbouwers en melkveehouders, die met hun trekkers een symbolisch epicentrum in een weiland vormden. In Westerwijtwerd uitten inwoners hun woede door de vlag halfstok te hangen. Tevens werd door de gemeenteraad van Appingedam een motie van machteloosheid tegen Den Haag aangenomen waarmee ze de regering oproepen om met een snelle oplossing te komen die mensen boven financieel gewin stelt.

Deze meeste recente aardbeving vergroot voor Groningers het gevoel van onveiligheid, en versterkt de heersende verontwaardiging over de versterkingsoperatie, schadeafhandelingen, en het afbouwen van de gaswinning. De tijd van medeleven en excuses is geweest – het is tijd voor daden! En gezien het gebrek aan politieke daadkracht, is nú het moment voor Groningen om een duidelijk signaal af te geven dat de gaskraan nu écht dicht moet.

Code Rood Groningen roept daarom op tot actie! Op maandag 27 mei zullen wij vanaf 08.00 uur – en zolang als redelijkerwijs mogelijk is – de Gasunie blokkeren en daarmee hun dagelijkse gang van zaken ontwrichten in solidariteit met de Groningers wier levens ontwricht zijn. Sluit je bij ons aan en help ons zo lang en zo groots mogelijk stand te houden!

De Gasunie is 100% in handen van de Nederlandse Staat en valt onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De Gasunie is belast met het transport en de opslag van gas, en is daarmee onderdeel van de gaswinnende bureaucratie. Hun nieuwe stikstoffabriek zorgt ervoor dat we meer hoogcalorisch gas uit het buitenland kunnen importeren, maar dat is een verplaatsing van het probleem en draagt níet bij aan een duurzame energietransitie. Het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat is vooral een Ministerie van Economische Zaken, die winstbelang boven welzijn blijft stellen. Wij willen de Staat daarom in haar portemonnee raken, aangezien zij weigert de portemonnee te trekken voor Groningers.

Actie-ervaring is niet noodzakelijk voor de blokkade, en je kunt er ook voor kiezen om een ondersteunende rol te spelen. Gezien de potentiële duur van de actie raden we iedereen aan om slaapspullen mee te nemen en warme, comfortabele kleding. Zorg daarnaast ook voor een ruime hoeveelheid water, eten en snackjes (we gaan daarnaast ook eten verzorgen), en neem banners mee als je die hebt!

Om 07.00 uur verzamelen we op maandag op het eerste grote grasveld rechts van de ingang van het Stadspark aan de Laan 1940-1945. Tot dan!!

Houdt ook het Facebookevenement in de gaten voor meer updates.

Details

Date:
27 May, 2019

Organizer

Code Rood

Details

Date:
27 May, 2019

Organizer

Code Rood