Terugblik actieconferentie & meer

Beste mensen,
 
Vorige week zaterdag hebben we een besluit genomen over de datum van onze actie: van 24 tot 31 augustus organiseren we een actiekamp in Groningen. Op en rond het Gronings ontzet, 28 augustus Bommen Berend, komen we massaal in actie tegen de gaswinning. Zorg dat je er bij bent. Samen breken we de macht van de NAM, Shell en Exxon!
 
In deze nieuwsbrief vind je:

  1. Terugblik actieconferentie
  2. Volgende actieconferentie op 17 maart
  3. Updates over het verzet tegen de gaswinning
  4. 2.Dh5 FESTIVAL

1.    TERUGBLIK ACTIECONFERENTIE
De afgelopen actieconferentie op 27 januari hebben we een besluit genomen over de datum van het klimaatkamp dat zal worden georganiseerd rondom de openlijk aangekondigde burgerlijke ongehoorzaamheidsactie tegen Shell, Exxon en de gaswinning in Groningen. We hebben gekozen voor de laatste week van augustus (vrijdag de 24ste t/m vrijdag de 31ste). De belangrijkste actiedag wordt dinsdag 28 augustus, een symbolische dag die ook het Gronings ontzet (Bommen Berend) markeert.
 
Meer dan 100 mensen met verschillende achtergronden en ervaringen kwamen samen om hun krachten te bundelen. We hoorden inspirerende verhalen van het bestaande verzet tegen de NAM, maar ook de noodzaak voor nieuwe acties. Ook was er gelegenheid om bij een werkgroep mee te denken of aan te sluiten en hebben we na afloop met een groot deel van de groep nog heerlijk gegeten bij ORKZ. Een goed begin een samenwerking die zich inzet voor een rechtvaardige energietransitie. Weg van fossiel en op naar een goede compensatie van gedupeerden van de gaswinning!
 
Wil je meewerken aan de voorbereidingen van de actie en het kamp? Contacteer een werkgroep of mail ons voor meer informatie!
 
2.    VOLGENDE ACTIECONFERENTIE OP 17 MAART
Op 17 maart is de volgende actieconferentie in Groningen. Dan komen we weer bij elkaar, zetten we volgende stappen en nemen we nieuwe besluiten. In de tussentijd gaan de verschillende werkgroepen aan de slag. Het exacte programma van de actieconferentie is afhankelijk van de onderwerpen die de werkgroepen aandragen. Iedereen is hier van harte welkom, vooral als je nieuwsgierig bent over Code Rood en misschien mee wilt helpen!
 
Meld je nu aan voor de actieconferentie op de website, deel het facebook evenement en nodig je vrienden uit!
 
3. UPDATES OVER HET VERZET TEGEN DE GASWINNING
Sinds de zwaarste aardbeving sinds 2012 is er veel gebeurd rondom de gaswinning in Groningen. Het staatstoezicht op de mijnen concludeerde dat het code rood is voor Groningen, en de gaswinning zo snel mogelijk om laag moet. Twee weken geleden liepen meer dan 10.000 mensen mee met de fakkeltocht. Samen maakten we duidelijk dat de gaskraan dicht moet. Genoeg is genoeg! 

Op de dag van de actieconferentie kwam het nieuws naar buiten dat Shell haar zogenoemde 403-verklaring heeft ingetrokken, en daardoor afstand had gedaan van zijn aansprakelijkheid voor claims. Een storm van kritiek barste lost, en terecht! Boeren uit Groningen trokken met hun tractoren naar Den Haag. Veel andere mensen uit Groningen en de klimaatbeweging sloten zich aan. Samen lieten zei een krachtig geluid horen: de maat is vol!

Verder publiceerde het Dagblad van het Noorden afgelopen week het geheime contract tussen Shell, Exxon en de Nederlandse staat. Dit maakt duidelijk dat de Nederlandse staat enorm verweven is met de fossiele industrie. Daarom moeten we de macht van de fossiele industrie breken!
 
En afgelopen maandagochtend kwamen mensen in actie voor een monumentaal huis in ’t Zandt dat door de NAM bedreigt werd met sloop. Met succes: de wethouder wil praten over het redden van het huis. Dit stuk is slechts een beperkte weergave van wat er gebeurd – net zoals de acties rond Bommen Berend slecht één van de vele acties tegen de fossiele industrie is.
 
3.    2.Dh5 FESTIVAL
Dit weekend, van 9 t/m 11 februari vindt 2.Dh5, het Festival voor wereldversleuteraars, opnieuw plaats in Amsterdam! Dit festival is een plek om ideeën uit te wisselen over grass-roots campagnes, tactieken en actiemethodes die idealen van een vrije en solidaire samenleving dichterbij brengen. Voor vele struggles en de kruisingen ertussen is aandacht, en Code Rood is ook onderdeel van het programma! Voor meer informatie, zie de website: 2dh5.nl.
 
4.    DONATIES
Donaties kunnen we altijd gebruiken! De volgende actieconferentie brengt kosten met zich mee, net als het actiekamp. Mocht je iets kunnen missen, dan kan je dat overmaken op NL55 TRIO 0338 6023 80 t.n.v. Steungroep NVDA. En deel deze oproep met familieleden en vrienden!
 
Liefs,
 
Code Rood