Kom zaterdag naar de actieconferentie!

Beste allemaal,
Aanstaande zaterdag is de actieconferentie in Groningen! Heb je je al aangemeld? Doe dat snel, en lees in deze nieuwsbrief meer over het programma en een korte terugblik op inspirerende acties!

KOM NAAR DE ACTIECONFERENTIE

Op 27 januari was de eerste Code Rood actieconferentie in Groningen. Met meer dan 100 mensen waren we bij elkaar om de eerste stappen te zetten naar een massale burgerlijke ongehoorzaamheidsactie in Groningen. We hebben een datum gekozen: van 24 tot 31 augustus gaan we een actiekamp organiseren. En rondom Bommen Berend (Gronings ontzet) op 28 augustus zullen we massaal in actie komen tegen de gaswinning. Samen gaan we de macht van de NAM, Shell en Exxon breken! Genoeg is genoeg: de gaskraan moet dicht!
Aanstaande zaterdag 17 maart is de volgende actieconferentie in Groningen. Dan zullen we weer bij elkaar komen en volgende stappen zetten naar een succesvolle actie. Het volledige programma vind je op de website. Voor de lunch wordt een actieplan gepresenteerd. Daarna kan je aanschuiven bij een werkgroep en samen een concrete bijdrage leveren voor de actie in augustus. Ook is er de ‘open space’: ruimte om met een groepje aan een nieuw idee te werken. Misschien heb je een idee voor een actie op 27 april of 24 juni? Neem het mee naar de ‘open space’!
Vergeet je niet aan te melden op de website! Dan krijg je per mail de exacte locatie van de actieconferentie toegestuurd en kunnen we zorgen dat er voor iedereen genoeg eten is.
ACTIE OUD IJZER & HONGERSTAKING
Op 28 februari heeft een groep Groningers een symbolisch begin gemaakt met de sloop van een gasproductielocatie bij Leermens. Een paar dagen eerder waren in verschillende supermarkten al aankondigingen om gratis oud ijzer op te halen. Op woensdagavond zetten de actievoerders een slijptol tegen het hek, nu nog met een stalen plaat er tussen, maar hopelijk kunnen deze NAM-locaties snel echt gesloopt worden. Een krachtige boodschap: de ontmanteling van de gaswinningslocaties gaat niet snel genoeg, dus doen we het zelf wel!
En vanochtend is Jan Holtman (66) uit Wildervank in hongerstaking gegaan tegenover het kantoor van “Centrum Veilig Wonen” in Appingedam. Wij wensen hem en zijn supporters veel kracht en succes!
PROTEST TEGEN KOLEN IN ROTTERDAM
Afgelopen vrijdag was een andere inspirerende actie. De groep Wij Stoppen Steenkolen blokkeerde een dag lang de EMO kolenoverslag in de Rotterdamse haven, de grootste steenkolenhaven van Europa. Het contract van EMO is verlengt tot 2043, terwijl het klimaat verandert en we zo snel mogelijk moeten stoppen met steenkolen. Dat kan echt niet! Bekijk de video van de actie, waarin de actievoerders vertellen waarom hun blokkade nu zo noodzakelijk is.
Tegelijkertijd was er in het centrum van Rotterdam een klimaatmars georganiseerd door het Rotterdams Klimaat Initiatief. Meer dan honderd mensen demonstreerde bij het Gemeentehuis en havenbedrijf voor een snelle sluiting van de kolenoverslag in de Rotterdamse haven. En met succes: Duitse kolenimporteurs maken zich zorgen door de toenemende publieke druk.
DONATIES
Code Rood heeft jouw donatie nodig! Deze maand zijn er weer grote uitgave gedaan, zoals de zaalhuur voor de actieconferentie en drukkosten voor posters, flyers en stickers. Mocht je iets kunnen missen, maak dat dan nu over naar NL55 TRIO 0338 6023 80 t.n.v. Steungroep NVDA. En deel deze oproep met familieleden en vrienden!
Tot zaterdag bij de actieconferentie!
Strijdbare groet,
Code Rood