Reactie van gemeentes laat zien: honderden mensen zijn niet te stoppen

Code Rood is begonnen! De afgelopen dagen hebben tientallen mensen geholpen het actiekamp om het kamp op te bouwen. De circustenten staan en er zijn zo’n 15 tenten voor workshops en trainingen. En de keuken heeft vanochtend een eerste en smakelijk ontbijt geserveerd. En ondertussen komen steeds meer mensen aan in het kamp.

In januari kondigde wij aan om met honderden mensen de NAM te blokkeren. Wij willen niet toekijken hoe de NAM, Shell en Exxon zo veel schade blijven aanrichten aan Groningen en het klimaat. Als de overheid dat laat gebeuren, dan is het aan ons om de gaswinning in Groningen te stoppen.
Gisteren hebben de gemeentes Delfzijl en Loppersum per brief gereageerd op onze plannen. Deze brief kan je hier lezen. In de brief staan een aantal ‘spelregels’ voor onze vooraf publiek aangekondigde burgerlijk ongehoorzame actie. Zo is een “blokkade van openbaren wegen uiteraard niet toegestaan” ook is een gebied aangewezen “waar de demonstratie [sic] kan plaatsvinden”.
Dit aangewezen gebied is toevallig precies voor de ingang van het NAM tankenpark in Farmsum, op de plek waar onze zitblokkade zal plaats vinden. Het is duidelijk dat de autoriteiten ook beseffen dat onze actie niet te stoppen is!
Het is leuk en aardig dat de overheid spelregels aan burgerlijke ongehoorzaamheid probeert op te leggen, maar het is vooral de hoogste tijd dat de overheid harde spelregels oplegt voor de NAM, Shell en Exxon. Er moet nu een einde komen aan de gaswinning, voor de toekomst van Groningen en het klimaat.
Wij gaan onze blokkade als gepland uitvoeren. Met zo veel mogelijk mensen dwingen wij vanaf 28 augustus af dat er geen tankauto het NAM tankenpark op kan. Dus sluit je aan, en kom naar het actiekamp in Leermens!