Vervolg Code Rood, Extinction Rebellion en Aardbevingsoefening

Beste mensen,
Een paar maanden geleden blokkeerden we massaal de ingang van het tankenpark in Farmsum, waar een giftig afvalproduct van de gaswinning in Groningen wordt afgevoerd. Meer dan een jaar geleden blokkeerden we massaal de kolenoverslag in de Amsterdamse haven. We hebben successen gevierd en te leren lessen verzameld. En we zijn enorm gegroeid. Nu staan we voor de vraag, en nu? Lees in deze nieuwsbrief verder over de kansen voor reflectie over en vervolgstappen voor Code Rood. Ook in deze nieuwsbrief, lees over de acties van Extinction Rebellion in het Verenigd Koninkrijk en de actie bij de aardbevingsoefening in het noorden.
1.     LOKALE ONTMOETINGEN: 2 JAAR CODE ROOD, EN NU?
Na 2 jaar Code Rood is het moment voor reflectie en het bedenken van vervolgstappen voor de beweging. We staan voor vragen zoals: Wat werkt er goed aan de organisatievorm van Code Rood en wat moet er anders? Hoe bouwen we aan de beweging, en welke rol heeft Code Rood binnen sociale- en klimaatbewegingen? Maar ook: Gaan we voor een grote massa-actie in 2019, of willen we focussen op meerdere decentrale acties, en gaan we bouwen we aan meerdere lokale Code Roodjes?
Er worden al meerdere lokale ontmoetingen georganiseerd in AmsterdamRotterdam (beide op 13 december) en Utrecht (16 december). Voel je aangemoedigd om in je eigen stad ook een lokale ontmoeting te organiseren om mee te denken over deze vraagstukken, Code Rood komt vanuit mensen overal! Mail naar coderood-mobilisatie@lists.riseup.net voor hulp bij het opzetten van een ontmoeting, en zie de instructies op de website hier.
Vergeet ook niet het evaluatieformulier van Code Rood 2018 in te vullen.
2.     EXTINCTION REBELLION
Het is Extinction Rebellion in het Verenigd Koninkrijk! Duizenden mensen ondernemen actie opdat hun overheid de urgentie van klimaatchaos behandelt als de noodsituatie die het werkelijk is. Zie hier hun video “Heading for Extinction and what to do about it”. Zoals Extinction Rebellion meldt, het gebrek aan ondernomen actie in tijden van totale klimaatontregeling is crimineel, dus is het aan ons om te rebelleren! Afgelopen zaterdag bezetten duizenden mensen vijf belangrijke bruggen in Londen. De tijd dringt en bewijst dat burgerlijke ongehoorzaamheid noodzakelijk is. Duizenden zijn bereid om de stad tot stilstand te laten komen, bereid om zich te laten oppakken voor verzet tegen klimaatonrechtvaardigheid, totdat de waarheid wordt verteld over de bedreiging die klimaatchaos vormt for life everywhere. Houd ze in de gaten, want aanstaande zaterdag is de tweede dag van rebellie.
Zie ook Extinction Rebellion NL en doe mee met de foto deze zaterdag in solidariteit met de actiedeelnemers in het Verenigd Koninkrijk.
3.     AARDBEVINGSOEFENING IN GRONINGEN
Afgelopen zaterdag oefenden hulpdiensten en burgers in Groningen voor een noodsituatie als gevolg van een zware aardbeving veroorzaakt dooe de gaswinning. In een indrukwekkende creatieve actievorm zijn er extra ‘gewonden’ naar de oefening afgereisd om op die manier de situatie onvoorspelbaarder en realistischer te maken. Ook hebben ze Groningen uitgeroepen tot ‘onveiligheidsregio’. Zolang er geen einde komt aan de gaswinning is het in Groningen niet veilig. Over de desastreuze gevolgen van de gaswinning moet de waarheid worden verteld en moet er actie worden ondernomen. We weten immers precies wat we moeten doen:
STOP DE GASWINNING – VERSNEL DE VERSTERKING – GEEF DE BEWONERS MEER MACHT
4.     DONATIES
Ook de vervolgstappen van Code Rood moeten gefinancierd worden. We zijn een onafhankelijke beweging die compleet door vrijwilligers kan bestaan, en moeten dus ook alles onafhankelijk bekostigen. Wil je aan Code Rood bijdragen? Maak een donatie over naar NL55 TRIO 0338 6023 80 t.n.v. Steungroep NVDA.
Vergeet niet een lokale ontmoeting op de zetten of je bij een al georganiseerde lokale ontmoeting aan te sluiten. Het verzet gaat door!
Strijdbare groet,
Code Rood