Keep it in the ground!

Op 25 april legden enkele tientallen activisten van Wij Stoppen Steenkool de Engie kolencentrale in Rotterdam stil (zie hier de beelden). Deze week verstoorden wij samen met de Gastivists de Flame conferentie, Europa’s grootste gas-conferentie, in Amsterdam onder de naam ‘Flame over’. Gas is geen transitiebrandstof, maar een schadelijke fossiele brandstof, die net als kolen in de grond moet blijven. De komende maanden roepen we op tot meer acties tegen de fossiele giganten in olie, gas en kolen. Op 21 mei zijn we aanwezig bij de Shell aandeelhoudervergadering, waar we een verklaring zullen geven over onze nieuwe campagne Shell Must Fall. In juni gaan we opnieuw naar de kolenmijnen Duitsland om deel te nemen aan de massale burgerlijke ongehoorzaamheidsacties van Ende Gelände. Wees erbij! Hieronder kun je lezen hoe.    

21 MEI SHELL AANDEELHOUDERSVERGADERING

Ieder jaar vindt in mei in Scheveningen de aandeelhoudersvergadering (AGM) van Shell plaats.Hier wordt het afgelopen jaar besproken, en worden de plannen voor het komende jaar goedgekeurd. Samen met het bestuur vervullen de aandeelhouders van Shell een serie aan juridische verplichtingen. Alle beursgenoteerde bedrijven moeten hieraan voldoen om hun destructieve werk zijn gangetje te laten gaan.

Dankzij de eindeloze inspanningen van toegewijde mensen uit de hele wereld groeit het verzet tegen Shell, elk jaar, sneller dan hun dividend:

• Momenteel wordt Shell geconfronteerd met verschillende historische rechtszaken vanwege zijn misdaden tegen mens en natuur (#ogoni9 & Klimaatzaak).
• FossilFreeCulture heeft meerdere kunstinstituten bevrijd van Shell’s smerige subsidies.
• Groningers, die al langer lijden door de consequenties van de langdurige gaswinning, verzetten zich en werden vorig jaar hierin gesteund door Code Rood met een massale blokkade van de gasinfrastructuur van de NAM/Shell.
• Fossielvrij Den Haag versloeg Shell op hun thuisbasis, en dwong ze om hun greenwashing festival “Generation Discover” uit Den Haag te verplaatsen.
• Vorige maand bezetten onze kameraden van Extinction Rebellion het hoofdkwartier van Shell.

De tijd is nu rijp voor een gebundelde strijd tegen Shell.Code Rood zal deze aandeelhoudersvergadering gebruiken om onze verklaring voor 2020 openbaar te maken, zowel buiten als binnen in de aandeelhoudersvergadering. We nodigen je uit voor dit nieuwe begin, want er is nog zo veel om naar uit te kijken.

Wil je meer weten? We zien je graag op 21 mei tussen 11 en 13 uur voor het Circustheater. Dresscode: overalls. En volg Facebook voor meer informatie!

ENDE GELANDE – 19 – 24 JUNI 2019

Van 19 tot 24 juni organiseert de Duitse coalitie Ende Geländeweer acties tegen de bruinkoolindustrie in het Duitse Rheinland. Zoals inmiddels traditie is geworden, organiseren wij, samen met Groenfront! en ASEED, de Nederlandse deelname aan Ende Gelände. We zorgen onder andere voor busvervoer en actietrainingen. De bussen zullen vertrekken op woensdag (19 juni) en donderdag (20 juni) in de avond, waarschijnlijk vanaf Amsterdam, Utrecht en Nijmegen. Op deze website kun je meer informatie vinden: www.wijgaannaareg.nl En hou ook facebook in de gaten!

VRIJWILLIGERS EN DONATIES

In deze roerige tijden kunnen wij alle extra handjes gebruiken. Wil je ook iets doen? Neem dan contact met ons op via info@code-rood.org. Maar je kan ook vanachter je computer een bijdrage leveren aan klimaatrechtvaardigheid. Vertel aan de mensen om je heen over Code Rood en hoe ze kunnen steunen. We kunnen je donatie goed gebruiken. Geld overmaken kan naar rekening NL55 TRIO 0388 6023 80 t.n.v. Steungroep NVDA. 

Met strijdbare groet,

Code Rood