Wie is er bang voor ongehoorzaam verzet?

Beste mensen,

Na een periode van bekokstoven, is het tijd geworden om onze plannen voor volgend jaar aan te kondigen. Shell: we weten hoe ze landrechten, mensenrechten, locale wetgeving, belastingregels en respect voor alle leven op de planeet aan hun laars hebben gelakt, en we kunnen het voortbestaan van hun klimaatvernietigende business as usual niet goedpraten. Dus: #ShellMustFall! En wat is een betere plek om onze nieuwe plannen aan te kondigen dan op hun aandeelhoudersvergadering? 

In deze nieuwsbrief meer over Shell Must Fall!, Ende Gelände, Free the Soil en het een en ander over inlichtingendiensten en het Actiefonds. SHELL MUST FALL!

Volgend jaar blokkeren we massaal de aandeelhoudersvergadering van Shell! De afgelopen aandeelhoudersvergadering van Shell, in Scheveningen, waren verschillende mensen namens Code Rood aanwezig in het Circustheater om te praten over mensenrechtenschendingen, de aardbevingen in Groningen, en de leugen op leugen op leugen die Shell verspreid. Wij kondigden aan: Shell Must Fall. De sprekers op het podium hadden hun mond vol over ‘transparantie’ en ‘social licence to operate’ maar binnen filmen of fotograferen werd ons toch erg moeilijk gemaakt. Ondanks dat hebben we de speech van Talissa die namens Code Rood de actie aankondigt, en Chihiro die namens Climate Liberation Bloc wijst op het klimaatracisme van Shell, al online. Meer beeldmateriaal volgt. Deel, share, en praat erover met iedereen, want deze beelden vormen de aankondiging van onze actie coalitie. Samen met de Gastivists, het Climate Liberation Bloc, jou, en nog duizend anderen zorgen we dat de aandeelhoudersvergadering volgend jaar niet door kan gaan.

Shell Must Fall Get Involved

Op 5 juni in Utrecht is ons eerste info-praatje in de ACU. Sleep je vrienden mee en kom langs om meer te horen. Van half 7 tot 9 uur ‘s avonds. 

Shell Must Fall Speaker training

8 juni in Amsterdam organiseren we een ‘speaker training’. Wil je helpen met het verhaal ‘how and why Shell must fall’ vertellen? Wil je mee mobiliseren, met de media praten, of meedenken over hoe we een goede campagne neerzetten? Sluit je dan aan!

Shell Must Fall infotour (Groningen)

15 juni in Groningen is de Shell Must Fall Infotour. Een avond over Shell waarin de verschillende mensen die te lijden hebben onder de destructie van Shell komen spreken.  Coert Fossen van de Groninger Bodem Beweging praat over Groningen, Olarenwaju Suraju, de voorzitter vaan Civil Society Network Against  Corruption, praat over de mensenrechtenschendingen van ‘Royal Dutch’ Shell in Nigeria. Verder spreken ook Nicholas Hildyard, de dIrecteur van Cornerhouse, en natuurlijk mensen van Code Rood om onze campagne toe te lichten!

Zelf wat organiseren

Wil je zelf ook mee helpen met mobiliseren? Heb je een goede locatie voor een info-avond of training, heb je een enorme groep vrienden en een vrije zaterdag, wil je posters plakken of stickers verspreiden? Stuur een mail. Het einde van Shell bereiken we samen!

INLICHTINGENDIENSTEN

De afgelopen maanden zijn zeker vijf klimaatverdedigers die actief zijn voor Fossielvrij, Extinction Rebellion en Code Rood benaderd door medewerkers van de inlichtingendiensten van de politie. Hun opdringerige vraag was: wil je voor ons spioneren in je eigen actiegroep en de klimaatbeweging? Zo’n onverwachts bezoek aan huis door de agenten die weigeren te zeggen wie ze zijn is intimiderend. Zeker omdat ze duidelijk laten merken wel alles van jou te weten. Heeft de politie niets beters te doen dan burgers lastigvallen die zich in hun vrije tijd inzetten voor een veilige samenleving in de toekomst?

In op onze website lees je kort hoe de inlichtingendiensten ons hebben benaderd en hoe wij hier gezamenlijk en publiekelijk op reageren. Ook geven we tips over wat jij kunt doen als dit jou overkomt:

https://code-rood.org/nl/2019/06/05/een-open-brief-aan-de-inlichtingendienst-van-de-politie/

Ook organiseren we een gezamenlijke informatie avond van Fossielvrij, Code Rood en Extinction Rebellion over politie & inlichtingendiensten en de klimaatbeweging. Voor klimaatactivisten die vragen hebben over wat de recente aandacht vanuit deze instanties voor ons betekenen en hoe we daar mee omgaan.

Op maandag 17 juni 19.30 uur in het Milieucentrum Utrecht (Oudegracht 60).

ENDE GELÄNDE

In de bus terug na een Ende Gelände actie begon ooit het idee voor Code Rood. Als het in Duitsland lukt om met honderden mensen fossiele infrastructuur te blokkeren, dan moet zo’n massale burgerlijke ongehoorzaamheidsactie toch ook lukken in Nederland? En dat deed het. Op woensdag 19 en donderdag 20 juni vertrekken bussen naar het Rheinland, voor alweer de Xde Ende Gelande actie. Je kan zelfstandig naar het klimaatkamp reizen om mee te doen aan de actie of de legale demo, of een plekje reserveren in de bus via deze link. Zondagavond word je weer teruggeleverd. Lees op deze website over wat je kan verwachten en hoe je je kan voorbereiden. 

Als je niet kunt komen, maar ook niets wilt missen: We gaan ook weer livestreams maken, dus hou facebook in de gaten!

FREE THE SOIL

Free the Soil is een campagne tegen de extreem schadelijke praktijken en impact van industriele landbouw en de enorme bijdrage van deze industrie aan het verergeren van de klimaatcrisis. Free the Soil organiseert een Landbouw en Klimaatrechtvaardigheid actiekamp en massale burgerlijke ongehoorzaamheidsactie tegen kunstmest producent YARA van 19 tot 25 september 2019 bij Brunsbüttel (Noord Duitsland). Meer informatie over het kamp, de actie en hoe je kunt bijdragen is te vinden op de website.

HET ACTIEFONDS ZOEKT DONATEURS

Het Actiefonds ondersteunt al vijftig jaar activisten die, waar ook ter wereld, strijden tegen onrecht en ongelijkheid. Maar om dit in de toekomst te kunnen blijven doen heeft het fonds vóór 4 juni 250 nieuwe donateurs nodig. Met 250 nieuwe vaste donateurs hebben ze een stevige basis om sociale bewegingen te kunnen blijven steunen. Als donateur draag je direct bij aan het succes van deze bewegingen, en steun je het tegengeluid!

Nog meer redenen nodig om donateur te worden? Kijk dan dit filmpje!

VRIJWILLIGERS EN DONATIES

Wij kunnen altijd extra handjes gebruiken. Wil je ook iets doen? Neem dan contact met ons op via info@code-rood.org. Maar je kan ook vanachter je computer een bijdrage leveren aan klimaatrechtvaardigheid. Vertel aan de mensen om je heen over Code Rood en hoe ze kunnen steunen. We kunnen je donatie goed gebruiken. Geld overmaken kan naar rekening NL55 TRIO 0388 6023 80 t.n.v. Steungroep NVDA. 


Met strijdbare groet,

Shell Must Fall!

Code Rood