Amelisweerd voorlopig beschermd tegen motorzaag en asfalt!

Bijzonder goed nieuws! In de ochtend van 17 juli hoorden we dat de vergunning voor het verbreden van de A27 en het kappen van een deel van het bos bij Amelisweerd door de rechter naar de prullenbak zijn verwezen! Yaay!! Dat betekent dat we voorlopig de boom niet in hoeven.

Wij feliciteren iedereen die in beroep ging tegen het tracebesluit met deze enorme overwinning! Well done!! En we bedanken iedereen die de afgelopen tijd aanwezig was bij een actie en zich heeft gemeld als bosbeschermer!

Het ging in deze uitspraak vooral om stikstof uitstoot. In een eerdere rechtszaak heeft de Raad van State het trucje dat het kabinet had verzonnen om stikstof uitstoot in natuurgebieden te compenseren, van tafel geveegd. Stikstof is schadelijk voor natuurgebieden en wordt uitgestoten door onder andere auto’s.

Mark Rutte en zijn kabinet zal nu terug naar de tekentafel moeten en zal waarschijnlijk pogen haar plannen in aangepaste vorm door te laten gaan. Wij raden de ministers aan plannen te maken die passen in de behoeftes van de huidige tijd en dus goed zijn voor natuur, klimaat en de mens, dat men Amelisweerd en andere natuur met rust te laten en dat men zich toelegt op de ontwikkeling van andere plannen die ten goede komen aan het klimaat en onze samenleving. Bijvoorbeeld door geld te stoppen in fietssnelwegen, een maximumsnelheid van 80km, openbaar vervoer en de aanplant van meer bos.

We komen snel terug met meer informatie over wat dit precies betekent voor nu en op de langere termijn. We blijven waakzaam, en gaan ons niet laten verrassen door eventuele nieuwe snode plannen van dit kabinet!

🌳✊❤️ Volg de campagne om het bos te beschermen hier: Amelisweerd niet geasfalteerd!

Zie hier de uitspraak