We bouwen aan een cultuur van solidariteit en strijd voor klimaat rechtvaardigheid

18 maart 2020 – Vandaag vindt de wereldwijde online release van de Shell Must Fall Song van gelegenheidsformatie The Sound Of Climate Justice plaats. Het lied en bijhorende videoclip vertellen het verhaal over de desastreuze impact van Shell op mens en natuur en roept tegelijk op om de oliegigant te ontmantelen.

In het lied en de video komen drie verschillende bevolkingsgroepen van drie verschillende continenten aan bod die elk op hun eigen manier strijd voeren tegen de klimaatmisdaden en mensenrechtenschendingen van Royal Dutch Shell.

De Ogoni gemeenschap kwam begin jaren ’90 in opstand tegen Shell’s olievervuiling in de Niger Delta. Deze opstand werd door de corrupte Nigeriaanse regering met medeweten en financiële steun van Shell beantwoord met verkrachting, marteling en moord. De Mapuche gemeenschap in Patagonië (Argentinië) voert strijd tegen het dumpen van duizenden tonnen giftige olie en industrieel afval afkomstig van Shell’s schaliegas projecten. Tot slot worden de Groningers bezongen die naast scheuren in hun huizen ook kampen met scheuren in hun ziel door de aardbevingsproblematiek veroorzaakt door de gaswinning van Royal Dutch Shell.

De songwriters en activisten Chihiro Geuzebroek en Florian Wolff willen laten zien dat waar ter wereld Shell ook onderneemt, het altijd winst boven mensenlevens stelt. Tevens willen ze laten zien dat alle vormen van strijd inherent met elkaar verbonden zijn. “Wij geloven dat muziek, net zoals activisme, de geweldige mogelijkheid heeft de beweging voor klimaatrechtvaardigheid te verbinden, te versterken en aan te moedigen.”, aldus tekstschrijver Chihiro Geuzebroek. Na het starten de gelegenheidsformatie The Sound Of Climate Justice met hulp van mede muzikanten werd de song door producer Erik Spanjers vastgelegd in Studio Moskou en Studio Silvester, te Utrecht.

De Shell Must Fall campagne waarnaar het lied verwijst is geïnitieerd door klimaatactiegroep Code Rood en wordt inmiddels door een brede coalitie van actiegroepen gedragen. Deze roept op Shell te ontmantelen en richt haar pijlen aandeelhoudersvergadering op 19 mei 2020 in Den Haag. Daar zal door middel van burgerlijke ongehoorzaamheid acties de jaarlijkse bijeenkomst worden geblokkeerd. De Shell Must Fall Song is vanaf 18 maart te zien en te beluisteren op YoutubeSpotify en Soundcloud