PERSBERICHT: Protesten tegen Shell in Nederland, Nigeria en Verenigd Koninkrijk op 25e sterfdag van Ogoni 9

Amsterdam, 10 november 2020 – 25 jaar na de moord op negen Nigeriaanse activisten vonden er vandaag herdenkingen en acties plaats door heel Nederland, in het Verenigd Koninkrijk en Nigeria. In Pernis zijn zeven activisten van Extinction Rebellion Rotterdam gearresteerd die op een olietank klommen. Bij het hoofdkantoor van Shell in Den Haag hingen klimmers van XR Den Haag een banner op met de tekst “Justice for the Ogoni 9”. Twee mensen werden gearresteerd.

Tevens vonden acties plaats bij het Oyfo techniekmuseum in Hengelo (XR Deventer en Enschede), het Boerhaave museum in Leiden (XR Leiden en Doorbraak), Staatsbosbeheer in Amersfoort (Code Rood), NRC (Reclame Fossielvrij), en NEMO in Amsterdam (Fossil Free Culture NL), waarbij werd opgeroepen de samenwerking met Shell te stoppen. Bij het Shell Research Centre in Amsterdam werd een galg bij de deur achtergelaten, en bij het NAM hoofdkantoor in Assen werd actie gevoerd door Code Rood Groningen en XR Groningen. 

Ook in het Verenigd Koninkrijk werden de Nigeriaanse activisten herdacht: op de stoep bij het Londense hoofdkantoor van het oliebedrijf goot een ‘Shell-baas’ olie over een strop. In Nigeria organiseerde de Movement for the Survival of the Ogoni People (MOSOP) een stoet.

‘De ecologische vernietiging en mensenrechtenschendinging die Shell heeft veroorzaakt in Nigeria zijn verschrikkelijk. Het is goed om te zien dat zoveel mensen vandaag in actie zijn gekomen en laten zien dat een multinational als Shell hier niet mee weg mag komen’, zegt Hanneke van Houten, woordvoerder van de overkoepelende campagne Shell Must Fall. 

De Ogoni 9 zijn op 10 november 1995 opgehangen omdat zij zich verzetten tegen de vervuiling van hun leefomgeving door de oliewinning van Shell. Een van hen was de bekende Nigeriaanse schrijver en dichter Ken Saro-Wiwa. De groepen die vandaag in actie kwamen willen dat Shell vervuilde gebieden in Nigeria onmiddellijk schoonmaakt en herstelbetalingen biedt aan de Ogoni, evenals aan alle gemeenschappen wereldwijd die door de fossiele brandstoffen-winning getroffen zijn.

Godwin Uyi Ojo, Co-founder of Environmental Rights Action/Friends of the Earth Nigeria zegt: “25 jaar later is de achteruitgang van het milieu door het affakkelen van gas en de vele olielozingen, de schendingen van mensenrechten en de vernietiging van de bronnen van levensonderhoud in Ogoni nog steeds hetzelfde. In feite wordt hun situatie met de dag erger. De strijd gaat nog steeds door. Hoewel Shell de milieurampen veroorzaakte, wordt het bedrijf niet verantwoordelijk gehouden. Het schoonmaken van Ogoni (middels het Hydrocarbon Pollution Remediation Project) verloopt traag en loopt ver achter op schema, zowel wat betreft de financiering als de uitvoering. Shell kan het schoonmaakproces van Ogoni hebben gecompromitteerd omdat het lid is van de Raad van Bestuur van HYPREP en de Raad van Bestuur.”

Achtergrond
Shell is verantwoordelijk voor grootschalige vervuiling van Ogoniland en speelde een belangrijke rol in de onderdrukking van het verzet en de onwettelijke arrestatie, gevangenschap en executie van Ken Saro-Wiwa en acht andere leden van de Movement for the Survival of the Ogoni People (MOSOP). In de jaren 90 heeft Shell het Nigeriaanse regime herhaaldelijk aangemoedigd om de protesten tegen hun oliewinning in Ogoniland te stoppen, ook al wist de oliemultinational welke ‘methoden’ het leger daarvoor zou gebruiken: moorden, verkrachtingen en het verbranden van dorpen. Dat blijkt uit onderzoek van Amnesty International (2). Enkele weken nadat Shell met de president van  Nigeria sprak over ‘the problem of the Ogonis and Ken Saro-Wiwa’ werden de negen gearresteerd. Volgens de broer van Ken Saro-Wiwa heeft Shell aangeboden om Saro-Wiwa vrij te krijgen als hij zou beloven om te stoppen met zijn protest tegen Shell. Dat heeft Saro-Wiwa geweigerd. Op 10 november 1995 werden de negen mannen na een algemeen erkend oneerlijk proces (3) opgehangen.

In 2009 heeft Shell met een deel van de nabestaanden van de Ogoni 9 een schikking getroffen van 15,5 miljoen USD. Shell heeft echter nooit verantwoordelijkheid genomen voor haar rol in de executie van de Ogoni 9. Op dit moment loopt er een rechtszaak in Den Haag, aangespannen door vier weduwen van de vermoorde mannen, om Shell alsnog medeplichtig te houden voor de moorden. (4) Daarnaast lopen er verschillende andere rechtszaken tegen Shell omtrent vervuiling en mensenrechtenschendingen in Nigeria. (5) (6)


Overzicht van alle acties:

https://code-rood.org/nl/2020/11/10/solidariteitsacties-ogoni-9-10-november-2020/

Meer foto’s zijn te vinden op Flickr

Het verhaal van de Ogoni 9:

https://code-rood.org/nl/2020/11/10/het-verhaal-van-de-ogoni/

MEER LEZEN

(1) https://www.foei.org/news/oil-spills-ogoniland-nigeria-shell

(2) https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/06/shell-complicit-arbitrary-executions-ogoni-nine-writ-dutch-court/

(3) https://thecommonwealth.org/history-of-the-commonwealth/nigeria-suspended-commonwealth

(4) https://www.amnesty.nl/actueel/nigeria-shell-kiobel

(5) https://milieudefensie.nl/actueel/baanbrekende-rechtszaak-van-vier-nigeriaanse-boeren-en-milieudefensie-tegen-shell-nadert-einde

(6) https://www.amnesty.nl/actueel/rechtszakenshell